Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 30

Wątek: 350D i prośba o rozwianie wątpliwości

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

OK, dzięki za wszelką pomoc.
    Dostałem też oryginały zdjęć od Federa, więc jutro zacznę sprawę reklamacji.
    Zobaczymy jak wszystko pójdzie i jak cała sprawa zostanie załatwiona przez jednego z łódzkich TIP'ow z allegro.
    Mam nadzieję, że nadal będę mógł go z czystym sumieniem polecać.
    Canon 350D + kit + EF 50/1.8 II + Tamron 28-75/2,8 + UV Marumi WPC + Kilka M42 & 2xDandelion +BG-E3 + Velbon DF-50 + Kilka CF + Digimate III Plus + Dobre chęci

krii
    Guest

sumas
    Guest

Domyślnie

rzeczywiście dziwnie wyglądają te Twoje dark frame'y, zaświetlenie matrycy od elektroniki w eosie 300D/350D występuje tylko w prawym dolnym rogu i to przy wysokich iso i czasach rzędu pow. 30 sek.

żeby wykluczyć, mozliwość, że to obiektyw jest nieszczelny, albo bagnet nie trzyma, zdejmij obiektyw, body zakryj deklem od body, zasłoń wizjer i wtedy przeprowadź testy.

przy okazji ilość gorących i martwych pixeli można wyznaczyć za pomocą programu Dead Pixel Test, do ściągnięcia tu: http://www.foto-freeware.de/deadpixeltest.php

natomiast tu jest mała baza wyników aparatów w tym programie: http://astro-forum.org/Forum/index.p...topic=4741&st=
    i do niej proponuję porównać wyniki,
    przy następujących ustawieniach: czas 30 sek iso 100,200,400,800,1600
    i to samo przy 300 sek. (tak,tak 5min )
    takie czasy ekspozycji stosuje się przy astrofotografii

i jeszcze jedna dygresja; nawet na takie zaszumienie matrycy jest rada, stosuje się tzw. stackowanie, za pomocą programu np. regitax, iris oraz odejmuje się własnie takie dark frame'y, w ten sam sposób również można odjąc flatfield'y, czyli usunąć winietowanie obiektywu, bądź brudy na matrycy) ze zdjęcia
    pozdrowienia
    Ostatnio edytowane przez sumas ; 18-01-2006 o 02:39

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Dzięki za linki.
    Ten test dotyczący Nikona był robiony prze dużo dłuższych czasach, efekt który tam występuje po 73 minutach u mnie jest widoczny po 30 s.

Praktycznie wykluczyłem możliwość nieszczelności obiektywu. Część zdjęć robiłem na samowyzwalaczu, z aparatem zamkniętym w szawce, więc w całkowitej ciemności i efekt jest ten sam.

Pozdrawiam
    Canon 350D + kit + EF 50/1.8 II + Tamron 28-75/2,8 + UV Marumi WPC + Kilka M42 & 2xDandelion +BG-E3 + Velbon DF-50 + Kilka CF + Digimate III Plus + Dobre chęci

Uzależniony
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Jeszcze jedno pytanko... czy po lewej stronie (w okolicy plamki) nie było jakiegoś źródła pola magnetycznego (np. głośnika, kolumny...) ???
    Pozdrawiam
    Marek

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Nie, nic takiego nie było.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Dzisiaj aparat przyjechał z serwisu. Oczywiscie chłopaki sie "super popisali". Została zrobiona kompensacja pikseli, która oczywiście niczego nie zmieniła.
    Zresztą zdaniem serwisu, powyżej 1s i przy ISO1600, mogą występować szumy.

Bywalec Awatar feder
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Ale nie powinny występować przy ISO100 przy dowolnym czasie naświetlania. Ja bym odesłał jeszcze raz aparat.
    Kiedyś miałem EOSa 350d z kitem...

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

I właśnie tak zrobiłem. Zresztą rozmawiałem z technikiem i okazało się, że sprawdzał go tylko jakimś canonowskim softem do wykrywania hot pikseli.
    Jak mu przesłałem moje testowe fotki to gościu troche się zmieszał i sam stwierdził, że jeszcze nigdy czegoś takiego nie widział i poprosił o odesłanie aparatu do nich.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Dla osób w przyszłości przeglądających ten wątek dopisuje zakończenie całej sprawy. A przynajmniej mam nadzieję, że to będzie zakończenie i problem więcej nie wystąpi.

Po ciężkich bojach z Żytnią, została wymieniona matryca.
    Robiłem test na ISO 1600 30s i wszystko jest ok, nie ma sladów jakiegokolwiek zaświetlenia.

Przy okazji dziękuję wszystkim za udzieloną pomoc.

Pozdrawiam

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów