Pokaż wyniki od 1 do 10 z 117

Wątek: Książki o fotografii II

Mieszany widok

Dopiero zaczyna Awatar serafin

Domyślnie

Nie wiem czy to jest ten dział.

Mam zamiar kupić jedną z dwóch, ale ciężko mi się zdecydować.

1. Sekrety cyfrowej ciemni Scotta Kelby'ego. Edycja i obróbka zdjęć w programie Adobe Photoshop Lightroom 3

http://helion.pl/ksiazki/...elby,sekpl3.htm

2. DAVID duCHEMIN " PRACUJĄC NAD KADREM.W CYFROWEJ CIEMNI"

http://galaktyka.com.pl/product,,455.html

ma ktoś porównanie obu książek ? Która jest w miare przejrzysta, konkretna i bez zbędnych bzdetów ?

Dzięki za rady

Początki nałogu Awatar hyzop
    Miasto
    Pasłęk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez serafin Zobacz posta

Mam zamiar kupić jedną z dwóch, ale ciężko mi się zdecydować.

1. Sekrety cyfrowej ciemni Scotta Kelby'ego. Edycja i obróbka zdjęć w programie Adobe Photoshop Lightroom 3

http://helion.pl/ksiazki/...elby,sekpl3.htm

http://galaktyka.com.pl/product,,455.html

ma ktoś porównanie obu książek ? Która jest w miare przejrzysta, konkretna i bez zbędnych bzdetów ?

Dzięki za rady
    Już raz pisałem tutaj http://www.canon-board.info/showthre...MNI#post991415

Bywalec
    Miasto
    DG

Domyślnie

Z książek do Lightrooma w wersji 3 Helion ma 3 pozycje:

Lightroom 3 Oficjalny podręcznik - i po zapoznaniu się z przykładowym rozdziałem miałem wrażenie że nie podręcznik a ładnie wydana instrukcja obsługi. Ale za to jest najtańszy.
    Lightroom 3 Kelbiego jest drugi pod względem ceny.
    Lightroom 3 - podręcznik dla fotografów - najdroższy i chyba najlepszy. I jak pamiętam jako jedyny ma część poświęconą kalibracji.

Ja osobiście po porównaniu jakość cena kupiłem Kelbiego. I generalnie mi się podoba (przy czym facet ma dość specyficzny styl). Tyle tyko że jest to moja pierwsza książka o obróbce fotografii więc wymagań nie mam zbyt dużych.
    C500d; C15-85; C50/1,4; T70-300VC; C10-22, KIT z IS (poszedł do dobrego człowieka)

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Syl Arena "SIŁA FLESZY"

Jako, że dostałem od Mikołaja wskazaną w tytule książeczkę i dotarłem już mniej więcej do jej połowy - pokuszę się o kilka słów na jej temat - być może nasunie się komuś pomysł, by kupić na prezent lub poprosić "Gwiazdkę" o takowy.
    Generalnie jestem amatorem, mam 430EX II od pewnego czasu i mam/miałem dużo problemów z jej używaniem. Oczywiście w związku z moimi ograniczeniami w wiedzy. Z książek traktujących na temat lamp czytałem wcześniej (a dokładnie przez czytaniem Siły Fleszy) Lampa błyskowa w fotografii ślubnej NEIL VAN NIEKERK.
    Uważam, że Siła Fleszy to bardzo dobra pozycja dla osoby takiej jak ja - amatora. Piszę tak, gdyż wydaje mi się, że profesjonaliści (osoby, które nie mają problemów z uzyskiwaniem zamierzonych i prawidłowych ekspozycji z lampą/lampami), aż tak dużo z tej pozycji nie wyciągną, aczkolwiek będzie to dla nich na pewno dobre podsumowanie wiedzy.
    W książce jest wszystko bardzo ciekawie i przystępnie opisane, praktycznie od podstaw (zagadnienia ogólne dotyczące fotografii) do bardzo drobnych szczególików używania różnych lamp Canona (aha - właśnie tylko ten system jest przedmiotem książki). Są też dość fajne ciekawostki techniczne. Dużo zdjęć i przykładów konkretnych efektów, w konkretnych okolicznościach.
    Bardzo fajne jest wg mnie to, że np. autor poleca na początek (dla laika) pracę w trybie namulnym lampy jako coś najlepszego. Ja właśnie robiłem większość fotek w trybie ETTL i jak zacząłem robić w manualu to zacząłem uzyskiwać efekty, które przestały mnie rozczarowywać
    Książka, co prawda nie należy do najtańszych (od ok. 75 PLN + dostawa) w necie), ale wg mnie stosunek cena/ jakość (merytoryczna oczywiście) jest zachowany.
    Mogę polecić

P.S. Jestem osobą zupełnie prywatną i nie związaną z żadnym wydawcą, sklepem, i tym podobnym przedsięwzięciem.
    Powyższe nie jest intencją reklamowania czegokolwiek.

Uzależniony

Domyślnie

Podzielam opinię przedmówcy. Obowiązkowa pozycja dla lubiących błyskach, zarówno początkujących jak i tych bardziej zaawansowanych bo ci drudzy też znajdą w niej coś dla siebie. Przystępnie napisana i co ważne wszystko omawiane na Canonach.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez serafin Zobacz posta

DuChemina mam "W kadrze" i bardzo mi się spodobała. Mało techniczna, sporo ciekawych tematów o podejściu do robienia zdjęć. Mówi bardziej o tym po co niż jak - po co mała/duża GO, etc.
    Ciekawie koleś pisze.
    Zawsze po właściwej stronie obiektywu

5d | 50/1.4 | 17-40L | 135 L | 70-200/2.8L | 580EXII | 430EXII

Uprawnienia umieszczania postów