Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 36

Wątek: Zdjęcia na stoku w mrozie

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Plecak foto.Najlepiej Kata.Pancerny jest on,termoizolowany b,silnie na slońce i mróz.Słonko Ci piknie śnieg wyrzeżbi gdy niskie ,a i kolory..wiadomo, złote godziny.
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 26-01-2012 o 23:10

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Stok wcale nie jest żadnym specyficznym miejscem. Śnieg w parku czy na polu fotografuje się tak samo.
    Dokładnie dlatego przeniesione.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu Awatar polm

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mithil Zobacz posta
    Dzięki za rady, powoli temat coraz bardziej mi się rozjaśnia i widzę blędy sprzed roku

polm

Dokładnie o takie jak pokazałeś. Żonka czasami jak się zapędzi i musi nagle skręcić (bo jakiś inteligent jezdzi sobie w poprzeg stoku) to prawie coś takiego wyjdzie.
    Z tą żabia perspektywa i hamowaniem też dobre, za bank wykorzystam

....
    A w czym wozicie sprzęt? mam torbę LOWEPRO ale na stok się nie nada. A do zwykłego plecaka nie dam aparatu i lampy..
    Pisząc o zdjęciu na krótkiej ogniskowej i z kontrą miałem coś takiego na myśli
    http://www.skirebel.com/magazine/wp-...-1-300x199.jpg

a zdjęcie w szczycie łuku to np. coś takiego
    Nie wiem czy nie za duże dlatego link.

A jak już zabraknie sił to można coś w ten deseń
    http://www.skileb.com/community/wp-c...on-fashion.jpg

Plecaka używam Lowepro "slingshot coś tam", chodzi o to żeby był na jednej szelce z pasem biodrowym. Biorę body + 2 lub 3 szkła w tym 70-200 2.8, czasem jeszcze lampę 430Ex i inne pierdoły. W jeździe trochę przeszkadza nierówno rozłożony ciężar. Najpierw trzeba się przyzwyczaić, a potem odzwyczaić . Wygląda się trochę obciachowo, jak z workiem na obrok dla konia, ale na krzesełku jest bardzo wygodnie i bezpiecznie. Wcześniej używałem jakiegoś tradycyjnego Lowepro i mnie ten plecak wypychał z krzesełka gdy był na plecach. Zdejmowania, zakładanie, trzymanie w ręku, do tego kije w drugim ręku przy każdym wjeździe to okropna niewygoda. Używam tego plecaka 6 sezon, kupiłem go specjalnie w celach foto-narciarskich. Pewnie są jeszcze inne rozwiązania, ale ja przy swoich > 100kg wagi i dużych prędkościach łapię czasem spektakularne dzwony, a jeszcze nic mi się w nim nie zniszczyło.
    Ostatnio edytowane przez Merde ; 27-01-2012 o 11:16
    Jestem zadowolnym ze swojego sprzętu pstrykiem-gawędziarzem.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kępno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez polm Zobacz posta
    Pisząc o zdjęciu na krótkiej ogniskowej i z kontrą miałem coś takiego na myśli
    http://www.skirebel.com/magazine/wp-...-1-300x199.jpg
    a zdjęcie w szczycie łuku to np. coś takiego
    Nie wiem czy nie za duże dlatego link.

A jak już zabraknie sił to można coś w ten deseń
    http://www.skileb.com/community/wp-c...on-fashion.jpg

Pierwsze zdjęcie to jest to co ja i żona chciałbym zrobić

Drugie to ja chciałbym zrobić, żonka już niekoniecznie

Cytat Zamieszczone przez polm Zobacz posta
    Plecaka używam Lowepro "slingshot coś tam", chodzi o to żeby był na jednej szelce z pasem biodrowym. Biorę body + 2 lub 3 szkła w tym 70-200 2.8, czasem jeszcze lampę 430Ex i inne pierdoły. W jeździe trochę przeszkadza nierówno rozłożony ciężar. Najpierw trzeba się przyzwyczaić, a potem odzwyczaić . Wygląda się trochę obciachowo, jak z workiem na obrok dla konia, ale na krzesełku jest bardzo wygodnie i bezpiecznie. Wcześniej używałem jakiegoś tradycyjnego Lowepro i mnie ten plecak wypychał z krzesełka gdy był na plecach. Zdejmowania, zakładanie, trzymanie w ręku, do tego kije w drugim ręku przy każdym wjeździe to okropna niewygoda. Używam tego plecaka 6 sezon, kupiłem go specjalnie w celach foto-narciarskich. Pewnie są jeszcze inne rozwiązania, ale ja przy swoich > 100kg wagi i dużych prędkościach łapię czasem spektakularne dzwony, a jeszcze nic mi się w nim nie zniszczyło.
    Czyli mówisz że plecaki takie chronią sprzęt przed dzwonami? Może jakiś sobie na szybko sprawię

Chociaż mi i zwykły by pasował na ten wyjazd - nie musi być slingcostam, bo jade do Świeradowa a tam jest kolej gondolowa więc nie ma kombinacji z siadaniem na krześle

No to w weekend, będę może się jakość szkolił aby łapać szybki obiekt koło mnie przejeżdżający na szerokim

A co do przeniesienia to ok, jak tam chcecie
    Ostatnio edytowane przez Merde ; 27-01-2012 o 11:16

Bywalec
    Miasto
    Las

Domyślnie

Mam do takich warunków plecak foto Jack Wolfskin, w którym jest specjalne wypełnienie z przegródkami na szkła, jest pancerny, czy lato, czy zima, do tego i ciucha upchniesz i jakąś kanapkę, jest jak najbardziej cywilny. Najlepsze jest to, że wkład w plecaku nie przekłada się na ukształtowanie jego "pleców", te oddzielone są małym, sprytnym stelażem.

Bywalec Awatar Hom_er
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

a nie lepiej w metalową skrzynkę a potem do plecaka?

A przecież jak jest akcja i trza aparat wyciągnąć zawsze można "zwolnić akcję" - da się, widziałem na Matrixie

taki żart mi się nasunął
    Fiu fiu

Początki nałogu Awatar Pirx

Domyślnie

Ja wożę na stoku sprzęt w torbie biodrowej. Wchodzi mi tam korpus z podstawowym szkłem + dodatkowy obiektyw (w zależności od okoliczności coś szerszego lub coś dłuższego).
    Przy wsiadaniu do gondoli lub na krzesło jednym ruchem okręcam pas biodrowy z pleców na brzuch i nie ma problemu z posadzeniem tyłka. Tak samo robię, gdy zatrzymam się, aby pstryknąć zdjęcie. Torbę mam przed sobą i łatwo do niej sięgnąć, żeby zmienić szkło, bądź przykręcić filtr (polarek bardzo się przydaje do widoczków).

Zwykle biorę na stok aparat tylko na 2-3 zjazdy z samego rana (niskie słoneczko), a potem zostawiam na resztę dnia w szafce na dolnej stacji, bądź w zaparkowanym blisko wyciągu samochodzie.
    Co do bezpieczeństwa sprzętu, to wprawdzie na nartach nie wywróciłem się nigdy konkretnie z aparatem, ale parę razy przekoziołkowałem z taką torbą na plecach jadąc na rowerze i nic się nie stało.

Jeśli bardzo Ci zależy na dynamicznych ujęciach, to akurat Świeradów nie jest najlepszym miejscem. Lepiej będzie pojechać do Szklarskiej Poręby na szrenicką "ściankę" lub do Rokytnic (Czechy) na lysohorską "drevarską".
    Pozdrawiam,
    Pirx

Coś już napisał Awatar pawlack
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

W tym tygodniu wybieram się na kilka dni w Bieszczady. Jako że zapowiadana odczuwalna temperatura ma być w granicach -25*C to trzeba się jakoś zabezpieczyć. Jakie rękawiczki preferujecie na taką pogodę ? Przecież w cienkich rękawiczkach po 30min odmarzną mi ręce a w grubych to zdjęcie ciężko zrobić. Jakie rękawiczki polecacie / gdzie takie można kupic ?

Myślałem o polarowych ale nie wiem jak się sprawdzą w takiej temperaturze.
    The North Face pewniaki ale 120zł ,o połowę za dużo .
    Jakie są wasze propozycje ?
    Ostatnio edytowane przez pawlack ; 30-01-2012 o 16:26

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tantal Zobacz posta
    (...)Położenie słońca ? (jest zdaje się jakiś programik- efemerydy dla fotografów symulujące położenie słońca w danym momencie dla danego obszaru)
    (...)
    Taki programik był dołączany chyba do ostatniego (lub przedostaniego) wydania DFV, mogę spradzić po poworocie do domu.
    Ewentulanie w Google Earth można osbie ustawić miejsce i czas, co prawda nie symuluje cieni, ale przynajmniej wiadomo, skąd będzie słońce świecić (lub księżyc)

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kępno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pirx Zobacz posta
    Jeśli bardzo Ci zależy na dynamicznych ujęciach, to akurat Świeradów nie jest najlepszym miejscem. Lepiej będzie pojechać do Szklarskiej Poręby na szrenicką "ściankę" lub do Rokytnic (Czechy) na lysohorską "drevarską".
    Dzięki za cynk, możliwe że podjedziemy tam Do Świeradowa jadę pierwszy raz, bo paru znajomych polecało go - małe kolejki i długi zjazd + fajny hotel który za 1/2 cenę tego co zapłacił bym w Białce daje super warunki, basen, siłownia i wyżywienie w cenie

pawlack

Za dobre rekawiczki, które w takich warunkach sprawdzą się to niestety trzeba zapłacić tyle.
    Rok temu w tatrach co prawda przy -18, ale miałem właśnie polarowe, tylko że wewnętrzna strona była obszyta jakąś nie-gumo-nie-skóro-podobnym-czymś. Wmiarę pewnie trzymało się aparat i nie zmarzły ręce.

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów