Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Kompatybilnosc z Heliosem

Domyślnie Kompatybilnosc z Heliosem

Witam, posiadam aparat Canon EOS 300. Uzywalem juz do niego Heliosa, ale byla to wersja z przelacznikiem A/M. Teraz bede mial okazje wyprobowac Heliosa 44-2. Tutaj pojawia sie pytanie - czy ten Helios po wysunieciu tylnej czesci optyki (przy ustawieniu na nieskonczonosc) nie zawadzi mi o lustro w Canonie ? Wedlug znalezionych przeze mnie informacji zawadza o lustro w 5D, ale czy w innych FF, takze analogowych tez ?
    Ostatnio edytowane przez Powerjet ; 24-01-2012 o 19:28

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Wszystkie Lustrzanki Canony FF, mają ta same wymiary.Muszą.

Domyślnie

Hmm... to znaczy, ze ten Helios nie do konca mi styknie. Wie ktos czy w razie czego nie uszkodze sobie powaznie lustra - czy wystarczy odpiac obiektyw i nic wielkiego ? Korpus niedrogi, ale szkoda by bylo.

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A skąd masz informacje że ten Helios będzie zawadzał o lustro? Używałem go z 5D i nic takiego się nie działo. A tak jak napisał janmar odległość bagnetu od lustra musi być taka sama w zarówno w 5D jak i w 300

Według moich (nie mówię że pełnych) informacji, opisywany przez Ciebie problem może występować tylko przy próbie podłączenia obiektywu EFs do korpusu analogowego, lub cyfrowego pełnoklatkowego. Nie ma natomiast takiego problemu przy obiektywach M42, podłączanych przez konwerter EF - M42

Uzależniony
    Miasto
    Działyń

Domyślnie

@ukasz, masz
    |600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|

Dopiero zaczyna Awatar Wulkano

Domyślnie

Ja uzywam tego obiektywu z 5DII i nie ma haczenia o lustro przy nieskonczonosci
    5D mk2 + Newell Grip
    35L / 24-70L / 135L / 430 ex2
    LoweproNova 200AW / Plecak DELTA SX2

Uzależniony Awatar Selena
    Miasto
    Małopolska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ukasz Zobacz posta
    A tak jak napisał janmar odległość bagnetu od lustra musi być taka sama w zarówno w 5D jak i w 300

Nie ma natomiast takiego problemu przy obiektywach M42, podłączanych przez konwerter EF - M42
    To nie do końca tak.
    Korpusów analogowych pewna nie jestem, ale są różnice (w wielkości lustra chyba) między 5D i 5D mkII. Są szkła które w 5D zahaczają, a w 5D mkII już nie...

Szkieł M42 sporo zahacza, nie tylko szerokich np. rewelacyjna Yashica Yashinon-DX 50/1,7

Domyślnie

Dokładnie, Mk II ma podobno bardziej "schowane" lustro.

Domyślnie

Mam już tego Heliosa, nie wysowa zbytnio tylnej czesci, wydaje mi sie, ze nie zawadzi o lustro. Jak cos to poinformuje.

Uprawnienia umieszczania postów