Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 36

Wątek: Zdjęcia na stoku w mrozie

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kępno

Domyślnie Zdjęcia na stoku w mrozie

Forum przeszukałem ale nie znalazłem nic poza zdjęciami, a pan G jedynie co znajduje to tematy z for o narciarstwie – a tam to tylko podstawowe info.

A chodzi mi dokładnie o fotki ze stoku, szczególnie te mocno dynamiczne – wyskoki, bardzo szybka jazda itd. Za 3 tyg wybieram się na narty i wolę się teraz przygotować, poznać jakieś tricki niż potem kazać 30x zjeżdżać żonie i kombinować co chwilę w ustawieniach puszki aby fotka wyszła – jeżeli w ogóle wytrzyma nerwowo te 30 zjazdów :P

Co do ustawień puszki to raczej chyba czasy pokroju 1/500 i obiektyw przymknięty aby AF miał większą tolerancję błędu. Czy może jeszcze coś kombinować z ekspozycją?
    No i co z AF? Na one shot czy może na servo lepiej się spisuje?

Zastanawiam się też nad tym czy może nie brać lampy aby doświetlić żonę jak będzie zjeżdżać, nie chcę aby na białym tle mieć czarną plamę jak będzie nieciekawe światło. Stosował ktoś na stoku takie rozwiązanie?

A w sumie jak się sprzęt zachowuje na stoku w mrozie po kilku godzinach? Na co uważać?

No i jak ewentualnie zabezpieczaliście sprzęt, wiadomo drogie zabawki a na nartach zdarza się że ktoś zajedzie drogę albo wjedzie w Ciebie. Chodzi mi o torby albo coś takiego.

Proszę o wypowiedzenie się kogokolwiek kto ma jakąś wiedzę, bo nie chciałbym przeklinać po powrocie do domu jak zgram fotki z karty do LR.

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mithil Zobacz posta
    A chodzi mi dokładnie o fotki ze stoku, szczególnie te mocno dynamiczne – wyskoki, bardzo szybka jazda itd. Za 3 tyg wybieram się na narty i wolę się teraz przygotować, poznać jakieś tricki niż potem kazać 30x zjeżdżać żonie i kombinować co chwilę w ustawieniach puszki aby fotka wyszła – jeżeli w ogóle wytrzyma nerwowo te 30 zjazdów :P

Co do ustawień puszki to raczej chyba czasy pokroju 1/500 i obiektyw przymknięty aby AF miał większą tolerancję błędu. Czy może jeszcze coś kombinować z ekspozycją?
    Te pytania powinny być chyba w dziale dla poczatkujących
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Coś już napisał
    Miasto
    Wawa - Krk - Jasło

Domyślnie

Toś pomógł

Ja dołączę się do pytania.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kępno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Te pytania powinny być chyba w dziale dla poczatkujących
    Zastanawiałem się nad tym czy nie lepiej dać tam ale po namyśle doszedłem do wniosku że w "technikach fotografowania" będzie bardziej pasował.
    Stok to specyficzne miejsce gdzie aby zrobić poprawnie naświetlone, ostre i ładnie skadrowane zdjęcie to trzeba coś umieć - przekonałem się rok temu sam po tym jak wsumie tylko statyczne zdjęcia wyszły.

Mam już jakieś pojęcie o tym ale chciałem dowiedzieć się jak inni uzytkownicy CB sobie razą z tym tematem.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Stok wcale nie jest żadnym specyficznym miejscem. Śnieg w parku czy na polu fotografuje się tak samo.

Zdjęcie trzeba mocno "prześwietlać" - tak ze 2 EV. (Małpki miały program "Śnieg")
    Więcej: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=25632

Lampa może się przydać - niestety zwykle trzeba walić "na wprost".
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 26-01-2012 o 20:01

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

...A chodzi mi dokładnie mi o fotki ze stoku, szczególnie te mocno dynamiczne – wyskoki, bardzo szybka jazda itd. Za 3 tyg wybieram się na narty i wolę się teraz przygotować, poznać jakieś tricki niż potem kazać 30x zjeżdżać żonie i kombinować co chwilę w ustawieniach puszki aby fotka wyszła – jeżeli w ogóle wytrzyma nerwowo te 30 zjazdów :P
    ...
    Zastanawiam się też nad tym czy może nie brać lampy aby doświetlić żonę jak będzie zjeżdżać, nie chcę aby na białym tle mieć czarną plamę jak będzie nieciekawe światło. Stosował ktoś na stoku takie rozwiązanie? ...
    Bardzo dynamiczne to łatwiej żonę z 30m zdejmiesz 200 mm, niźli z 2m ogniskową 18mm (mówimy o APS-C). Jeśli z bliska i z lampą to lepiej na drugą kurtynę. Ekspozycja: tryb manualny, spore znaczenie ma także strój małżonki (najłatwiej jest w czerwonej kurteczce i ciemno-szarych spodniach, aczkolwiek bardzo modna ostatnio jasna zieleń też ułatwia sprawę).

...

...
    Czasy niekoniecznie muszą być krótkie (szczególnie przy większych odległościach). Servo

...

A w sumie jak się sprzęt zachowuje na stoku w mrozie po kilku godzinach? Na co uważać?

No i jak ewentualnie zabezpieczaliście sprzęt, wiadomo drogie zabawki a na nartach zdarza się że ktoś zajedzie drogę albo wjedzie w Ciebie. Chodzi mi o torby albo coś takiego.
    ...
    Sprzęt na mrozie (przynajmniej mi) zachowywał się poprawnie. Kilka dni przy temp. -10 do -20 nawet nie odcisnęły na nim piętna. Tylko po powrocie do pokoju trzeba mu dać troszkę czasu na dojście do siebie.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Początki nałogu

Domyślnie

Forum przeszukałem ale nie znalazłem nic poza zdjęciami,
    Jeśli z exifami -to kopalnia wiedzy, jeśli bez exifów to trzeba znaleźć z exifami.
    Pomijając ukształtowanie terenu, symulację przeprowadzić nietrudno posiadając śnieg i szybko poruszające się obiekty- doświadczenie bezcenne.
    Z podziałem na pogode słoneczną i bezchmurną.
    Co do stoku- znany lub nie ? W jakich godzinach ? Położenie słońca ? (jest zdaje się jakiś programik- efemerydy dla fotografów symulujące położenie słońca w danym momencie dla danego obszaru)
    Od rad cenniejsza wcześniejsza symulacja i cudze/swoje exify. Co do tolerancji AF to warto rozważyć zablokowanie ostrości na prognozowanym miejscu "strzału".
    Na Twoim aparacie czy moim ? ;-) Jak zdradzisz czym się posługujesz, pewnie ktoś chętnie coś dopowie.
    Na powrót/wnoszenie do ciepłego pomieszczenia oraz na potrzebę zapasowych akumulatorków za pazuchą (ciepło). Temat mocno wałkowany na forach.

Ty, żona i inni narciarze to najdroższe zabawki. Zbroja na aparat (Camera Armor) tego nie rozwiąże, torby to osobny wątek
    Myślę że dobrze byłoby wypić browarka z ludźmi którzy wykazują aktywność poza_narciarską na stoku : obsługa, pan władza. Pech jeśli odmówią bo poradzić mogą więcej niż fotograf.

Początki nałogu Awatar polm

Domyślnie

Prawdopodobnie chodzi Ci o zdjęcia które wyjdą dynamicznie.
    Jeśli Twoja żona nie jeździ tak jak
    to nie musisz bać się o AF, ale za to musisz pomyśleć jak dodać dynamiki. Dynamikę możesz osiągnąć na kilka sposobów:
    -panoramowanie, długi czas, długa ogniskowa, zdjęcie robione z boku, stabilne ręce-> możesz użyć "monopodu" zrobionego ze sznurka (jeden koniec przyczepiony do mocowania w aparacie, drugi przyciśnięty butem, sznurek napięty)
    -interakcja żony/nart ze śniegiem, na mokrym śniegu słabo wychodzi, dobry to śnieg zmrożony śnieg a najlepszy to zmrożony puch/puszek (oj tak oj tak )
    wymaga to jednak aby "śniegopusz" był na innym niż białym tle i dobrze jakby był oświetlony w kontrze, możesz spróbować robić zdjęcie pod słońce,
    -jeśli żona dobrze i szybko jeździ skrętem ciętym, to możesz to wykorzystać robiąc zdjęcie frontalnie (oś obiektywu równoległa do linii spadku stoku) kiedy żona jest w szczycie łuku, wtedy jest największe wychylenie w skręcie
    -jeśli żona nie jeździe skrętem ciętym to poluj na momenty kiedy żona traci równowagę, fajnie wychodzą takie zdjęcia
    -dobrze wychodzą zdjęcie na krótkich ogniskowych robionych pod słońca z lampą, ale żona musi przejechać blisko Ciebie, żeby zajmowała spory kawałek kadru, możesz też ( o ile się nie boisz) zrobić zdjęcie z żabiej perspektyw gdy żona zahamuje tuż przed Tobą, wtedy jeśli to jest zdjęcie pod słońce i błysk lampy, to masz żonę o długich nogach wyłaniającą się z pięknego "śniegopuszu"
    -jeśli nie ma słońca i na dodatek jest mgliście, to zrezygnuj ze zdjęć w jeździe bo i tak lipa wyjdą, lepiej wtedy strzelić jakieś portrety albo inne wygłupy.

Jeśli aparat będzie Ci dziwnie ustawiał ekspozycję, to ustaw sobie ręcznie na "oko/drabinkę" - śnieg ma być biały, ale nie za biały, a niebo niebieskie jeśli jest słońce.
    Co do mrozu, kiedyś robiłem canonem 400d przy -19 i wietrze 90km/h podczas śnieżycy, potem zaliczyłem tamtego dnia jeszcze z nim z pięć dzwonów w śnieg, ale nic mu się nie stało.
    Jestem zadowolnym ze swojego sprzętu pstrykiem-gawędziarzem.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

-jeśli żona dobrze i szybko jeździ skrętem ciętym, to możesz to wykorzystać robiąc zdjęcie frontalnie (oś obiektywu równoległa do linii spadku stoku) kiedy żona jest w szczycie łuku, wtedy jest największe wychylenie w skręcie
    -jeśli żona nie jeździe skrętem ciętym to poluj na momenty kiedy żona traci równowagę, fajnie wychodzą takie zdjęcia
    -dobrze wychodzą zdjęcie na krótkich ogniskowych robionych pod słońca z lampą, ale żona musi przejechać blisko Ciebie, żeby zajmowała spory kawałek kadru, możesz też ( o ile się nie boisz) zrobić zdjęcie z żabiej perspektyw gdy żona zahamuje tuż przed Tobą, wtedy jeśli to jest zdjęcie pod słońce i błysk lampy, to masz żonę o długich nogach wyłaniającą się z pięknego "śniegopuszu"
    -
    Tjaa...jeśli nie fotografujesz z samochodu ,to może nie rób tych ujęć....

A na serio to słońce nisko ,śnieg prześwietlony przynajmniej 2EV.Obiektyw długi ,modelka niech skupia się na jeżdzie, I seriami ,seriami.....Szerokim też ,ogólne plany.
    Spróbuj łapać niziutkie słoneczko w kadrze [ jak się da]

Zapasowe baterie w wewnętrznej "piersiowej" kieszeni,gruszka do dmuchania na sprzęt,
    pewne buty,nie zjazdowe,może raki,kijki..
    przy wywrotkach najpierw okaż troskliwośc,chroń się przed entuzjazmem z ujęć,bo skrócisz sesję.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Aha,ubiór nie zwiększający rozpietosci tonalnej powyżej powiedzmy 5.ale kontrasty i akcenty przydatne.
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 26-01-2012 o 22:55 Powód: Automerged Doublepost

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kępno

Domyślnie

Dzięki za rady, powoli temat coraz bardziej mi się rozjaśnia i widzę blędy sprzed roku

Cytat Zamieszczone przez tantal Zobacz posta
    Na Twoim aparacie czy moim ? ;-) Jak zdradzisz czym się posługujesz, pewnie ktoś chętnie coś dopowie.
    Zapomniałem napisać - 60d

polm

Dokładnie o takie jak pokazałeś. Żonka czasami jak się zapędzi i musi nagle skręcić (bo jakiś inteligent jezdzi sobie w poprzeg stoku) to prawie coś takiego wyjdzie.
    Z tą żabia perspektywa i hamowaniem też dobre, za bank wykorzystam

janmar
    Z tym niskim słońcem mi się podoba. Niby często to widzę na zdjęciach ale teraz dopiero mi rozjaśniłeś abym takie też zrobił.

Odnośnie wywrotek to się raczej nie boje że ja pocaluje śnieg gorzej jak ktoś wjedzie w Ciebie albo nagle pojawi się przed tobą jak jedziesz szybko.

2 lata temu matka z dzieckiem wjechała mi tak i miałem wybór w nią, w dziecko albo "siatke na któliki" i wybrałem siatkę... a specjalnie jechałem przegiem stoku i to stroną gdzie nikt nie stawał.

A w czym wozicie sprzęt? mam torbę LOWEPRO ale na stok się nie nada. A do zwykłego plecaka nie dam aparatu i lampy..

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów