Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 36

Wątek: Kupowanie akcesorii z Chin

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez penio001 Zobacz posta
    Ja zamawiam dużo rzeczy z Chin i Hong Kongu. Wystarczy żeby gośc który wysyła ci towar napisał Gift i paczka leci bez komplikacji.
    Do czasu, jak to będzie coś, co wazy kilogram i wieciej, i zajmuje więcej miejsca, niż zwykła bąbelkowa koperta. Potem napis GIFT to murowane cło i VAT
    Idzie jak nasza poczta polska masz na miejscu bez żadnych deklaracji. Czas dostawy to ok 2 max 3 tygodnie.
    O patrz, a do mnie raz szło 9 tygodni.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Coś już napisał

Domyślnie

Ja tez kupowalem na ebayu ale chlopaki podniesli oplaty sprzedawcom i ceny poszly w gore do tego stopnia ze przestalo sie oplacac(chyba ze produkty made in china).Kupujac z USA na 90% zaplacicie clo a z Hongkongu szanse na zaplacenie sa male tyle ze nie wiem czy sie oplaca powyzej 500zl kupywac na ebay

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Kupowałem uchwyt statywowy na DHgate. Płatność była PayPal, cena atrakcyjna - ok. 35$. Po 6 tyg., gdy już straciłem nadzieję przesyłka nadeszła - żadnego cła i VAT. "Produkt" ten nie pasuje niestety do obiektywu, do kórego miał pasować. Jak już pisałem w innym wątku nie przyłożył się ani ten chiński rolnik, który to projektował ani jego dzieci, które to wykonały.
    Wyrzuciłem toto na śmieci ale żona mnie przekonała żebym to wygrzebał więc leży.
    Cena bardzo atrakcyjna więc przy nieznanych produktach polecam raczej odbiór osobisty.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Bywalec Awatar brzoza
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Kupowanie akcesorii z Chin

Bry

Mam pytanko o zakupy na eBayu. Znalazłem ten sam produkt, jeden od sprzedawcy z Chin (~600 zł), drugi z UK (~700 zł). Obydwoje sprzedawców to sklepy, sprzedający nowe graty. Rozumiem, że w tym drugim przypadku wyższa cena jest niejako konsekwencją tego, że nie grozi mi przywalenie cłem i vatem, tak?

Pozdr.

Pełne uzależnienie Awatar gadget_zary
    Miasto
    Żary/Wrocław

Wyższa cena jest konsekwencją tego, że sprzedawca chce zarobić :P

Bywalec Awatar brzoza
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez gadget_zary Zobacz posta
    Wyższa cena jest konsekwencją tego, że sprzedawca chce zarobić :P
    Okej, ale przesyłka z UK nie powinna przecież podlegać procedurom celnym, stąd mniejsze ryzyko że Urząd Celny mnie poprosi o dopłatę, jak mogłoby być przy przesyłce z Chin, nie?

Miasto
    Raszyn

Wartość jest wysoka więc ryzyko, że UC się zainteresuje przesyłką jest takie samo.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.

---Moje zdjecia na FB---

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Przesyłiki wewnątrzunijne nie podlegają ocleniu - VAT płaci się w kraju zakupu. Unia to w końcu - przede wszystkim - unia celna.

Z Chin bywa różnie. Chyba wszystko zależy od "widzimisię" celnika. Nawet paczka (zwykła, pocztowa, ekspres - ems) o rozmiarach ponad metr i wadze ponad 5 kg przeszła bez problemu a list kurierem o wartości 78$ + 38$ za wysyłkę został "oclony" na 98 zł. :-)

EDIT: Kupując w USA - o dziwo - jest identycznie.

EDIT: Mam wrażenie, że przesyłka kurierska została oclona bo... dział celny firmy kurierskiej wykazał się nadgorliwością. Oni mają swoje procedury, muszą zgłosić, odbiorca musi podać zawartość i wartość i cło jest prawie pewne. Przy paczce ocena należy do celnika, który przegląda co jest w środku.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 22-09-2012 o 10:35

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Miasto
    Raszyn

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Przesyłiki wewnątrzunijne nie podlegają ocleniu. Unia to w końcu - przede wszystkim - unia celna.
    Nie do końca. Urząd celny ma obowiązek sprawdzić, czy został w prawidłowy sposób odprowadzony podatek VAT. Unia unią, ale podatki niestety trzeba płacić. Dlatego taka przesyłka może również zostać poddana procedurze celnej.

---Moje zdjecia na FB---

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Cytat Zamieszczone przez brzoza Zobacz posta
    Znalazłem ten sam produkt, jeden od sprzedawcy z Chin (~600 zł), drugi z UK (~700 zł). Obydwoje sprzedawców to sklepy, sprzedający nowe graty. Rozumiem, że w tym drugim przypadku wyższa cena jest niejako konsekwencją tego, że nie grozi mi przywalenie cłem i vatem, tak?

Pozdr.
    Trzeba zwracać baczną uwagę skąd przyjdzie przesyłka. Oby sprzedawca z UK nie okazał się pośrednikiem, który zamówi towar w Chinach z wysyłką na Twój adres. Taki proceder był bardzo popularny kilka lat temu. Teraz myślę trochę osłabł.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów