Strona 96 z 222 PierwszyPierwszy ... 46869495969798106146196 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 951 do 960 z 2211

Wątek: Podejrzane aukcje na Allegro II

Uzależniony

Domyślnie Odp: Podejrzane aukcje na Allegro II

już usunęli, śmierdziało mi to od początku
    trzeba uważać i sprawdzać komentarze wraz z datami - często dochodzi do włamań na konto, oszust wystawia przedmiot a właściciel
    konta nawet o tym nie wie, czujność szczególnie zalecana gdy od dłuższego czasu nie ma ruchu na koncie czyli komentarzy

Pełne uzależnienie

Aukcja już usunięta z Serwisu All.... a konto było takie przyzwoite
    Ostatnio edytowane przez Bolek02 ; 01-02-2014 o 22:06
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez zoomi Zobacz posta
    już usunęli, śmierdziało mi to od początku
    trzeba uważać i sprawdzać komentarze wraz z datami - często dochodzi do włamań na konto, oszust wystawia przedmiot a właściciel
    konta nawet o tym nie wie, czujność szczególnie zalecana gdy od dłuższego czasu nie ma ruchu na koncie czyli komentarzy
    W ostatnim czasie było bardzo wiele aukcji foto wystawionych przez włamywaczy na cudzych kontach. Zastanawia łatwość przeprowadzenia takiego włamu. Była swojego czasu afera, kiedy zwolniony pracownik Allegro puścił farbę, że hasła użytkowników przechowywane są w bazie w niezaszyfrowanej formie. Sam widziałem wiele aukcji "z włamaniem" - ten serwis jest na ślinę klejony.
    Inna sprawa, że gdyby podejrzane aukcje nie wzbudzały żywego zainteresowania, to by ich nie było. Zamiast zakasać rękawy i po prostu zarobić na sprzęt, szuka się "wyjątkowych okazji", a wiadomo czym one są w 95%.

Dopiero zaczyna Awatar boniek82

Cytat Zamieszczone przez Kuba1 Zobacz posta
    Była swojego czasu afera, kiedy zwolniony pracownik Allegro puścił farbę, że hasła użytkowników przechowywane są w bazie w niezaszyfrowanej formie. Sam widziałem wiele aukcji "z włamaniem" - ten serwis jest na ślinę klejony.
    Tak na logikę, chyba nie sądzisz, że ktoś będzie kombinować z włamaniem na serwery allegro po to, żeby wyciągnąć hasło do jakiegoś średnio interesującego konta w celu wystawienia jednego przedmiotu? Nie łatwiej wbić prosto na konto, które pewnie jest zabezpieczone skomplikowanym hasłem zaq123 lub podobnym? Zresztą nawet niech hasło będzie skomplikowane. Jeśli z lenistwa będzie zapamiętane w przeglądarce to jego wyciągnięcie nie będzie stanowić problemu.
    pzdr.
    Ostatnio edytowane przez boniek82 ; 01-02-2014 o 22:59
    Boniek

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez boniek82 Zobacz posta
    Tak na logikę, chyba nie sądzisz, że ktoś będzie kombinować z włamaniem na serwery allegro po to, żeby wyciągnąć hasło do jakiegoś średnio interesującego konta w celu wystawienia jednego przedmiotu? Nie łatwiej wbić prosto na konto, które pewnie jest zabezpieczone skomplikowanym hasłem zaq123 lub podobnym? Zresztą nawet niech hasło będzie skomplikowane. Jeśli z lenistwa będzie zapamiętane w przeglądarce to jego wyciągnięcie nie będzie stanowić problemu.
    pzdr.
    Nie wiem jak to się robi - ja zakasuję rękawy. Z faktami natomiast nie dyskutuję - są wystawiane seryjnie lewe aukcje na przejętych kontach. To, że tak się dzieje, stanowi o poziomie mojego zaufania do rzeczonego serwisu.

Uzależniony

dlatego lepiej uważać i nie jarać się okazjami niż później tracić czas na bieganie po komisariatach i czekać aż program ochrony kupujących zwróci kasę
    - a zwróci przy spełnieniu szczególnych warunków, przy płatności Allegro - warto o tym pamiętać

Pełne uzależnienie

Pieniądze wpłacone przez PAYU odzyskasz ale za min 3-4 m-ce Bezpieczniej jest płacić kartą płatniczą ubezpieczoną - wtedy po miesiącu można żądać zwrotu za niezrealizowaną transakcję.
    Wszystko to jednak jeden wielki kłopot i strata czasu
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Dopiero zaczyna Awatar boniek82

Cytat Zamieszczone przez Kuba1 Zobacz posta
    Nie wiem jak to się robi - ja zakasuję rękawy. Z faktami natomiast nie dyskutuję - są wystawiane seryjnie lewe aukcje na przejętych kontach. To, że tak się dzieje, stanowi o poziomie mojego zaufania do rzeczonego serwisu.
    I będą niestety wystawiane póki będą napaleni do kupna "okazyjnego" sprzętu i ludzie nie będą poważnie traktowali spraw związanych z bezpieczeństwem w sieci. Serwis ten czy inny niewiele poradzi na to, że ma userów takich jakich ma. Albo dbasz o bezpieczeństwo i masz spokój, albo masz to gdzieś i potem znika Ci kasa z konta bankowego, albo masz wystawionego Canona na allegro
    Boniek

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Radom

Co do włamów na konta na Allegro to niestety i mnie to nie ominęło.
    27.01.2014 zadzwonił do mnie facet z informacją, że 15.01.2014 zakupił na aukcji aparat marki Canon 5D MarkII. Pieniądze przelał na podane konto i do tej pory nie ma aparatu. Niestety nie ja wystawiłem tą aukcję, ktoś włamał sie na moje konto na Allegro i podszywając się pode mnie sprzedał aparat. Również na skrzynkę mailową nastąpiło włamanie. Gdyby nie kupujący to do dziś pewnie bym nie wiedział o całej sytuacji.
    Po zakończeniu licytacji oszust napisał z mojego maila wiadomość do kupującego żeby przelał mu pieniądze na podany nr konta, najlepiej jeszcze tego samego dnia, w którym zakończyła się aukcja. Kupujący zapłacił i kontakt ze 'sprzedającym' się urwał.
    Nie mam pojęcia jakim sposobem oszust podszył się pode mnie, nigdy nie udostępniałem swoich haseł ani loginów.
    Zgłosiłem ten fakt na policję i zobaczymy co z tego wyniknie.
    400D, 15-85mm/3.5-5.6 IS USM, 18-55mm/3.5-5.6, 70-210mm/3.5-4.5 USM

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

Cytat Zamieszczone przez Bolek02 Zobacz posta
    Pieniądze wpłacone przez PAYU odzyskasz ale za min 3-4 m-ce
    maximum po dwóch

Strona 96 z 222 PierwszyPierwszy ... 46869495969798106146196 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów