Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Wątek: canon 600d + KIT 18-55 IS II ciemne zdjęcia

Mieszany widok

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Oczywiście można wyjść, aczkolwiek pamiętać trzeba, że zgodnie ze specyfikacją techniczną temperatura dozwolona przez producenta zaczyna się od 0 stopnia

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez massi Zobacz posta
    Witam,
    Kupiłem niedawno canona 600d z kitowym obiektywem 18-55 IS II. Dodam że to moja pierwsza lustrzanka i jestem kompletnie (jeszcze) zielony.

W pomieszczeniu z żarówkami chciałem wykonać zdjęcie portretowe, więc ustawiłem na pokrętle portret, wyskoczyła lampa i robię zdjęcia kilka pod rząd tą sama osobę (dodam że osoba siedziała nieruchomo i miała cały czas ta sama pozycję) aparat rownież był cały czas w tej samej odległości i miejscu podczas robienia zdjęć. I tak, pierwsze zdjęcie jasne dobrze naświetlone, drugie - ciemne (choć lampa błysła), trzecie ciemne, czwarte ciemne , piąte dobrze naświetlone i szóste równiez dobrze naświetlone. Ciemne zdjęcia wyglądają tak jakby lampa albo za wcześnie albo za późno sie włączyła a nawet jakby za słabo błysła. Czasami nawet te zdjęcia sa całe czarne (choć lampa błysła)

Moja pytanie i obawy czy to ja coś źle robię że wychodzą mi ciemne zdjęcia czy to wina lub jakaś usterka aparatu???
    Jest tak jak Ci się wydaje - "prawdopodobnie na pewno" serwis albo zwrot.

Tu akurat nie ma po co się rozczytywać w instrukcjach - kiedy się nastawi na Portret to nie ma żadnej filozofii - ma wyjść dobrze naświetlone i koniec. Jeżeli w dodatku spróbowałeś w rożnych miejscach, to raczej nie ma sie co łudzić.

Przy portrecie włącza się tryb ciągły i można robić serie a i tak migawka nie ma prawa się wyzwolić przed naładowaniem lampy.

No chyba, że to jednak ta świetlówka. Wyłącz, albo ustaw czas w M na 1/50.
    Ostatnio edytowane przez pan.kolega ; 29-01-2012 o 05:09

Domyślnie

Zrobiłem kilka testowych zdjęć na "manekinie" (pudełko i szklanka ). Zasłoniłem okno roletą i było ciemniej ale nie aż tak ciemno żeby nic nie było widać. Ustawiłem na "portret" aparat wysunął od razu lampę błyskową. Robiłem z 20 zdjęć po kolei, aparat cały czas w tej samej odległości i z tymi samymi ustawieniami. Dodam że lampa błyskała za każdym razem.

dwa zdjęcia wyszły czarne, wysyłam wam moje zdjęcia testowe. I proszę sprawdźcie czy to moja wina czy aparatu. Zdjęcia dobre musiałem w paincie zmniejszyć do 70% bo nie dało rady tego zuploadować.
    Za pomoc z góry bardzo dziękuje.

1) zdj złe :
    http://imageshack.us/photo/my-images/513/img0028wk.jpg/
    2) Dobre :
    http://imageshack.us/photo/my-images/832/img0029lf.jpg/
    3) złe :
    http://imageshack.us/photo/my-images/838/img0034rp.jpg/
    4) Dobre :
    http://imageshack.us/photo/my-images/694/img0035je.jpg/

Zablokowany
    Miasto
    Gorzyce/śląskie

Domyślnie

Z pokazanych fotek wynika, że lampa NIE BŁYSKA za każdym razem ( brak jakiegokolwiek refleksu na pudełku), a to co widzisz jako błysk jest tylko błyskiem pomiarowym.
    Niestety wyględa to na uszkodzenie sprzętu, chyba.....że masz akumulator bliski rozładowania.

Domyślnie

Akumulator był w pełni naładowany. Widziałem lewym okiem podczas naciskania spustu że lampa błysła.

Czyli co trzeba by ten produkt reklamować?

Zablokowany
    Miasto
    Gorzyce/śląskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez massi Zobacz posta
    Akumulator był w pełni naładowany. Widziałem lewym okiem podczas naciskania spustu że lampa błysła.

Czyli co trzeba by ten produkt reklamować?
    Po tym co piszesz obawiam się że tak. Przy naładowanym akumulatorze i zachowaniu co najmniej kilkusekundowych odstępów miedzy zdjęciami wysunięta lampa winna błyskać za każdym razem.
    Jak pisałem wyżej - nie widzę na ciemnych zdjęciach żadnego śladu refleksu. To co widzisz lewym okiem to przedbłysk pomiarowy. Lampa daje zawsze dwa błyski -pierwszy słaby do wykonania pomiaru i drugi zasadniczy. Dość trudno to zauważyć przy synchronizacji na pierwszą kurtynę.

Domyślnie

Ponad to przed chwilą w pokoju z zasłoniętym oknem zrobiłem serię 10 zdjęć (czyli aparat sam robił 10 zdjęć) ustawienia tez na portret z lampa błyskową. próba 1 : dwa pierwsze zdjęcia czarne, reszta naświetlona normalnie. (lampa błyskała za każdym razem) próba 2: 4te-5te zdjęcie ciemne czarne a reszta naświetlona dobrze (lampa błyskała za każdym razem).

Czy te informacje mówią o tym że to sprzęt jest uszkodzony??
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez yrats Zobacz posta
    Po tym co piszesz obawiam się że tak. Przy naładowanym akumulatorze i zachowaniu co najmniej kilkusekundowych odstępów miedzy zdjęciami wysunięta lampa winna błyskać za każdym razem.
    Jak pisałem wyżej - nie widzę na ciemnych zdjęciach żadnego śladu refleksu. To co widzisz lewym okiem to przedbłysk pomiarowy. Lampa daje zawsze dwa błyski -pierwszy słaby do wykonania pomiaru i drugi zasadniczy. Dość trudno to zauważyć przy synchronizacji na pierwszą kurtynę.
    Niestety nie, robiąc serję 10 zdjęć stanąłem obok aparatu by sprawdzić czy lampa błyska za każdym razem. I faktycznie lampa za każdym razem identycznie błyskała a 1wsze i 2 gie zdjęcie były czarne. W drugiej próbie to samo z tym że zdjęcie 4te i piąte.
    Ostatnio edytowane przez massi ; 29-01-2012 o 15:47 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Jesli nie kupowales na firme to niezgodnosc z umowa i zadanie wymiany na nowy.

Sent from my GT-I9000

Domyślnie

To było tak że kumpel kupił sobie w media expert tą lustrzankę ale nie spodobała mu się. Ja ja od niego odkupiłem z całą zawartością i gwarancją.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    A co jeżeli ta lustrzanka byłaby kupiona na firmę?
    Ostatnio edytowane przez massi ; 29-01-2012 o 18:14 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Na firme to tylko gwarancja lub rekojmia.

Sent from my GT-I9000

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów