Ale z podanych tutaj bezapelacyjnie jako jedyne szkło wybrałbym 50...
Ale z podanych tutaj bezapelacyjnie jako jedyne szkło wybrałbym 50...
No 1.4 to nie 1.8ale tak serio to kieruję się uniwersalnością... 50mm jest dosyć uniwersalnym szkłem. 85/100 fajnie na plener, kościół, spacer ale nie wyobrażam sobie posiadania tylko takiej ogniskowej chociażby z racji tego, że musiałbym pożegnać się z możliwością robienia zdjęć w większości polskich mieszkań
![]()
Ja użytkuję 50/1.4 i 85 /1.8 z 5d mk2.
IMO moja 85/1.8 prawie pod każdym względem jest lepsza od mojej 50/1.4 - optycznie, autofocus jakiś taki celniejszy i ogólnie ostrzejsza - ale ogniskowa 50 dla mnie jest bardziej uniwersalna, szczególnie w pomieszczeniach - gdybym musiał mieć tylko jeden z nich to chyba jednak wybrałbym 50 (czekam na jakąś nowszą ulepszoną 50/1.4 od canona)
50/1,4 uzywam prawie wylacznie na cropie.
IMO ostrosc 50/1,4 przymknietego do 2,0 bedzie niegorsza niz 100/2 na pelnej dziurze.
Do portretow to chyba bardziej warto wymienic 60D na 5D niz 100/2 na 50/1,4??: Jesli taka zamiana nie wchodzi w rachube, to zamiana obiektywow tez bedzie korzystna, tylko troche mniej
![]()
Doszedłem do wniosku, że wymienię 60 na 5d. Nie robię sportu ani szybkich akcji, filmy w hd też są zbędne. Wydaje mi się, że 100 na ff sprawdzi się doskonale![]()