Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: 60D vs 350D - problem z 580ex i ekspozycją

Widok wątkowy

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Co do exiff - zgadza się, na Picsie można je bardzo łatwo odczytać, nigdy ich nie usuwam, a w szczególności kiedy wiem, że będą bacznie sprawdzane

T00mcio - Bardzo ciekawa informacja z tą asymetrią ISO - myślałem, że taka opcja nie wchodzi w ogóle w grę.. Tłumaczyłem sobie to jeszcze, że może algorytm odpowiedzialny za RAW "wypluwa" mi w przypadku 60D trochę ciemniejszy obraz, za to z większym zakresem tonalnym... Sam nie wiem.

Co do wyzwalania na 350D posługiwałem się oczywiście kablem i żeby mieć pewność, że w przypadku 60D nie chodzi o to, że jest wireless, zrobiłem testy zarówno na kablu, jak i bezprzewodowo - w obu przypadkach zdjęcia były przepalone w stosunku do 350D.

Czy, któryś z użytkowników 60D miał podobne doświadczenia?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Po długich poszukiwaniach udało mi się znaleźć forum z podobnym problemem, jednak dotyczył on nie problemu z lampą, a ogólnie - samego systemu pomiaru światła zastosowanym w 60D.

Cytat:
    Never had a problem with my 40D or 400D in Evaluative mode. (...) Having gone up the line of Canon cameras I can honestly say that the new metering system used in the 60D is the worst I've encountered on a Canon camera.
    Chodzi, zdaje się, dokładnie o wielosegmentowy pomiar. Myślałem, że nowy 63-polowy system da mi znacznie bardziej wierny odczyt i mniej czasu straconego na testowanie kompensacji, a wychodzi na to, że nie do końca musi tak być, szczególnie z lampą outside.

Mimo wszystko jeśli faktycznie jest to wina specyfiki tego aparatu, to zawsze jakaś ulga, że to nie mój egzemplarz jest skopany

Mimo wszystko będę bardzo wdzięczny jeśli miałby ktoś jeszcze jakieś pomysły w tym temacie.
    Ostatnio edytowane przez insidekid ; 25-01-2012 o 04:00 Powód: Automerged Doublepost

Uprawnienia umieszczania postów