Ciekawe co by zrobili jak bym tam "wpadł" z 1D (mkI), który ma 4Mpx z podpiętym np. 600/4L![]()
Ciekawe co by zrobili jak bym tam "wpadł" z 1D (mkI), który ma 4Mpx z podpiętym np. 600/4L![]()
5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk
A mi się wydaje, że sprawa jest ważniejsza i takie zachowanie jest naruszeniem swobód obywatelskich. Impreza była otwarta, trąbili o tym w telewizorze i innych mediach a samo otwarcie było nie było tylko w końcu zwykłego stadionu urosło do rangi bez mała lotu pierwszego człowieka w kosmos. Mogli coś wspomnieć, że ci z aparatami zostają na zewnątrz.
Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.
a zawodowcy tylko się cieszą, bo nie będzie zdjęć od "obywatelskich"![]()
Przecież to normalne chyba w całej Europie. Nie spotkałem się jeszcze ze stadionem gdzie można wchodzić z lepszym sprzętem.
A definicja lepszego sprzętu bywa na imprezach różna. 5+MPix, aparat o ogniskowej nie większej niż 50mm, aparat bez lustra, aparat bez możliwości wymiany obiektywów.
Jedyny problem tutaj to brak punktu depozytowego. A poza tym, to trochę jakby napisali, że wódki nie sprzedają na stadionie, a kibice chcą wódy. Wielki news o nic.
Ale to nie jest zwykły stadion tylko Narodowy. Jest to pewna różnica. Jak ktoś wybuduje sobie prywatnie to wolna wola. W tym przypadku raczej nie.
No chyba nieco mylisz pojęcia. To, że coś jest zbudowane za państwowe pieniądze nie oznacza pełnej swobody obywateli. Jeden chce robić zdjęcia inny będzie chciał sprzedawać kiełbaski, a jeszcze inny palić ognisko, bo przecież zimno. Jest to stadion narodowy, ale jednocześnie obiekt komercyjny, który rządzi się prawami rynku. Chcesz robić foty profesjonalnym sprzętem, to zgłoś się po akredytację i wtedy zgodnie z widzimisię artysty, będziesz mógł porobić zdjęcia przez pierwsze dwie piosenki.
Punkt z regulaminu imprezy:
2. Zabrania się wnoszenia i posiadania w trakcie imprezy profesjonalnych aparatów fotograficznych, kamer, sprzętu nagrywającego audio i video. Na teren imprezy można wnieść amatorskie aparaty cyfrowe o matrycy do 5 Mpix oraz tradycyjne amatorskie aparaty kompaktowe. Niedozwolone jest wnoszenie sprzętu foto mogącego mieć profesjonalne zastosowanie, np. lustrzanek małoobrazkowych, lustrzanek cyfrowych, aparatów średnio- i wielkoformatowych, aparatów z wymienną optyką, itd.
Canon 7D / 350D + Spedlite 430EX
Canon: 17-40mm 4L / 50mm 1.4 / 70-200mm 4L
Dobra. Może masz rację.
Z drugiej strony stadiony klubów piłkarskich też w sumie są głównie z podatków opłacane, no nie?
Ale ten stadion nie jest klubowy. Zarządza nim jakaś spółka, która najpierw czerpała profity z budowy a teraz przekształca się w zarządce obiektu. Od samego początku było bardzo trudno lub wręcz niemożliwe dostać się na teren budowy aby porobić zdjęcia. I jest tak nadal. I o ile w trakcie budowy tłumaczenia „w trosce o bezpieczeństwo” można było zrozumieć to zakaz fotografowania otwartego obiektu już nie. Zerknij na podlinkowany artykuł, że z akredytacjami też było coś nie tak.
o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze