Cytat Zamieszczone przez Kosmo Zobacz posta
JA też miałem i mocno zadowolony nie byłem. Szkło pokazało pazur po przesiadce na 5D. Takie są fakty i nie wymyślam.
Miałem Tamrona 28-75 i pomyślałem kupię sobie L i będzie potęga. Byłem mocno rozczarowany. Ktoś na forum poradził mi żebym spróbował się przesiąść na 5D i posłuchałem. WARTO było
troche za duzo uogolnien. zwlaszcza jesli pod uwage brane jest 5D, ktore z lensami obchodzi sie wybitnie lagodnie i dopoki rogi nie sa naprawde koszmarnie zawalone, to w tym korpusie praktycznie wszystko jest ostre.

mialem 30D, zapinalem do niego 70-200/4. byl calkiem ostry. zalozylem do 5D... byl OK, ale tylka nie urywal. a juz pod 450D brakowalo mu co najmniej sporo do poziomu naprawde ostrych lensow.

mam 17-40 i pod 5D to jest przyzwoity lens (nie liczac rogow), chociaz swoje mu brakuje do poziomu szczegolowosci np. 24-105 (70-300 L czy 300/4 L nie wyciagam, bo to by bylo morderstwo w bialy dzien).
ale w cropie jest juz taki sobie. zapiety do 40D daje taki sam poziom szczegolowosci co 18-135, to co odroznia te lensy to aberracje 18-135 (wyrazne)

co do ww. Tamrona - swietny lens tak w 30D jak i w 5D. w innych korpusach nie uzywalem.

krotko podsumowujac: nawet zakladajac poprawna obsluge aparatu (co nie jest zawsze pewnikiem przy takich pieniactwach ) kwestia oceny ostrosci optyki zalezy tez od kombinacji z konkretna matryca - na ile ona jest gesta i na ile pokazuje prawdziwe rogi szkla. tu naprawde nie mozna za duzo uogolniac. a juz na pewno nie wzgledem 5D, ktory jest wybitnie tolerancyjny wzgledem optyki...

Uogólniać też nie ma co Każde szkło zachowuje się trochę inaczej. Jedne dają radę inne mniej. Przerobiłem trochę szkieł w swoim życiu i uważam, że na cropach znacznie lepiej radzą sobie tele niż szerokie
z moich doswiadczen - odwrotnie. na dlugim tele znacznie latwiej o spadek rozdzielczosci, ktory gesciej upakowana matryca cropowa obnaza natychmiast. co do szerokich... tu z kolei crop ma ta zalete, ze nie pokazuje prawdziwych rogow, gdzie FF ujawnia masakre.

Wiadomo że jak ktoś ma na kropie 18-55 i przesiądzie się na np 24-70 to widzi ogromną różnicę. Kolejną zauważy dopiero po przesiadce na pełną klatkę.
oj, nie jestem przekonany, ze tak ogromna nie ujmujac nic 24-70, ale po prostu 18-55 to zupelnie ostre szklo...