Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: Lampa tylko do wspomagania AF w 5d mkII?

  1. #11
    Początki nałogu
    Dołączył
    May 2009
    Miasto
    Krakówek
    Posty
    352

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez Zybi_S Zobacz posta

    Czy możesz coś dokładniej na temat napisać.
    Interesuje mnie schemat.
    Konkretnie gdzie, do jakiego wyprowadzenia stopki się podłączyć.

    - Czy jest po prostu wystawiany prosty sygnał na jakiś kontakt w stopce ??
    - Czy jest większy problem i konieczność detekcji (rozpoznanie konkretnego) jednego
    z wielu sygnałów ??

    Pozdrawiam
    Prosze sie nie smiac, to prototyp, ale skoro dobrze dziala od roku, to nie chcialo mi sie go juz przebudowywac :P







    IN - stopka lampy blyskowej, widok 'od gory'
    OUT - wyjscie do zewnetrznej lampy blyskowej na kablu, pelen ETTL

    przelacznik - w przypadku gdy nie chcemy ograniczac sie tylko do pracy autonomicznej, ale takze chcemy czasem skorzystac z lampy zewnetrznej na np parasolce, albo wyzwalacza radiowego (yn602/603/z ettl itd)

  2. #12
    Zablokowany
    Dołączył
    Aug 2011
    Miasto
    EL PL
    Posty
    394

    Domyślnie

    skoro działa - dlaczego się śmiać ? proste i tanie rozwiązania bywają skuteczne

  3. #13
    Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Dołączył
    Mar 2006
    Miasto
    Kielce
    Wiek
    37
    Posty
    2 157

    Domyślnie

    sylwek2k - jesteś kozak! MEGA wynalazek.

    Mam 430ex i 580ex mkII. Używam z 5d mkII a wcześniej z 400d i 40d. Jestem przekonany, że 580ex działa lepiej przy wspomaganiu. "lampka-dioda" wspomagająca jest większa i mocniejsza. Lepiej się to sprawdza przy większych odległościach i ciemnych pomieszczeniach.
    Jako alternatywę do ste2 rozważyłbym również używaną starszą lampę 550ex.
    Miłego dnia
    moja www

  4. #14
    Bywalec Awatar Zybi_S
    Dołączył
    Feb 2010
    Miasto
    Bydgoszcz
    Posty
    126

    Domyślnie

    Witam

    Dziękuję sylwek2k

    Czyli na jednym pinie stopki lampy (wg Twojego opisu 4 ) po prostu pojawia się sygnał (napięcie, lub jego zmiana) na czas załączenia diody wspomagającej AF.

    Pozdrawiam

  5. #15
    Początki nałogu
    Dołączył
    May 2009
    Miasto
    Krakówek
    Posty
    352

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez Zybi_S Zobacz posta
    Czyli na jednym pinie stopki lampy (wg Twojego opisu 4 ) po prostu pojawia się sygnał (napięcie, lub jego zmiana) na czas załączenia diody wspomagającej AF.
    Tak, pod warunkiem, ze aparat wykryje, ze ma do czynienia z lampa systemowa.

    Tutaj jest on oszukiwany, i dlatego to dziala
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Em Es Zobacz posta
    skoro działa - dlaczego się śmiać ? proste i tanie rozwiązania bywają skuteczne
    Bo wnetrze wyglada jak po przejsciu huraganu Katrina

    Ale to kwestia tego, ze to bylo sprawdzane 'na zywca', i dopiero ktoras tam z kolejnych wersji urzadzenia dzialala poprawnie.

    Mialem to pozniej ladnie przebudowac, ale moje lenistwo zas okazalo sie silniejsze
    Ostatnio edytowane przez sylwek2k ; 28-01-2012 o 19:07 Powód: Automerged Doublepost

  6. #16
    Bywalec Awatar Zybi_S
    Dołączył
    Feb 2010
    Miasto
    Bydgoszcz
    Posty
    126

    Domyślnie

    Witam

    Cytat Zamieszczone przez sylwek2k Zobacz posta
    Tak, pod warunkiem, ze aparat wykryje, ze ma do czynienia z lampa systemowa.

    Tutaj jest on oszukiwany, i dlatego to dziala
    A w jaki sposób się go (aparat) oszukuje ??

    Pozdrawiam

  7. #17
    Początki nałogu
    Dołączył
    May 2009
    Miasto
    Krakówek
    Posty
    352

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez Zybi_S Zobacz posta
    A w jaki sposób się go (aparat) oszukuje ??
    Pieszczac pradem nozke obok

  8. #18

    Domyślnie

    Ze schematu wynika, że podaniem napięcia na 3 pin stopki.
    Pstrykadełka, słoiki, staza, cztery duże koła i trzy anteny.

  9. #19
    Dopiero zaczyna
    Dołączył
    Dec 2008
    Miasto
    Świecie
    Posty
    21

    Domyślnie

    Czyli żadnej skomplikowanej elektroniki w tym nie ma
    Trzeba by się rozejrzeć za jakąś padniętą lampą , wydłubać z niej moduł AF i zacząć działać
    S1 IS, 5DII + BG-E6, C24-105/4 L, C70-300/4-5.6 IS USM, C50/1.4, C28/1.8, Metz 58 AF1, LowePro Nova 190, LowePro FASTPACK 250

  10. #20
    Pełne uzależnienie
    Dołączył
    Mar 2009
    Posty
    1 055

    Domyślnie

    A jak udalo Ci sie wypozycjonowac diody, aby trafialy w punkty AF? trudno bylo?

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •