Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Canon 5d mkII-RAWy

Domyślnie Canon 5d mkII-RAWy

Hej,

Witam wszystkich, jestem nowym użytkownikiem. Jestem użytkownikiem 50d i zastanawiam się nad zakupem piątki. Jednak przeglądając forum i internet nie znalazłem żadnych sensownych przykładowych rawów. A bez wątpienia tylko RAWy mogą pokazać możliwości aparatu. Myślę, że taki problem ma wiele osób.
    Dlatego pomyślałem o wątku, w którym użytkownicy tego aparatu mogli by podzielić się takimi zdjęciami.
    Chodzi o to żeby te zdjęcia pokazywały możliwości puszki, były wykonane dobrze technicznie, pomijając kwestie kompozycyjne i estetyczne żeby nikomu nie było żal upublicznionych plików.

Pozdrawiam wszystkich

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Wątek abstrakcja.
    RAW nie jest interesujący sam w sobie na tyle by zachwycał. Możliwości edycyjne w wywołaczach RAW-ów pozują dopiero charakter obrazowania puszki.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Coś już napisał

Domyślnie

Skoro chcesz zmienić 50d na 5d mark ii to co maja do tego rawy ? mozliwości to może pokazać fotograf a nie sam raw. skoro chcesz mienić to coś cię ogranicza tak ? puszka sama nie zrobi zdjęcia. Po za tym jest kwestia najważniejsza czyli szkła ! bo jak podepniesz do 5d jakiś obiektyw byle najtańszy bo cała kasa poszla na puszke to i raw ci nie pomoże.
    Brak ;(

Domyślnie

Chyba mnie nie zrozumieliście. Chciałbym otworzyć sobie parę zdjęć w programie jak np C1 i popatrzeć na szczegóły zdjęcia, detale w cieniach, światłach, szumy przy wyższych czułościach itp.
    I taki jestem bystry, że wiem, że puszka sama nie zrobi zdjęcia. Mam 17-40 i 400/5.6. Chociaż jest coś takiego jak fotografia otworkowa...
    Ja mam na myśli możliwości techniczne matrycy+oczywiście szkło a nie kreatywne możliwości fotografa.

Merde dzięki za linka.

Dopiero zaczyna Awatar ate
    Miasto
    Nisko/Rzeszów

Domyślnie

czyli rozumiem, że chcesz sprawdzić jak wiele zyskasz po przesiadce z 50d na 5d2?
    życie zaczyna się po 50tce (najlepiej f1.2L) | www.arturbukowski.com

Domyślnie

Tak ale pod względem obrazowania. Bo o innych różnicach wynikających z większej matrycy wiem.

Dopiero zaczyna Awatar ate
    Miasto
    Nisko/Rzeszów

Domyślnie

więc chyba będzie najlepiej, jak znajdziesz podobną scenę zrobioną dwoma aparatami. kiedyś tutaj venomer wrzucał foty z 400d + 50/1,4. miażdżyły wszystko. jakbym się nie znał na aparatach, to sądziłbym że 400d jest lepszy od 5d2.
    życie zaczyna się po 50tce (najlepiej f1.2L) | www.arturbukowski.com

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Napisz skąd jesteś. Możliwe, że ktoś w okolicy użyczy puszki na kilka testowych fot. Ja jestem z Kielc. W razie czego służę pomocą
    Miłego dnia
    moja www

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ate Zobacz posta
    więc chyba będzie najlepiej, jak znajdziesz podobną scenę zrobioną dwoma aparatami.
    Dokładnie tak. Najlepiej właśnie w ten sposób człowiek sam widzi różnicę.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów