Pokaż wyniki od 1 do 10 z 2211

Wątek: Podejrzane aukcje na Allegro II

Mieszany widok

Domyślnie Odp: Podejrzane aukcje na Allegro II

Cytat Zamieszczone przez ryba_ryba Zobacz posta
    Tak czytam, czytam Wasze posty i dochodzę do wniosku, że albo prawie każdy piszący ma kasy jak lodu i nie ma problemów z daniem 12k za obiektyw "na słowo honoru", albo dobrze jest rządzić czyjąś kasą. Jeżeli uważacie, że sample są niepotrzebne - to po co tyle pytań i próśb o nie z różnych obiektywów. Może ocena sprzedającego jest trochę na wyrost - ale sprzedając obiektyw za tę cenę - też trzeba się wykazać odrobiną dobrej woli - chyba, że się chwalimy "mam ale nie sprzedam"
    Problem jest dziecinnie prosty. Sample nie są mi potrzebne, bo wolę sam sprawdzić jaki obrazek generuje sprzęt. Wysyłanie RAWów to pół sukcesu. Bo ten sam obiektyw z 5DmkI nie musi dawać identycznego obrazka jak z 1DX.
    Zawsze to powtarzałem, że odbiór tylko osobisty w przypadku zakupu używanego sprzętu. Warto sobie zastrzec możliwość zrezygnowania z zakupu po teście sprzętu u sprzedającego. A że trzeba się czasami przejechać 300km w jedną stronę - trudno, ale jak coś kosztuje 5 000zł, to koszt paliwa np 180÷200zł lepiej dopisać do rachunku niż szukać wiatru w polu.
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Coś już napisał

Domyślnie Odp: Podejrzane aukcje na Allegro II

Cytat Zamieszczone przez cobalt Zobacz posta
    Problem jest dziecinnie prosty. Sample nie są mi potrzebne, bo wolę sam sprawdzić jaki obrazek generuje sprzęt. Wysyłanie RAWów to pół sukcesu. Bo ten sam obiektyw z 5DmkI nie musi dawać identycznego obrazka jak z 1DX.
    Zawsze to powtarzałem, że odbiór tylko osobisty w przypadku zakupu używanego sprzętu. Warto sobie zastrzec możliwość zrezygnowania z zakupu po teście sprzętu u sprzedającego. A że trzeba się czasami przejechać 300km w jedną stronę - trudno, ale jak coś kosztuje 5 000zł, to koszt paliwa np 180÷200zł lepiej dopisać do rachunku niż szukać wiatru w polu.

Dokładnie tak jak Kolega napisał.
    Ja wiele razy kupuwałem sprzęt foto dużej wartosci ,nigdy o żadne Sample nie prosilem -bo to nic nie daje i o niczym nie swiadczy ,bo jak sie trafi na oszusta to z dziecinna latwoscia moze podmienić Exif zdjecia .
    Dlatego albo odbior osobisty albo odpowiednia umowa z tzw,gwarancja rozruchowa,zakup przez Allegro i sprawa załatwiona.
    A wczesniej juz pisalem ,ze kiedy ktos prosi o Sample to sam nie wie co chce kupic i niemal zawsze obiektywu nie kupi .

Uprawnienia umieszczania postów