Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 40

Wątek: Obiektywy serii "L" a korpusy z nie pełną klatką - EOS 50D, opinie o działaniu ?!

Mieszany widok

Question Obiektywy serii "L" a korpusy z nie pełną klatką - EOS 50D, opinie o działaniu ?!

Witam, chciałbym dowiedzieć się o efektywność działania optyki serii L z nie pełno klatkowymi korpusami. Czy nadają się w ogóle na puszki bez pełnej klatki ??, czy tylko dedykowane są do puszek z FF ?? , miałem w planie zakup jakiejś jasnej eLki - korpus 50D - ale oczytałem się różnych opinii tak więc zapytam użytkowników typowo canonowskiego forum :-) pozdrawiam !

Domyślnie

Może i mnie inni zbluzgają, ale ja nie widzę sensu używania eLek na cropach, szkła klasy L są projektowane na pełne klatki. Na pewno dadzą oprawny obrazek o super rozdzielczości i kolorach na twoim 50d ale moim zdaniem szkoda przepłacać bo pełni możliwości nie doświadczysz.

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez matti_1989 Zobacz posta
    Może i mnie inni zbluzgają, ale ja nie widzę sensu używania eLek na cropach, szkła klasy L są projektowane na pełne klatki. Na pewno dadzą oprawny obrazek o super rozdzielczości i kolorach na twoim 50d ale moim zdaniem szkoda przepłacać bo pełni możliwości nie doświadczysz.
    Dlaczego, stałki L dają fajny obrazek na cropach. Obcina co prawda najfajniejsze (mz) partie obrazu (winiete, zakrzywienie GO w rogach, etc), jednak to pelnoprawne, zacne instrumenty. Przyznam szczerze, że wolałbym używać 50D z 24/35L, niż 5DII z 50/1,4 (mz jedyna zaleta tego szkła, to ostry obrazek na 1.4)...
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    Przyznam szczerze, że wolałbym używać 50D z 24/35L, niż 5DII z 50/1,4
    Ja też. Akurat to porównanie jest zdecydowania na korzyść zestawu z cropem - (przy jednakowych cenach, bo mniej więcej za tyle samo można kupić) ale to jeden z nielicznych przykładów.
    Z resztą to jest takie trochę błędne koło, bo jak kogoś stać na te bądź co bądź drogie stałki to i body sobie nie kupuje za 2k do tego.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Może i mnie inni zbluzgają, ale ja nie widzę sensu używania eLek na cropach, szkła klasy L są projektowane na pełne klatki.
    ale uzywales kiedys 17-40 i widziales rogi tego obiektywu?

Na pewno dadzą oprawny obrazek o super rozdzielczości i kolorach na twoim 50d ale moim zdaniem szkoda przepłacać bo pełni możliwości nie doświadczysz.
    pewnie. lepiej wpinac np. 300/4 do FF niz do cropa, bo przeciez lepsza pelnia mozliwosci, niz dodatkowy zasieg...

ludzie...

odpowiadajac na oryginalne pytanie: dobierac szkla pod konkretne zastosowania, a nie modlic sie nad tym co wypada a co nie. szkla pod EF rownie dobrze mozna podpinac do korpusow cropowych, to tylko w druga strone sa przeciwwskazania.

co do racjonalnosci - IMHO od takich szkliel jak 17-40 czy 24-105 sa lepsze alternatywy do cropa (ostrzejsze i/lub o wygodniejszym zakresie), ale juz zabawki typu 70-300 L, albo 300/4 L wrecz prosza sie o korpus z cropem.
    jesli chodzi o stalki... kwestia preferencji co do ogniskowych i potrzeb... rowniez nie jest nigdzie napisane, ze do cropa sie nie nadaja...
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 22-01-2012 o 01:08
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez P.Knysak Zobacz posta
    chciałbym dowiedzieć się o efektywność działania optyki serii L z nie pełno klatkowymi korpusami. Czy nadają się w ogóle na puszki bez pełnej klatki ??, czy tylko dedykowane są do puszek z FF ?? , miałem w planie zakup jakiejś jasnej eLki - korpus 50D - ale oczytałem się różnych opinii tak więc zapytam użytkowników
    Nadaja sie do 50D.Nie czytaj glupstw. :-)

Początki nałogu

Domyślnie

Kupuj eLki, jak najbardziej się nadają i wykorzystasz ich walory nawet pod cropem. Dodatkowy plus, że jak przejdziesz na FF będziesz miał szkło :razz:
    CMEHA - reszta to upgrade

Domyślnie

Tak, najlepiej sobie pożartować i porównać od razu L do kita. Pewno kolega sam śmiga z zestawem xxxd + 24-70L

Cytat Zamieszczone przez latant Zobacz posta
    Dodatkowy plus, że jak przejdziesz na FF będziesz miał szkło :razz:
    A kolejny post zakłada że autor będzie pewno przechodził na FF. Czyli jednak te eLki to na przyszłość.

jinks - w końcu coś sensownego
    Ostatnio edytowane przez matti_1989 ; 22-01-2012 o 00:08

Pełne uzależnienie

Domyślnie

nie no to oczywista oczywistość że pełne działanie elek można oglądać dopiero i tylko na 1D (tym pełnoklatkowym) na innych korpusach to zabawa jest nie kupuj nie ma sensu, a poza tym kit wystarcza do wszystkiego a 55-250 jest nawet lepszy od elek
    Ostatnio edytowane przez jaś ; 21-01-2012 o 23:14
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Lepiej kupić body FF i używać z tańszymi stałkami USM typu 28/f1.8, 50/f1.4, 85/f1.8. Cenowo wyjdzie podobnie a efekt myślę lepszy.
    Miłego dnia
    moja www

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów