Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 36 z 36

Wątek: Kupowanie akcesorii z Chin

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie Odp: Kupowanie akcesorii z Chin

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Nie do końca. Urząd celny ma obowiązek sprawdzić, czy został w prawidłowy sposób odprowadzony podatek VAT. Unia unią, ale podatki niestety trzeba płacić. Dlatego taka przesyłka może również zostać poddana procedurze celnej.
    Hmmmmmm... no nie wiem. :-) Zgodnie z prawem unijnym VAT płacimy w miejscu zakupu (**lub w kraju wwozowym). Nie wiem co UC ma do tego. VAT to Izba Skarbowa w danym państwie, ichnie kasy fiskalne i temu podobne biurwokracje. Baaaaaaaardzo dużo kupuję w UK i niemczech - są polskie sklepy, które mają magazyny w Niemczech :-) - nigdy paczka nie zawadzała nawet o UC. Każda paczka z poza Unii tak - zawsze na trackingu jest "zatrzymane przez Urząd Celny" i "zwolnione przez Urząd Celny" - zwykle dwukrotnie raz w Warszawie i drugi raz w Szczecinie.

** to w kraju wwozowym jest szczególnie cwane. Przylatując samolotem z USA do np. Amsterdamu jeśli mamy coś do oclenia i VAT to płacimy to w Holandii przy przekroczeniu granicy unijnej. Kasę zgarnia Holandia :-)

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Trzeba zwracać baczną uwagę skąd przyjdzie przesyłka. Oby sprzedawca z UK nie okazał się pośrednikiem, który zamówi towar w Chinach z wysyłką na Twój adres. Taki proceder był bardzo popularny kilka lat temu. Teraz myślę trochę osłabł.
    I tak i nie. Ostatnio kupowałem jakieś scalaki w UK. Szło z centralnych magazynów w Newark. Szło POZA UC. Po prostu importer ma jakąś umowę i cło bierze na siebie. Paczka miała dwa adresy - w UK i moj. Przyszła prosto do mnie (wg. trackingu) choć zapewne importer zapłacił cło i VAT. :-)

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Hmmmmmm... no nie wiem. :-) Zgodnie z prawem unijnym VAT płacimy w miejscu zakupu (**lub w kraju wwozowym). Nie wiem co UC ma do tego. VAT to Izba Skarbowa w danym państwie, ichnie kasy fiskalne i temu podobne biurwokracje.
    Tak jest. Z tym, że UC stoi na straży. Tak jak Policja, która łapie delikwenta, ale dopiero sąd ożecza o jego winie lub niewinności. Tutaj podobnie. Urzedy Celne sprawdzają, czy zostały dopełnione czynności podatko.
    Może zatrzymać/skontrolować przesyłkę, jeśli ma podejrzenie, że np. towar z kraju członkowskiego nie został obłożony Vat w tym kraju.
    To jest dość złożony mechanizm tzw. Intrastatu, który kontroluje przepływ podatków między krajami członkowskimi.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Początki nałogu Awatar Heilsberg
    Miasto
    Lidzbark Warmiński

Książki wysyłane z UK jakie kupuję prawie zawsze mają zieloną pieczątkę z celnego. Oczywiście płacić nic nigdy nie trzeba było. Ale jak widać sprawdzali.
    EOS 100D|EOS 7D + grip|EF-S 24 /2.8 STM|Sigma 30/1.4 EX DC HSM|EF 40/2.8 STM|EF 50/1.4|EF 200/2.8L II|EF-S 10-22/3.5-4.5|EF 17-40/4L|EF 24-105/4L|Sigma 120-400/4.5-5.6 DG APO OS HSM

Dopiero zaczyna

nigdzie nie moge znalezc opini kogos kto kupowal w yongnuostore.com. Cena wydaje sie byc nizsza niz na ebay np. YN-560EX (99$) a sam sklep chyba pewniejszy niz ebay chociazby dlatego ze kupujemy od producenta... Moze ktos potwierdzic?

Dopiero zaczyna Awatar slyfoto
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez adriandz1 Zobacz posta
    nigdzie nie moge znalezc opini kogos kto kupowal w yongnuostore.com
    kumpel kupował , dowiem się i dam Ci znać .

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów