Strona 45 z 222 PierwszyPierwszy ... 3543444546475595145 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 441 do 450 z 2211

Wątek: Podejrzane aukcje na Allegro II

Coś już napisał Awatar efbiaye
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Odp: Podejrzane aukcje na Allegro II

Uzależniony

Zdjęcia pomieszane jedynki z dwójką. Po cholerę ktoś miałby mieć polara na stałe na takim szkle? To jest kit (szklarski, nie mylić z obiektywem ).

Dopiero zaczyna

Witam, sprzedaję aktualnie na allegro obiektyw - dziś dostałem maila od zainteresowanej osoby - po angielsku.. (obiektyw jest na licytacji ,nie kup teraz). Osoba napisała do mnie maila z konta: larryanna12@gmail.com . Generalnie jest zainteresowana kupnem mojego obiektywu, ale.. prosi mnie o wiele szczegółowych danych osobowych - i chce bym wysłał obiektyw dla jej siostry do afryki zachodniej.. Dla mnie to czysty wkręt by wyłudzić dane czy ktoś spotkał się z takimi praktykami na allegro? Poniżej email -dość kiepsko przetłumaczony w google translate:

Hello,

OK dziękuję za odpowiedź, ale chcę, żebyś mi pomógł wysłać go do siostry w Afryce Zachodniej w znaczy w Nigerii przez Pocztex EMS OK a także zapłacę ci przelewem, a także przesłać mi swoje pełne dane bankowe, tak, że mogę móc rozpocząć z płatnościami na koncie w porządku i także wysłać mi swoje pełne dane bankowe dla
    płatności.

Również podać mi następujące dane dla płatności:

Imię i nazwisko:
    adres:
    Numer konta:
    Kod BIC (Switch):
    Nazwa banku:
    Numer telefonu:
    Łączna ocena należy przesłać na konto w tym koszty wysyłki:

POCZTEX - EMS - Cennik usług

I oczekujemy najwcześniej odpowiedzi.

Miasto
    Kraków

Ja się spotkałem z identyczną sytuacją z tym, że aparat miałem wysłać do brata w Nigerii.

Początki nałogu

nie podawaj żadnych takich danych poufnych nigdy i nikomu przez neta i zapamiętaj to raz na zawsze.
    Było o tym wiele razy pisane. Widać że to oszustwo i na takie coś mądry, zdrowo myślący człowiek nie powinien się nabrać ehhh. Olej to jednym słowem mówiąc. Pozdrówki
    Ostatnio edytowane przez pawelo1 ; 24-09-2012 o 13:40

Początki nałogu
    Miasto
    Miasto

@satyr88 dodaj do spamu tego nadawcę, a jeśli jakimś cudem ma konto na allegro to zgłoś ten fakt do allegro.
    Ja dostawałem tego typu wiadomości wielokrotnie. Krótka piłka - paypal, albo ignore.
    Smiena [Смена] + szklarnia i inne drobiazgi.

Dopiero zaczyna

Wiem, że to wkręt nie podam moich danych obcej osobie. Po prostu pierwszy raz się spotkałem z tym na allegro. Miałem styczność z takimi wkrętami poszukując pracy.. wiele pseudo firm poszukuje pracowników zbierając cv i dane.. a tak na prawde nie istnieją.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

To jest rozwinięcie scamu nigeryjski (tzw. scamu 419, od nr artykułu w nigeryjskim kk).
    Zamiast kasy dostałbyś podrobione potwierdzenie przelewu (który oczywiście nigdy nie został zrealizowany) i ponaglenie żebyś wysłał jak najszybciej, bo <tu dowolny powód> (w domyśle: bez czekania na zaksięgowanie).
    Jeśli się będziesz ociągał - bardzo prawdopodobne są również groźby (mają twoje dane osobowe) karalne.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Początki nałogu
    Miasto
    Miasto

Ciekawi mnie gdzie szukałeś pracy??
    Smiena [Смена] + szklarnia i inne drobiazgi.

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez sebfoto Zobacz posta
    Ciekawi mnie gdzie szukałeś pracy??
    To było z rok temu więc nie pamiętam z jakich stron korzystałem ,ale z typowych popularnych stron ogłoszeniowych typu "dam pracę", raz trafiłem na firmę ,która oferowała bardzo dobrze płatną pracę dla kierowców - poszukiwali 5 kandydatów - wysłałem cv, ale nie dostałem odpowiedzi, przez kolejne 2 miesiące często trafiałem na te same ogłoszenia co wzbudziło moje wątpliwości. Z ciekawości zadzwoniłem do tej firmy. Pani na wstępie od razu zapytała o moje dane osobowe, chciała mój adres, nazwisko, telefon itp. - a ja zadałem tylko pytanie - na czym będzie polegała ta praca.. pytając o nazwę firmy dostałem tylko odpowiedź "przedsiębiorstwo handlowe". Pod danym adresem nie istniało nic takiego.. mnóstwo jest oszustów w sieci tak samo ludzie dają się nabierać na ogłoszenia typu "chałupnictwo", gdzie pseudo firmy żądają opłat za wysłanie próbnej paczki z ich produktami.. ludzie płacą ,a kontakt się urywa.. Wiadomo, że nie należy wysyłać cv do firm zanim się nie sprawdzi ich wiarygodności, ale często zdesperowani ludzie poszukujący pracy o tym zapominają ja wysłałem tylko raz..

Strona 45 z 222 PierwszyPierwszy ... 3543444546475595145 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów