Cytat Zamieszczone przez fotomania
Z jakiego testu ???? Wyjscie na stary rynek w poznaniu i strzelenie obiektywu na pomiarze w pkt oddalony o jakies 200 metrow jest zdrowe i normalne ??

Gratuluje

Jezeli kupujesz Tampona to pierwsze co robisz to testujesz jak sie zachowuje szklo dla F 10 ??? Widzisz jakas roznice miedzy F 2,8 ktore jest napisane na Tamponie a to ktore jest napisane na Rzygmie ?? Widzisz ?? Bo ja nie widze .
Nie wiem co to jest Rzygma i Tampon... Zakładam że chodzi Ci o Sigmę 17-70 i Tamrona 28-75, popraw jeśli źle zrozumiałem...

Czy widzę różnicę między napisem 2,8 widniejącym na tych obiektywach... Otóż tak. Bo to 2,8 to stosunek długości ogniskowej tychże obiektywów do ich średnicy roboczej (upraszczając: dziury przez którą wpada światło). A ogniskowe w nich, a raczej ich zakresy są... jakby różne?

W zakresie 28(24)-70 (80) jest kilka zoomów o świetle 2,8 i jakości przyzwoitej od pełnej dziury. W zakresie 17-70 - nie ma.

Naprawdę nie widzisz różnicy, jeśli chodzi o wymagania co do jakości, jakie stawia się obiektywowi z zakresu 28-75 a 17-70?
Gratuluje doskonalego podejscia do oceny walorow uzytkowych szkla oznaczonego jako F 2,8 z przodu . Poprostu gratuluje .
Dziękuję, po prostu dziękuję. Nie przypominam sobie jednakże żebym zabierał głos w kwestii walorów użytkowych Sigmy 17-70...

Ktos kto kupuje takie szklo liczy sie z tym ze bedzie je musial przymykac do F 10 ??? Czy ktos tutaj ma haluny ??
Tak. Zdaje się że tym kimś jest użytkownik o nicku fotomania...
Pokaż mi gdzie napisałem, że ktoś kupujący Sigmę musi się liczyć z przymykaniem jej do f10?

Jaki sens widzisz w domykaniu dziury mierzac na obiekt oddalony o jakies 200 metrow ?? Glebia ostrosci sie zmieni ?? ))
Te 2 fotki pokazują różnicę między tym jak ten obiektyw rysuje na 2,8 i 10. Żeby to pokazać trzeba najpierw zrobic zdjęcie przy przesłonie 2,8, potem 10. Wnioski można sobie wyciągnąć. W czym problem?

Napisales bardzo ciekawe zdanie . O tym kto sie spodziewa ostrosci w zoomie tej klasy jest chyba chory . To teraz napisz ze wszyscy ktorzy w tamronie spodziewaja sie ostrosci sa chorzy .
Jak to określiłeś? "Haluny"? pokaż gdzie napisałem że ktoś spodziewający się ostrości w zoomie klasy sigmy 17-70 jest chory? Tam jeszcze było "od pełnej dziury". To troszke zmienia sens, prawda?

Odnosząc się do drugiej części cytowanego fragmentu Twojej wypowiedzi: Nie mów mi, bardzo proszę, co mam napisać a czego nie, dobrze? Tamron 28-75 i Sigma 17-70 to szkła róznych klas, więc spodziewać się po nich można czego innego. Dlaczego różnych klas? Choćby dlatego że Tamron ma krotność zooma ok 2,7, Sigma - 4,1. Poza tym krótki koniec: nie widzisz różnicy między 17 a 28mm?

Czlowieku wez sie zastanow do czego sluzy jasny obiektyw i dlaczego masz cyfrowe lustro a dopiero pozniej pomysl o tym ze w aparacie oprocz P i AV jest jeszcze kilka ciekawych nastawow na kolku . I jest jeszcze swiatlomierz i histogram .
Oszczędź sobie wycieczek osobistych. Lustro w aparacie mam analogowe, służy do tego żeby coś było widać na matówce podczas kadrowania

Do czego służą tryby w aparacie, jasne szkło i inne takie też wiem. A w każdym razie nie proszę Ciebie o instrukcję w tej kwestii.
Aha, używanie dużej ilości znaków zapytania nie podnosi mocy arugmentacji.
Pozdrawiam