Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy ... 6789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 87

Wątek: D700 -> 5DmkII

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Czasami w sporze odnośnie AF umyka zupełnie fakt, że oprócz ślubnych zdjęć w ciemnym kościele jacyś "inni" fotoamatorzy wiodą swój żywot fotograficzny wedle innych reguł.
    Fotografuję ciemne kościoły ale mam czas na kadrowanie, daję szansę AF, żeby zadziałał jak należy. Fotografuję coś na kształt "streetu" ale raczej filozoficznie spowolnionego, praktycznie bez reporterskiej akcji. W landszafcie jak nie chce mi się przekadrowywać na statywie to używam bardzo precyzyjny LV. Fotografuję sporo urządzeń technicznych ale z racji swych rozmiarów bardzo majestatycznych. Interesuje mnie bogactwo szczegółów i dobre, nasycone kolory. 5DII + podstawowe L-ki dają mi to bez problemów. Inne walory sprzętu nastawione na szybkość w trudnych warunkach już mnie tak nie kręcą.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Inne walory sprzętu nastawione na szybkość w trudnych warunkach już mnie tak nie kręcą.
    Dlatego jeśli ktoś szuka, szuka, i szuka wiecznie lepszego sprzętu... zmienia i zmienia sprzęt. A kto ma robić zdjęcia robi je i nie szuka wiecznie wad i przeszkód.

Cytat Zamieszczone przez cieszywid
    Generalnie zdjęcia robione d700 - wg moich obserwacji są statystycznie częśćiej nijakie.
    Odnoszę podobne wrażenie. I z tego MEGA AF-u??? Zdjęcia trzeba robić.

Pełne uzależnienie Awatar crazy
    Miasto
    Chełmno

Domyślnie

koledzy nie są sami odnośnie zdjęć z D700
    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Początki nałogu Awatar tkosiada
    Miasto
    UK

Domyślnie

co tu dużo gadać, celny AF jest zawsze pomocny
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Fotografuję ciemne kościoły ale mam czas na kadrowanie, daję szansę AF, żeby zadziałał jak należy. Fotografuję coś na kształt "streetu" ale raczej filozoficznie spowolnionego, praktycznie bez reporterskiej akcji. W landszafcie jak nie chce mi się przekadrowywać na statywie to używam bardzo precyzyjny LV. Fotografuję sporo urządzeń technicznych ale z racji swych rozmiarów bardzo majestatycznych. Interesuje mnie bogactwo szczegółów i dobre, nasycone kolory. 5DII + podstawowe L-ki dają mi to bez problemów. Inne walory sprzętu nastawione na szybkość w trudnych warunkach już mnie tak nie kręcą.
    zabrzmiało tak jakby tylko C miał FF
    do tego co wymieniłeś każda matryca FF da takie efekty
    napewno w stosunku do aps-c, ale pomiedzy FF producenta A, B i C będą juz tylko małe niuanse
    wystarczy uzyć iso 100-400, statyw, szkła? elki są już w prawie kazdym systemie, a napewno w N
    cała filozofia
    Cytat Zamieszczone przez michael_key Zobacz posta
    A kto ma robić zdjęcia robi je i nie szuka wiecznie wad i przeszkód.
    słuszna prawda
    szczególnie widac po ilości postów:cool:
    Ostatnio edytowane przez tkosiada ; 30-01-2012 o 23:42 Powód: Automerged Doublepost
    x pro2/ 23/ 56/10-24/

Początki nałogu
    Miasto
    Lębork

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tkosiada Zobacz posta
    co tu duz o gadać, celny AF jest zawsze pomocny
    Typowy przedstawiciel " wojowniczych żółtych" (na szczęście są też normalni i to w większości pewnie) MUSI wszystkim udowodnić, że tylko Nikonem da się robić zdjęcia i to oczywiście tylko dobre. Mimo, że jest jest świetnym fotografem, żadnym innym aparatem dobrego zdjęcia nie zrobi, bo się nie da
    Marki trzy.

Miasto
    UK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cieszywid Zobacz posta
    Generalnie zdjęcia robione d700 - wg moich obserwacji są statystycznie częśćiej nijakie.
    jeżeli porównuje się jpg vs raw to się nie dziwie
    nawet dostrzeżesz różnce jpg a raw z 5D
    tylko znowu porównując fotki w necie nie mamy najmniejszego pojęcia ile przed umieszczeniem fotki w sieci ktoś poświęcił na pieszczenie jej, a moze było to jpg prosto z puchy bo mu sie nie chciało obrabiać
    fajnie jak ktoś napisze: miałem obie puszki i na podstawie tego uwazam, że...
    x pro2/ 23/ 56/10-24/

Zablokowany

Domyślnie

nie no... D700 z dobrymi szklami tez wyplowa dobre, plastyczne foty,
    mile wspominam 85/1.4 czy tez 70-200/2.8 VR, nawet DX-owa 35/1.8 swietnie spisywala sie pod FXem,

brakuje mi jednak tych canonowskich kolorow, ta zielen w 5DmkI byla bardzo smaczna
    no i 35L oraz 85L -takiego miodu w Nikkorach nie ma :[
    ja stary canoniarz musze wrocic do macierzy

