Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Tani aparat do makro i przyrody

Domyślnie Tani aparat do makro i przyrody

Jak w temacie szukam taniej lustrzanki do makro i przyrody (hobbystycznie), jestem amatorem. Zastanawiam się nad kupnem 1100d i zainwestować w szkła a jak bym się wciągnął to wtedy zmienić body na lepsze. Co mnie kusi w 1100d to dobra jakość zdjęć, kamery nie potrzebuję brakuje mi czyszczenia matrycy i razi słaba jakość obudowy. Zastanawiam się również nad 550d ale wtedy cena i nie kupię dobrych szkieł. Co sądzicie o 1100d czy nadaje się na moje potrzeby ? (pytam się bo szukając po internecie znalazłem wiele sprzecznych o nim opinii)

Początki nałogu Awatar KUBAwo
    Miasto
    W-WA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Puszkin Zobacz posta
    Jak w temacie szukam taniej lustrzanki do makro i przyrody (hobbystycznie), jestem amatorem. Zastanawiam się nad kupnem 1100d i zainwestować w szkła a jak bym się wciągnął to wtedy zmienić body na lepsze. Co mnie kusi w 1100d to dobra jakość zdjęć, kamery nie potrzebuję brakuje mi czyszczenia matrycy i razi słaba jakość obudowy. Zastanawiam się również nad 550d ale wtedy cena i nie kupię dobrych szkieł. Co sądzicie o 1100d czy nadaje się na moje potrzeby ? (pytam się bo szukając po internecie znalazłem wiele sprzecznych o nim opinii)
    Wolałbym np. używane 450d w bdb stanie na początek a resztę w szkła. A potem jak już będziesz wiedział o co chodzi będziesz kombinował dalej...

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

1100D canona jest dobry jak każdy inny - tym bardziej na początek :-) Sam bym sobie go kupił, ale mam 1100 pomysłów/minuta...i niech czeka.

Pozdrawiam.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Domyślnie

Pytanie podstawowe to jakie są te dobre szkła, które chcesz kupić? I ile zamierzasz na tym wszystkim stracić.
    Tania lustrzanka to canon 550d. 1100d to jeszcze tańsza, ale już tylko "lustrzanka" :-). Kup IMHO 550d i tamron 17-50 f/2.8, a reszta przyjdzie potem. Przy czym wracamy w pętli pytań do budżetu :-)

Domyślnie

Myślałem na obiektywami do macro- tamron 90 (ale słyszałem, że słabo współpracują z canonami) + raynox (tylko nie wiem jaki), albo canon 60 nie wiem co lepsze i co mi się bardziej opłaci (chyba wolałbym kupić używany obiektyw ale nowe body) + tamron 17-50 f/2.8 albo coś w tym stylu.

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Myślałem na obiektywami do macro- tamron 90 (ale słyszałem, że słabo współpracują z canonami) ...
    Plotki.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Początki nałogu Awatar KUBAwo
    Miasto
    W-WA

Domyślnie

Czy c60mm czy t90mm czy c100mm każdy będzie do makro dobry, kwestia pewnych preferencji np. odnośnie ogniskowej. Wiadomo 60mm trzeba bliżej podejść żeby mieć skalę 1:1, dobra budowa, usm, spora cena, Tamron znowu ma super obrazek ale rusza całym przodem no i af jednak odbiega od usm w canonie (przy makro nie ma znaczenia moim zdaniem bo i tak af-off), canon 100 fajny obrazek, niezły af dobra budowa ale i ciut wyższa cena.

Uzależniony
    Miasto
    Działyń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KUBAwo Zobacz posta
    Czy c60mm czy t90mm czy c100mm każdy będzie do makro dobry, kwestia pewnych preferencji
    Dokładnie. Dlatego ja potrzebuję ogniskowych 150-200mm do makro. Poniżej tych 150mm jest mi nie za lekko.
    |600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|

Domyślnie

Czyli tamron 90 myślę, że dla mnie będzie najodpowiedniejszy.
    Dlatego ja potrzebuję ogniskowych 150-200mm do makro. Poniżej tych 150mm jest mi nie za lekko.
    Dlaczego potrzebujesz tak wysokich ogniskowych ? pozwalają robić zdjęcia z większych odległości?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Przepraszam za 2 posty pod sobą ale mam szybkie pytanie jak to jest ze sklepami lepiej kupować w stacjonarnych czy internetowych? no i jak ma sie sprawa w rtveuroagd/mediamarkt/saturn ?

Chyba nie można tu wklejać linków ze sklepu ale jest opcja zakupu 1100d z EF-S 18-55 mm DC III za 1777 właśnie w rtveuroagd dobra opcja?
    Ostatnio edytowane przez Puszkin ; 30-01-2012 o 00:43 Powód: Automerged Doublepost

Bywalec Awatar Tornvald
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Na poczatek nie przejmuj się aparatem. Mozesz rownie dobrze kupic starszy uzywany i spojnie da rade...20/30D lub jakiś 350D i też jakości i rozdzielczości raczej nie zabraknie. Może lepiej tansze body a lepszy obiektyw i ew. jakas lampka do swiecenia. Na uzywanym body nie stracisz za wiele jeśli zechcesz cos lepszego. Takie moje skromne zdanie

Wysłano z GT-I9000 z użyciem Tapatalk

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów