Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: 350d i krzywe lustro?

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Jak masz mozliwosc to wyslij do serwisu i niech sie chlopaki bawia. Od tego sa.
    ...

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    "Co ma piernik do wiatraka?"
    Obiektyw to sobie mozna do gory nogami przystawic i zdjecie bedzie normalnie. M42 sie kreca dowoli, jakos nie ma zalewu krzywych zdjec.
    Tu nie o to chodzi. Gość sugeruje, że obiektyw nie jest równoległy/prostopadły do matrycy, a nie że jest przekręcony względem swojej osi.
    Konkretnie chodzi o to że matryca może być "nie równoległa" lub przekręcona względem matrycy.

Bywalec Awatar zOOn
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Mialem miec dzisiaj statyw z poziomowaniem - bedzie dopiero pod koniec tygodnia - wtedy jeszcze cos poprobuje, ale i tak, jak pisze KuchateK, sprzet pojedzie do chlopakow - niech sie bawia albo wymieniaja (kwestia tylko Wawa czy Ladek Zdroj).

Zrobilem jeszcze pare zdjec, ale zawsze ta sama kicha - i to w nowym, szanowanym aparacie.

Dzieki wszystkim za odzew - jak to sie wszystko zakonczy, to dam znac co wymyslil serwis. (I mam nadzieje, ze zbyt duzo osob teraz nie siedzi i nie testuje 'zbieznosci' w swoich dSLR ;-) ).

OT: Tomasz G. - fajne fotki z Krakowa (inne tez ofcoz) - sw Piotra i Pawla to byl kiedys moj parafialny kosciol. (A wezyk miazdzy - mialem kiedys taki joystick - Quickshot 2 chyba...) :-)

Pozdrawiam

z.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cyborg
    Tu nie o to chodzi. Gość sugeruje, że obiektyw nie jest równoległy/prostopadły do matrycy, a nie że jest przekręcony względem swojej osi.
    Konkretnie chodzi o to że matryca może być "nie równoległa" lub przekręcona względem matrycy.
    Ale to i tak nie da obróconego obrazu! Tylko pochyli płaszczyznę ostrości, jak w obiektywach Tilt&Shift.

Cytat Zamieszczone przez zOOn
    OT: Tomasz G. - fajne fotki z Krakowa (inne tez ofcoz) - sw Piotra i Pawla to byl kiedys moj parafialny kosciol. (A wezyk miazdzy - mialem kiedys taki joystick - Quickshot 2 chyba...) :-)
    Dzięki i zapraszam do mnie http://canon-board.info/showthread.php?t=950
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Ale to i tak nie da obróconego obrazu! Tylko pochyli płaszczyznę ostrości, jak w obiektywach Tilt&Shift.
    Jeżeli matówka będzie przekręcona względem swojej osi optycznej w stosunku do matrycy to jak to nie da przekręconego obrazu? Przecież gość kadruje/orientuje aparat według obrazu na matówce.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    ...
    A moze poprostu otworzyc migawke do czysczenia i zobaczyc czy matrycy ktos nie wsadzil krzywo? Chyba mniejsza szansa jak malo dokladny test.

...
    "Co ma piernik do wiatraka?"
    ...
    Nie powiedzial bym aby cos z tego bylo tak naprawde istotne.
    Przyjrzałeś się temu zdjęciu? Przeczytałeś co autor ( zOOn ) napisał - chyba nie :-)

Na zdjęciu jest perspektywa. Dolny bok jest "odchylony" od poziomu o ok 0.3 stopnia a górny o ok. 0.75. Lewy jest pionowo a prawy leci w prawo o ok 1 stopien. Sprawdzałem linijką w PSie. To powiedz mi co to jest? Bo dla mnie albo źle ustawiony aparat (zOOn twierdzi, ze dobrze) albo efekt podobny do shifta. Raczej testy i to z dwoma różnymi szkłami.

Podniesienie lustra i otwarcie migawki niewiele da. Jesli matryca jest krzywo (wątpię czy to wogóle możliwe) to kąt rzędu 0.5 stopnia przy tej wielkości matrycy jest poprostu niewidoczny gołym okiem.

Nie dam sobie ręki uciąć (potrzebna mi jest) i nie wiem co ma piernik do wiatraka - wiatrak miele zboże na mąkę a z tego potem robi się pierniki. Czy tak? :-P

Janusz

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Czytalem. Zdjecia leca mu w prawo.

Moim zdaniem szukasz bardziej zlozonego problemu niz moze byc w rzeczywistosci. Aktualnie troche trudniej matryce czy mocowanie obiektywu odchylic w pionie jak skrecic wzgledem drugiej osi. A to i tak nie da takiego efektu w takim stopniu bo wyjdzie bardziej tilt/shift jak "zdjecia leca mi w prawo".

Nie lepiej poszukac miejsca gdzie sa rozne luzne czesci ktore latwiej przemiescic? Np. matowka/lustro? Ewentualnie pentaprism (ktory wcale luzny juz taki nie jest)?

Skrecenie matrycy (nie rownoleglosc do plaszczyzny ostrosci a skrecenie) wzgledem migawki czy krawedzi otworu raczej bedzie widac. Jest sie do czego odniesc.
    ...

Uzależniony
    Miasto
    Radom

Domyślnie

zOOn zrobiłem też kitem jedną fotkę - domu w którym mieszkałem podczas ferii.. kuźwa, lewa strona kadru też mi się "wali" w prawo... Tyle, że to chyba moja wina..nie uwzględniłem możliwości przekoszenia perspektywy przy szerszym kącie :-) Fotka robiona kitem
    Pozdrawiam
    Marek

Uzależniony

Domyślnie

Serwis tak czy siak, swego czasu canon wypuscil serie kompaktow z krzywo przytwierdzona matryca, 350d to poniekad low-end wiec i tu taki babol mogl sie zdarzyc.

Bywalec Awatar zOOn
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Witam po weekendzie :-).

Informuje, ze sytuacja ulegla 'drastycznej' poprawie.

Zgodnie z zaleceniami przygotowalem i obfotografowalem ze statywu 'kratki' (dla chetnych PDF). Bylo prawie rowno... Poogladalem troche wnetrze puszki - obmacalem (przez szmatke do czyszczenia szkiel) matowke, jej mocowania, matrycy nie odslanialem. Po tym 'macanku' zrobilem jeszcze jedno foto testowe - i jest git. (nigdy wiecej testow)

Nie bede sie zastanawial, czy pomoglo macanie matowki (chyba psychologicznie). 'Zawinil czynnik ludzki', zbyt emocjonalne podejscie, brak obycia z tunelem 350D (w porownaniu do EOSa)... A ze znajomi tez robili krzywe zdjecia tym aparatem - to juz raczej wplyw sugestii...

Bardzo dziekuje WSZYSTKIM za komentarze - wielkie SORRY za namieszanie...

Przyjme kazda krytyke. :-)

Bije sie w piersi...

z.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów