Witam, pytanie kieruje do użytkowników 5d mkI. Ile maxymalnie udaje wam sie zrobić zdjęć na jednym aku ? Może polecicie mi jakieś zmieniki, mam na oku phottix titan.
Witam, pytanie kieruje do użytkowników 5d mkI. Ile maxymalnie udaje wam sie zrobić zdjęć na jednym aku ? Może polecicie mi jakieś zmieniki, mam na oku phottix titan.
Canon 5D, C50/1.4, METZ 58
Jak dla mnie bateria trzyma bardzo długo. Może lepszy będzie GRIP dla Ciebie?
KRK Studio
Jeśli kupię grip to do gripa powinienem mieć dwa takie same akumulatory czy dwa różne?
Jeżeli nie strzelasz "na głupiego"* , to nie powinieneś mieć trudności z oszczędzaniem akumulatora. Posiadanie dwóch akumulatorów, różnych producentów nie ma zbyt dużego wpływu na pracę battery packa. Jeśli oba akumulatory wytrzymują podobnie, to możesz spodziewać się długiego czasu działania.
Najlepiej by było zaopatrzyć się w zwyczajne paluszki-ładowarki. Mam trzy takie zestawy, lepiej mi służą niżeli dedykowane akumulatory.
5D nie posiada lampy błyskowej więc imho powinien dłużej trzymać
* nikogo nie obrażam.
|600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|
A co powiecie o zamiennikach Phottix titan. Mają one pojemność 1600mAh więc więcej niz canona. Podzielcie się ze mną swoimi opiniami na ten temat.
Dlugość życia na oryginalnym aku to jedna z zalet 5tki. Naprawdę jestem czasami zadziwiony ile można pociągnąć na jednym.
Ja mam jedną oryginalną baterię - prawie trup. Ładuje się do pełna przez...pół godziny, bardzo szybko zaczyna migać ikonka baterii na górnym wyświetlaczu, a mimo wszystko spokojnie da się na niej zrobić 300-400 fotek używając w międzyczasie podglądu zdjęć
Ja oryginał i 3 Hanhel. Trafił mi się taki jeden co mam go już 1,5 roku i wytrzymuje ok 1100 zdjęć więc rewelacja. Reszta różnie 500-700szt
Jeżeli nie nadużywam podglądu, to wytrzymują ok. 800. Używam 2 oryginałów (5 i 3 lata -od 5-ki i 40-ki) oraz 2 zamienników (Phottix jeden roczny drugi ok. 2 lata). Zamienniki są młodsze, ale i nie ustępują oryginałom, są za to znacznie tańsze, tylko czy wytrzymają tyle co oryginały? Sprzedawca (z poratlu aukcyjnego, gdzie kupowałem Phottix-y) odradził mi Deltę, argumentując to tym, że są słabszej jakości oraz mają dużo reklamacji.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
PS. nigdy dokładnie nie sprawdzałem czy jest to 750, czy 1000 zdjęć na jednym akumulatorze, i zazwyczaj używam gripa![]()
Ostatnio edytowane przez RadOs41 ; 28-01-2012 o 13:58 Powód: Automerged Doublepost
Trochę gratów i nieco innych szpargałów...