No ale ktoś , kto po zdjęciu nie rozpozna jaka to wersja aparatu będzie przekonany, że kupuje lustrzankę, którą da się kręcić filmy, z matrycą 20 mln pixeli itd. Tu nie cena jest podejrzana, tylko opis. A brak choćby ładowarki, katonów, pudełek? Ja wiem, że często ktoś pozbywa się tych śmieci, ale zazwyczaj ładowarka jest. W lombardach swego czasu znajdowałem wiele kradzionych , trefnych i jeszcze ciepłych fantów z różnych "wędek".
Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
hobbystycznie - brak czasu niestety :-(
Rzuciły mi się w oczy "czarne sanki"; przyznam jednak, że czasem zdarza się sytuacja ze wstawianiem błędnych zdjęć czy opisów na Allegro. Kiedyś pamiętam było to częste jeśli chodzi o Nikkory 85 1.8 D i 85 1.4 D a między nimi była cenowa przepaść. Czasem warto sprawdzić nie tylko komentarze, ale i inne przedmioty sprzedającego, gorące okazje czasem mogą brzydko pachnieć. Wiem z doświadczenia, że mogą cuchnąć na odległość, ale okazja oślepia i człek traci rozum; ostrożność zalecana zawsze jeśli nie ma możliwości pomacania produktu.
czasami zwykłe sprawdzenie street view może wiele wyjaśnić... najpierw rzuciłem jednak okiem na inne przedmioty sprzedającego
i od razu pomyślałem o lombardzie, po spojrzeniu na street view... zresztą sami zobaczcie :
pewność pochodzenia przy takim zakupie ? powiem tak - nie kupiłbym![]()
Sprawdzenie na Regon Info
FIRMA "FANT Barbara Wagner | Regon.info – opinie o firmach
potwierdza - to ewidentnie lombard
A jak to w lombardach - stan techniczny i pochodzenie może być wielką niespodzianką.
to prawda co piszesz... pamiętam jak koledzy w 2000 roku pukali się w głowę że kupuję decka do auta w sklepie za 4kzł po to żeby
mieć paszport radia z jego numerem seryjnym...
Czyli dobrze trafiłem, zastanawiam się czy nie ruszyć tematu dalej? Tylko co? Policja, allegro? Nie ma co darować draniom, sprzęt z "wędki".
PZ
Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
Tu nie chodzi o stan techniczny tylko pochodzenie. Zgłosiłem, może ktoś odzyska to, co utracił.
a propo policji i allegro - kiedyś w sobotni wieczór zadzwoniłem na 112 (łódzkie) z konkretną informacją że pewna aukcja
(na kwotę ponad 20kzł) jest ewidentnym wałem a jako że miała się skończyć za około dobę (w niedzielę) poprosiłem
o kontakt w tej sprawie z policją poznańską tak aby mogła przed końcem aukcji skutecznie skontaktować się z allegro
(zgłoszenia wysyłane do alle pozostawały bez odpowiedzi - cóż, weekendowy wieczór...)
kto zgadnie co mi powiedzieli na 112 ?"proszę przyjechać do nas w poniedziałek, spiszemy co trzeba"
ot Polska![]()