Miasto
    UK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez blackninja Zobacz posta
    Typowy przedstawiciel " wojowniczych żółtych" (na szczęście są też normalni i to w większości pewnie) MUSI wszystkim udowodnić, że tylko Nikonem da się robić zdjęcia i to oczywiście tylko dobre. Mimo, że jest jest świetnym fotografem, żadnym innym aparatem dobrego zdjęcia nie zrobi, bo się nie da
    drogi kolego
    zbyt daleko idące wnioski
    nie musze udowadniać czegoś co jest czymś oczywistym
    denerwujące na tym forum jest ślepe patrzenie w magie napisu Canon i np. bagatelizowanie i spłycanie, że model 5d II ma słabszy AF;
    w wątku Kompendium Af o piątce młodzi uzytkownicy pytają was bo mają już tę upragnioną 5, mają szkła L, aparat był w serwisie a zdjecia nadal mają mydlane, nie trafione
    odpowiadacie: nie no brachu, 5 to specyficzny, posługiwaniem się tym AF trzeba sporo trenować, ja po roku czy po paru miesiącach w końcu sie nauczyłem, używam tylko centralny.
    to sie nazywa fachowa porada?
    jak o AF 1 Mark wszyscy piszą ze jest ekstra, i ja tez mówie, że taka puszka to marzenie i był moment że baaardzo chciałem mieć, to jest ok ( nie mam bo nie było mnie stać)
    ale jak piszemy, że akurat w tym porównaniu 5D II vs D700 praca z 51 polami jest łatwiejsza, człowiek ma wiekszą kontrole, to to juz nie bardzo
    to gdzie jest różnica? no w tym że C karze sobie płacić za taki komfort pracy, zabawy
    rok to ja moge sie uczyć kadrowania, obróki raw, ale nie obsługi AF
    podpinam i ma działać, nie chce by puszka za mnie selekcjonowała fotki bo sa nie ostre, ja chce to zrobic sam na kompie i zadecydowac jak to obrobić
    ktos ma nadal problem co wybrać, niech wyjrzy poza to forum,
    np: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=176688
    ktoś używając sprzet nikona chce mieć kolorki jak z canona prosze:
    http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?p=251959
    sa tam konkrety dla używających LR
    są to moje subiektywne odczucia, nie zamierzałem nikogo obrażać i mam nadzieje że moja wypowiedz nie zostanie usunięta
    pozdrawiam kolegów
    Cytat Zamieszczone przez Moot^h Zobacz posta
    nie no... D700 z dobrymi szklami tez wyplowa dobre, plastyczne foty,
    mile wspominam 85/1.4 czy tez 70-200/2.8 VR, nawet DX-owa 35/1.8 swietnie spisywala sie pod FXem,

brakuje mi jednak tych canonowskich kolorow, ta zielen w 5DmkI byla bardzo smaczna
    dziekuje, że to napisałeś
    owszem przyznam, że zielony jest trochę ładniejszy w canonie również dla mnie
    Ostatnio edytowane przez tkosiada ; 31-01-2012 o 00:26 Powód: Automerged Doublepost
    x pro2/ 23/ 56/10-24/

Zablokowany
    Miasto
    EL PL

Domyślnie

ja nie bardzo wiem o czym jest ta dyskusja... jedni robią repo szybszym D700 a inni fashion wolniejszym 5d2 mającym inne niezaprzeczalne zalety...

btw - przypominam sobie bardzo chamskie wypowiedzi na forum nikoniarze.pl odnośnie osób używających 5d2 - napisałem co myślę o takich idiotach i nawet się nie odezwali

Początki nałogu
    Miasto
    Lębork

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tkosiada Zobacz posta
    drogi kolego
    zbyt daleko idące wnioski
    nie musze udowadniać czegoś co jest czymś oczywistym
    W mojej stopce masz jak byk jakie mam puszki. W życiu nie powiem, że 5d nie da się zdjęć robić albo, że jest to bardzo uciążliwe. Często robię zdjęcia w trudnych warunkach i powiem Ci, że o dziwo jakoś mi wychodzą i nawet ostre. Każdy sprzęt ma swoje "zady i walety". Zawsze jednak najważniejsza jest osoba, która ten sprzęt obsługuje. Zapalczywość niektórych osób w wydawaniu sądów nad sprzętem może powodować jednak wrażenie, że tylko jedna firma (N, N, N, C, S, P, O - można wybrać) ma monopol. Jednak to fotografujący a nie liczący piksele, trzymający przy monitorze poziomice czy inni "internetowi fotografowie" udowadniają ciągle, że trzeba "umić" obsługiwać to co się ma.
    ps. nie traktuj tego osobiście, to moje ogólne spostrzeżenia.
    Ostatnio edytowane przez blackninja ; 31-01-2012 o 00:41
    Marki trzy.

Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy ... 6789 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów