Witajcie,
Jakiś czas temu rozmawialiśmy w ramach forum o autofocus przy filmowaniu lsutrami canon-a.
Ostatnio napotkałem się na artykół odnośnie nowej sony a 77 (http://www.foto-kurier.pl/archiwum_a...ze-9-2011.html), jakkolwiek sama treśc trąci troche reklamą, niemniej sporo informacji odnośnie technologii wydaje się być interesujących. Stąd też moje pytanie do osób które zjają się dużo bardziej na arkanach fotografii:
1. Czy zastosowanie pół przepuszczalnych luster jest aż tak złym rozwiązaniem – skoro ani canon ani nikon ich niestosuje w swoich lustrach- czy może to kwestia patentów czy opóźnienia tych ostatnich, bo jak wiemy dopiero ostatnio canon wypuścił lsutra z odchylanym ekranem – a sony miał je w ofercie co najmniej 4 lata temu.
2. Ciągły, działający w trybie filmowania, autofokus. To efekty uboczny zastosowania półprzepuszczalnego lustra, dzieki temu można używać matrycy i czujnika detekcji fazy jednocześnie. Podczas poprzedniej dyskusji wiele osób podkreślało, że lubią sami decydować o tym co jest wyraźne na filmowanym obrazie, i ja jako właściciel canon 60d powiem, że to ważna rzecz jednak jedno neiprzekreśla drugiego i np. bardzo się przydaje gdy filmujemy biegnące w naszym keirunku dziecko i ewentualnie w sytuacjach gdy niemusimy uzyskać aż takiego artyzmu ujęcia.
3. W działaniu sony widzę potencjalne zdobywanie nowego targetu: ludzi którzy lubia fotografie ale chcieli by tez mieć mozliwość filmowania bez konieczności kupowania kamery. Druga kwestia to fakt że ludzie używający potencjału luster raczej niezgodza się na liczne kompromisty w amatorskich kamerach, chociaż mozliwośc włączenia auto zawsze się przydaje (np. teściu nagrywający chrzest ew. imprezę z chrztu ).
4. Wydaje mi się że nowy a77 cenowo przypada na eos 7D. Myślicie, że mogą ze sobą konkurować jakościowo?
Obecnie jestem zadowolonych użytkownikiem Canon eos 60D i raczej nie zamierzam zmieniać systemu, niemniej gdy kupowałem poprzdni slr 400D odchylane ekrany sony wielu ludzi(canon-nikon) postrzegało jako nic niewarty chwyt marketingowy, może tak samo będzie z półprzepuszczalnym lustrem – chyba że canon wymyśli inne rozwiązanie pozwalające na filmowanie z af. Opinia, że aparat służy do zdjęć, moim zdaniem jest już dzisiaj nie na miejscu bo wszyscy dodają filmowanie do swoich luster. Druga sprawa to fakt, że wydając 5-8 tysięcy na komplet do zdjęć(aparat, lampa, obiektyw) wielu ludzi(bardziej zaawansowanych amatorów) nie będzie chciało wydawać kolejnych 5 na kamerę( ergonomia kamer - dla mnie do pominięcia).