najpierw mówię o zdjęciu bez lampy.
ZTCW w tych aparatach światłomierz jest jeden.
histogram zasadniczo w ogóle nie powinien opadać - powinien być pojedynczą pionową krechą - pytanie tylko w którym będzie miejscu?
ale nie podam ci odpowiedzi. sam porównaj histogramy z obu aparatów.
pozdro.,
m.
body - pomiar wielosegmentowy (zmiana na punktowy niewiele zmienia przy zdjęciach z lampą) M ISO400 1/40 f4.0
-lampa na body: ettl wł, pomiar ettl wielosegmentowy }zdjęcie ok
-lampa wyzwolona bezprzewodowo z wbudowanej: ustawienia wbudowanej jak wyżej } zdjęcie przepalone
dopiero korekcja(przez body) ekspozycji lampy na -1 daje niemal identyczne zdjęcie jak z lampą na body
drugi test
lampa wyzwalana bezprzewodowo ustawienia jak wyżej: oświetlenie pokoju nieznaczne drugie przy tych samych parametrach tyle że z włączonym oświetleniem pokoju} zdjęcia z obu prób są identyczne tyle że przepalone o 1
(porównanie wzrokowe obrazka i histogram)
więc coś chyba nie tak z tym ETTL błysku w porównaniu lampa na body i obok
Ostatnio edytowane przez darekgra ; 26-01-2012 o 00:16
Canon EOS 60D; C15-85mm f/3.5-5.6 EF-S IS USM; C50mm f/1.8 II; C55-250 f/4-f/5.6 IS; Speedlite 430EX II; Powershot SX1 IS; Nova 180 AW; Versapack 200 AW
Okazuje się, że problem jest już rozpoznany (w 7D) i Canon pracuje nad jego rozwiązaniem.
Więcej informacji:
http://www.payne.org/index.php/Canon...posure_Problem
http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=33518604
Nie mogłem znaleźć tych informacji ponieważ szukałem, przez hasło 60D, więc spróbowałem 7D, jako że mają ten sam "silnik" pomiaru światła.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Troszkę się pospieszyłem z tym powyższym wpisem - zdaje się 7D miał poprawkę tego błędu już w dawnej wersji firmware. Nie wiem jak wygląda sytuacja z 60D, nie mam już ani sił, ani czasu na dalsze wertowanie sieci, więc po prostu zadzwonię jutro na helpdesk i zobaczę czy będą wiedzieć o czym w ogóle mówię![]()
Ostatnio edytowane przez insidekid ; 26-01-2012 o 01:46 Powód: Automerged Doublepost
czy ktoś jeszcze z posiadaczy 60D próbował sprawdzić działanie ettl przy wyzwalaniu bezprzewodowym lub na kablu?
Canon EOS 60D; C15-85mm f/3.5-5.6 EF-S IS USM; C50mm f/1.8 II; C55-250 f/4-f/5.6 IS; Speedlite 430EX II; Powershot SX1 IS; Nova 180 AW; Versapack 200 AW
u mnie 430 ex II rzeczywiście wyzwalana bezprzewodowo daje obraz jaśniejszy o około 1EV, ale co ciekawe nie ma w ogóle tego problemu z Yongnuo 565 - ta druga czy to zamontowana na stopce, czy wyzwalana bezprzewodowo - daje tak samo naświetlony obrazek.
kwestia komunikacji puszki tylko z lampkami od Canona?
już chyba wiem o co chodzi z tym wyzwalaniem bezprzewodowym:
przy korzystaniu z lampy wbudowanej ETTL działa na zasadzie przedbłysku (jeśli się nie mylę, ale łatwo to sprawdzić ustawiając na 2 przesłonę i czas np 1s) wtedy to dobiera odpowiednią siłę błysku i emituje błysk zasadniczy
przy wyzwalaniu lampy bezprzewodowo nie wiedzieć czemu ETTL tego nie robi!!!
ominąć ten domniemany błąd w sofcie można: przed wykonaniem zdjęcia nacisnąć na body * (blokada siły błysku) aparat wykonuje pomiar i blokuje silę na odpowiednim poziomie, efektem tego jest odpowiednio doświetlone zdjęcie
jeśli to nie błąd w sofcie a tak powinno się robić to proszę o sprostowanie
Zamieszczone przez ZEDER
Ostatnio edytowane przez darekgra ; 29-01-2012 o 16:59
@darekgra
Masz rację - przypomniałeś mi, że przy lekturze instrukcji do 60D, nawet zaznaczyłem sobie specjalnie fragment, s. 141:
"Jednostka podrzędna nie może emitować błysku testowego."
... i niestety, ani słowa więcej.
Metoda FE jest skutecznym rozwiązaniem, na ten moment, jednak bierze pod uwagę tylko środek kadru i dochodzi przekadrowanie.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Te lampy Yongnuo, działają również bezprzewodowo z 60D poprzez lampę wbudowaną, bez dodatkowego nadajnika/odbiornika?
Ostatnio edytowane przez insidekid ; 30-01-2012 o 02:36 Powód: Automerged Doublepost
Tak, sa normalnie widziane przez body, mozna je wyzwalac za pomoca wbudowanej i sterowac sila blysku. I maja wbudowana fotocele, co tez sie przydaje.
A co do ettl-a - widac przy zdalnym blyskaniu Canon chce nas zmusic do uzywania trybu manualnego, ktory zawsze daje powtarzalne wyniki jesli chodzi o sile blysku.