Ostatnio edytowane przez salas ; 23-12-2012 o 14:14
Kiedyś też tak próbowałem i wtedy kurier zwykle oświadczał, że owszem mogę sprawdzić w jego obecności zawartość przesyłki pobraniowej, ale po uprzednim uiszczeniu opłaty.
--- Kolejny post ---
Z jakich firm są Ci dobrze wychowani kurierzy, co pozwalają otworzyć przesyłkę? Bez uprzedniego wnoszenia opłaty?
Piszę o sprawdzeniu przed zapłatą, a firma kurierska, która taką usługę za jakieś 5zł oferuje nazywa się EMS Pocztex (choć dla niektórych to to samo co Poczta Polska).
Co do wysyłki za pobraniem przez UPS, DPD, DHL, itd. istnieje taka możliwość jeśli skorzysta się z firmy pośredniczącej takiej jak, zamow-kuriera, sendit, kurierzy, itp.
Przy korzystaniu z firmy pośredniczącej jest pewna wygoda, która polega na odebraniu przez kuriera paczki (nie trzeba wozić - zwłaszcza jak ktoś nie mieszka w mieście).
Reasumując , jeśli interesuje nas sprawdzenie przed zapłatą , to tylko pocztex , czyli USŁUGI KURIERSKIE POCZTY POLSKIEJ - ta brzmi pełna nazwa . Tyle , że wielu sprzedawców zgadza się na przesyłkę kurierem za pobraniem , ale o dziwo , nie zgadzają się na wysyłkę pocztexem ze sprawdzeniem . Przecież i tak koszty przesyłki , z zasady , pokrywa kupujący. Nie zgadzają się na pocztex , mimo , że kupujący dodatkowo opłaca pełne ubezpieczenie ??!!
Jeśli sprzedający pisze prawdę w opisie , to czego się boi ??.
Mało umiejętności - dużo zacięcia .
Przyznam, że nie doświadczyłem jeszcze takiej odmowy, ale wydaje mi się, że sprzedawcy często mają umowy z firmami kurierskimi, które odbierają od nich paczki i dlatego nie muszą się "bawić" w chodzenie na pocztę, stanie w kolejkach, itp, bo nie każdy ma na to czas - tak mi się wydaje. Oczywiście wersja z czymś do ukrycia też jest możliwa, gdzie tym "czymś" jest zwykle nieadekwatny stan rzeczywisty sprzetu do deklarowanego w ogłoszeniu czy na aukcji.
A ja ostatnio dość często trafiam na takich gości - sprzedawców . Przemawia do mnie argument wygodnictwa - towar do wysyłki odbiera kurier . Tylko jeśli ja mam płacić za przesyłkę , to powinienem mieć też możliwość wyboru . Już sam fakt , że płacę za ubezpieczenie świadczy o mojej dobrej woli . Gorzej - jeśli to nie jest wygodnictwo , lecz zakamuflowany - sfałszowany opis stanu technicznego .
Dlatego też , takich "ostrożnych" sprzedawców omijam wielkim łukiem .
Chylę tu czoło przed tymi VIP-ami , którzy dostarczają sprzęt na miejsce - jak Nowart . Nawet za dodatkową opłatą .
Mało umiejętności - dużo zacięcia .
Canon Speedlite 430EX - SUPER STAN - ZOBACZ (2898804895) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. bez żadnych papierów pudelka dowodu zakupu. Numer seryjny lampy to 754786
Canon 300D + kit
jednak z korespondencji wynika ze lampa jest kupiona z lombardu w którym ten pan pracuje...
Canon 300D + kit
N0 Skill i co z tego ? Zastawiając sprzęt w większości lombardów trzeba podać dane z dowodu osobistego. Sam ostatnio sprzedawałem lampę bez pudła, papierów itp. I co świadczy to o tym że była kradziona ? Nie popadajmy w skrajność![]()