Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Wątek: 60D vs 350D - problem z 580ex i ekspozycją

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mxw Zobacz posta
    w takim razie po pierwsze sprawdź swój światłomierz (zrób zdjęcie białej kartki i obejrzyj/porównaj histogram).

a po drugie zmień sposób pomiaru światła na jakiś bardziej zawężony (żeby porównać z 350D) albo wręcz spot i zobacz, jakie będą efekty.

w każdym razie życzę powodzenia, bo tak na dzieńdobry odsyłać nowy sprzęt do serwisu jest niefajne.
    Mówisz o zdjęciu z lampą? Histogram powinien dochodzić do samego końca prawej strony, czy tuż przed prawym krańcem już opaść?

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez insidekid Zobacz posta
    Mówisz o zdjęciu z lampą? Histogram powinien dochodzić do samego końca prawej strony, czy tuż przed prawym krańcem już opaść?
    najpierw mówię o zdjęciu bez lampy.
    ZTCW w tych aparatach światłomierz jest jeden.
    histogram zasadniczo w ogóle nie powinien opadać - powinien być pojedynczą pionową krechą - pytanie tylko w którym będzie miejscu?

ale nie podam ci odpowiedzi. sam porównaj histogramy z obu aparatów.
    pozdro.,
    m.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

zrobiłem kilka porównań u siebie tyle że z 430 II
    body - pomiar wielosegmentowy (zmiana na punktowy niewiele zmienia przy zdjęciach z lampą) M ISO400 1/40 f4.0
    -lampa na body: ettl wł, pomiar ettl wielosegmentowy }zdjęcie ok
    -lampa wyzwolona bezprzewodowo z wbudowanej: ustawienia wbudowanej jak wyżej } zdjęcie przepalone
    dopiero korekcja(przez body) ekspozycji lampy na -1 daje niemal identyczne zdjęcie jak z lampą na body

drugi test
    lampa wyzwalana bezprzewodowo ustawienia jak wyżej: oświetlenie pokoju nieznaczne drugie przy tych samych parametrach tyle że z włączonym oświetleniem pokoju} zdjęcia z obu prób są identyczne tyle że przepalone o 1
    (porównanie wzrokowe obrazka i histogram)

więc coś chyba nie tak z tym ETTL błysku w porównaniu lampa na body i obok
    Ostatnio edytowane przez darekgra ; 26-01-2012 o 00:16
    Canon EOS 60D; C15-85mm f/3.5-5.6 EF-S IS USM; C50mm f/1.8 II; C55-250 f/4-f/5.6 IS; Speedlite 430EX II; Powershot SX1 IS; Nova 180 AW; Versapack 200 AW

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Okazuje się, że problem jest już rozpoznany (w 7D) i Canon pracuje nad jego rozwiązaniem.
    Więcej informacji:
    http://www.payne.org/index.php/Canon...posure_Problem
    http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=33518604

Nie mogłem znaleźć tych informacji ponieważ szukałem, przez hasło 60D, więc spróbowałem 7D, jako że mają ten sam "silnik" pomiaru światła.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Troszkę się pospieszyłem z tym powyższym wpisem - zdaje się 7D miał poprawkę tego błędu już w dawnej wersji firmware. Nie wiem jak wygląda sytuacja z 60D, nie mam już ani sił, ani czasu na dalsze wertowanie sieci, więc po prostu zadzwonię jutro na helpdesk i zobaczę czy będą wiedzieć o czym w ogóle mówię
    Ostatnio edytowane przez insidekid ; 26-01-2012 o 01:46 Powód: Automerged Doublepost

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

czy ktoś jeszcze z posiadaczy 60D próbował sprawdzić działanie ettl przy wyzwalaniu bezprzewodowym lub na kablu?
    Canon EOS 60D; C15-85mm f/3.5-5.6 EF-S IS USM; C50mm f/1.8 II; C55-250 f/4-f/5.6 IS; Speedlite 430EX II; Powershot SX1 IS; Nova 180 AW; Versapack 200 AW

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

u mnie 430 ex II rzeczywiście wyzwalana bezprzewodowo daje obraz jaśniejszy o około 1EV, ale co ciekawe nie ma w ogóle tego problemu z Yongnuo 565 - ta druga czy to zamontowana na stopce, czy wyzwalana bezprzewodowo - daje tak samo naświetlony obrazek.

kwestia komunikacji puszki tylko z lampkami od Canona?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zader Zobacz posta
    u mnie 430 ex II rzeczywiście wyzwalana bezprzewodowo daje obraz jaśniejszy o około 1EV, ale co ciekawe nie ma w ogóle tego problemu z Yongnuo 565 - ta druga czy to zamontowana na stopce, czy wyzwalana bezprzewodowo - daje tak samo naświetlony obrazek.

a to ciekawe... to po to kupiłem systemową...?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

już chyba wiem o co chodzi z tym wyzwalaniem bezprzewodowym:

przy korzystaniu z lampy wbudowanej ETTL działa na zasadzie przedbłysku (jeśli się nie mylę, ale łatwo to sprawdzić ustawiając na 2 przesłonę i czas np 1s) wtedy to dobiera odpowiednią siłę błysku i emituje błysk zasadniczy

przy wyzwalaniu lampy bezprzewodowo nie wiedzieć czemu ETTL tego nie robi!!!
    ominąć ten domniemany błąd w sofcie można: przed wykonaniem zdjęcia nacisnąć na body * (blokada siły błysku) aparat wykonuje pomiar i blokuje silę na odpowiednim poziomie, efektem tego jest odpowiednio doświetlone zdjęcie

jeśli to nie błąd w sofcie a tak powinno się robić to proszę o sprostowanie
    Cytat Zamieszczone przez ZEDER
    ale co ciekawe nie ma w ogóle tego problemu z Yongnuo 565
    Ostatnio edytowane przez darekgra ; 29-01-2012 o 16:59

Dopiero zaczyna

Domyślnie

@darekgra

Masz rację - przypomniałeś mi, że przy lekturze instrukcji do 60D, nawet zaznaczyłem sobie specjalnie fragment, s. 141:

"Jednostka podrzędna nie może emitować błysku testowego."

... i niestety, ani słowa więcej.

Metoda FE jest skutecznym rozwiązaniem, na ten moment, jednak bierze pod uwagę tylko środek kadru i dochodzi przekadrowanie.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Zader Zobacz posta

Te lampy Yongnuo, działają również bezprzewodowo z 60D poprzez lampę wbudowaną, bez dodatkowego nadajnika/odbiornika?
    Ostatnio edytowane przez insidekid ; 30-01-2012 o 02:36 Powód: Automerged Doublepost

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez insidekid Zobacz posta

Te lampy Yongnuo, działają również bezprzewodowo z 60D poprzez lampę wbudowaną, bez dodatkowego nadajnika/odbiornika?
    Tak, sa normalnie widziane przez body, mozna je wyzwalac za pomoca wbudowanej i sterowac sila blysku. I maja wbudowana fotocele, co tez sie przydaje .

A co do ettl-a - widac przy zdalnym blyskaniu Canon chce nas zmusic do uzywania trybu manualnego, ktory zawsze daje powtarzalne wyniki jesli chodzi o sile blysku .

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów