Pokaż wyniki od 1 do 10 z 36

Wątek: Zdjęcia na stoku w mrozie

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Ja wczoraj w nocy wybralem sie na zdjecia w plener. Temperatura wskazana przez termometr to bylo -20stopni, do tego wialo na przeleczy tak, ze jak sciagnolem rekawiczki zeby ubrac polar, to w czasie ubierania juz nie bylem w stanie sam zapiac suwaka. Nauczka - rekawiczek nie sciagamy! Buty - zimowe + ciepla welniania skarpeta.
    Bielizna termoaktywna + spodnie + cienkie polary + tani sprany gore + kominiarka + czapka z windstoperem + polarowe rekawiczki. Tak ubrany przez 1,5h bylem w stanie niewiele sie ruszajac wytrzymac na zewnatrz. W tym czasie aparat i statyw pokryly sie szronem, i pomimo naladowanej bateri, aparat przestal dzialac. Po powrocie nie wyciagalem go z plecaka zeby wiecej pary wodnej na nim nie osiadlo, do rana wysech i jest wszystko ok

Początki nałogu Awatar polm

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GrYzLy Zobacz posta
    Ja wczoraj w nocy wybralem sie na zdjecia w plener. Temperatura wskazana przez termometr to bylo -20stopni, do tego wialo na przeleczy tak, ze jak sciagnolem rekawiczki zeby ubrac polar, to w czasie ubierania juz nie bylem w stanie sam zapiac suwaka. Nauczka - rekawiczek nie sciagamy! Buty - zimowe + ciepla welniania skarpeta.
    Bielizna termoaktywna + spodnie + cienkie polary + tani sprany gore + kominiarka + czapka z windstoperem + polarowe rekawiczki. Tak ubrany przez 1,5h bylem w stanie niewiele sie ruszajac wytrzymac na zewnatrz. W tym czasie aparat i statyw pokryly sie szronem, i pomimo naladowanej bateri, aparat przestal dzialac. Po powrocie nie wyciagalem go z plecaka zeby wiecej pary wodnej na nim nie osiadlo, do rana wysech i jest wszystko ok
    Szczególnie jeśli jest wiatr, to można odmrozić palce w około 1.5 minuty. Zdarzyło mi się właśnie odmrozić 4 i 5 palec 5 lat temu w czasie dokładnie 1.5 minuty. Do tej pory nie mam czucia w opuszce 5 palca.
    Wg. mnie polarowe rękawiczki są nieskuteczne przy dużym wietrze. Proponuję takie rozwiązanie: cienkie palczaste rękawiczki polarowe i na to grubsze rękawiczki z jednym palcem z jakimś Windstoperem (Thinsulate,GoreTex itp.). Zewnętrzne rękawiczki powinny być na gumce, jest dzięki temu wygodniej. Zdjęcia robimy nie zdejmując wewnętrznych rękawiczek.

PS.
    Ładne masz zdjęcia na flikerze.
    Ostatnio edytowane przez polm ; 02-02-2012 o 01:09 Powód: dopisek o filkerze
    Jestem zadowolnym ze swojego sprzętu pstrykiem-gawędziarzem.

Uprawnienia umieszczania postów