Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: canon 600d + KIT 18-55 IS II ciemne zdjęcia

Domyślnie canon 600d + KIT 18-55 IS II ciemne zdjęcia

Witam,
    Kupiłem niedawno canona 600d z kitowym obiektywem 18-55 IS II. Dodam że to moja pierwsza lustrzanka i jestem kompletnie (jeszcze) zielony.

W pomieszczeniu z żarówkami chciałem wykonać zdjęcie portretowe, więc ustawiłem na pokrętle portret, wyskoczyła lampa i robię zdjęcia kilka pod rząd tą sama osobę (dodam że osoba siedziała nieruchomo i miała cały czas ta sama pozycję) aparat rownież był cały czas w tej samej odległości i miejscu podczas robienia zdjęć. I tak, pierwsze zdjęcie jasne dobrze naświetlone, drugie - ciemne (choć lampa błysła), trzecie ciemne, czwarte ciemne , piąte dobrze naświetlone i szóste równiez dobrze naświetlone. Ciemne zdjęcia wyglądają tak jakby lampa albo za wcześnie albo za późno sie włączyła a nawet jakby za słabo błysła. Czasami nawet te zdjęcia sa całe czarne (choć lampa błysła)

Moja pytanie i obawy czy to ja coś źle robię że wychodzą mi ciemne zdjęcia czy to wina lub jakaś usterka aparatu???

Zablokowany
    Miasto
    Gorzyce/śląskie

Domyślnie

Daj szansę naładować się lampie a będzie OK.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

To samo miałem zasugerować. Ile czasu mija pomiędzy wykonaniem poszczególnych zdjęć? Czy lampa ma czas, żeby się naładować?
    Czy w kadrze pojawia się jakieś źródło światła (np zaświecona żarówka obok modelki) powodujące, że automatyka nieco zgłupieje.
    60D | 18-55 kit | 50/1.8

Domyślnie

Ile jest przerwy pomiędzy zdjęciami ? dokładnie nie liczyłem ale myślę że od 4 - 10 sekund. Za modelką na suficie świeciły 3 świetlówki. Ale to raczej nie wpływa na naświetlanie zdjęć.

W momencie gdy modelka była pod ścianą a żarówki za mną, światło ze świetlówki świecilo na modelkę to też na 10 zdjęć ok 5-6 było dobrych a reszta albo czarne albo bardzo ciemne.

Jeżeli dziś mi się uda po testować to wyślę kilka zdjęć dobrych i tych ciemnych.

Zablokowany
    Miasto
    Gorzyce/śląskie

Domyślnie

No to raz jeszcze:
    1. Lampa musi być naładowana (w wizjerze jest wskaźnik).
    2. Musisz zdecydować, które światło jest główne.
    3. Wykorzystaj tryb M (wszystko co nie jest światłem flesza będzie naświetlane tak samo)
    4. W przypadku jakiegoś światła z tyłu zmniejsz pole pomiaru światła a do pomiaru błysku wykorzystaj FEL, potem przekadruj.
    5. Sprawdź, czy nie masz włączonej funkcji BKT.
    6. Nie wierz zielonemu kwadratowi.
    7. Porównaj EXIFY.
    8. Jeśli to wszystko zawiedzie szukaj winy w sprzęcie.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

A tak najlepiej to przeczytać instrukcję, ze zrozumieniem i powoli
    Ja też miałem trudne początki i kilka razy czytałem instrukcję, ba! nawet jeszcze teraz czasem do niej wracam po prawie dwóch lat używania aparatu

Domyślnie

Dziękuję wszystkim za odpowiedź i pomoc. Postaram się jak najszybciej przetestować ta lustrzankę tak jak pisaliście wyżej i oczywiście zajrzę do instrukcji. Jeśli dalej będą wychodzić zdjęcia czarne i jasne to wyśle je w tym temacie.

A tak poza tematem, czy mogę wyjść z ta lustrzanką na dwór przy -15 stopniach mrozu ?

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Co do lampy to tak jak napisali poprzednicy i spróbuj przełączyć z pozycji automatyki portretowej na P - tez automatyka ale w C często pracuje zupełnie inaczej niż pełen automat, poza tym tutaj masz już wpływ na niektóre parametry. Co do mrozu nie ma problemu - najwyzej padnie bateria. Większy problem jak bedziesz wracał do ciepłego bo na wychłodzonym sprzęcie skropli sie woda. Daj mu odczekać anim wlączysz i dobrym sposobem jest włożenie do pustego, czystego worka przed wejsciem do ciepłego pomieszczenia - wtedy ilość powietrza i pary w nim zawartej ograniczysz do minimum.

Zablokowany
    Miasto
    Gorzyce/śląskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez massi Zobacz posta
    ...i oczywiście zajrzę do instrukcji...
    Rozbrajające.

Domyślnie

Bez obaw możesz wyjść z aparatem przy mrozie. Tylko jak już wrócisz to zostaw aparat w torbie/plecaku na 1-2h żeby powoli wyrównała się temperatura aparatu i wnętrza domu. Zapobiegnie to kondensacji pary na aparacie.
    W fotografii najważniejsze jest światło.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów