Janusz, nie kpij z rządowych expertów. Przecież ONI się starają i czują że dadzą radę![]()
Janusz, nie kpij z rządowych expertów. Przecież ONI się starają i czują że dadzą radę![]()
Jestę fotografę
miszcz martwi się o podpis
Może wzorem "Ściąganego"? Tam trzeba było wpisać:
login: login
password: password
Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!
ale skad masz pewnosc, ze tak rzeczywiscie bylo?
bo w starciu na linii rzad - obywatel, jakie tu ma miejsce, przez domniemanie rzad jest ta strona, ktora nie ma prawa miec racji?
znana jest jedna wersja wydarzen, upowszechniona przez krakerow. skad pewnosc, ze tak wyglada prawda?
zupelnie pomijam, ze mowa jest o jakims jednym hasle, wyrwanym z kontekstu. nawet jesli zalozyc, ze to co pisza ci krakerzy (bez jakiegos dowodu) jest prawda, to chyba jednak nieco za duzym uproszczeniem jest przekonanie, ze to jest jedno i jedyne zabezpieczenie danych administracji panstwowej za pieniadze podatnikow.
duzy system zabezpieczen nie ogranicza sie do pojedynczego hasla. ja tez moge powiedziec, ze moje haslo truecrypta do domowego dysku backupowego to 123, ale to nadal nie znaczy, ze dostaniesz sie w ten sposob do mojego emaila, konta bankowego, danych deklaracji podatkowych itd. itp. myslmy logicznie...
nie masz pewnosci, ze rzadowe sa gorsze niz korporacyjne. powtorze: opierasz ocene na czyims (anonimowym) ogloszeniu w internecie, pozbawionym informacji o kontekscie itd. itp. jestes pewny, ze slusznie? uwazasz, ze gdyby login do jakiegos serwera publicznego wygladal tak jak na tym ogloszeniu, to trzeba by bylo wielkiej akcji "ataku na serwery rzadowe" zdenerwowanego narodu, zeby ktos w koncu przebrnal przez takie zabezpieczenia... sorki... myslmy samodzielnie, nie lykajmy wszystkiego co populistyczne media kleca![]()
akustyk: a widziałeś filmik wsadzony na stronie kancelarii rządu? chyba nie powiesz, że sam się tam 'wsadził'. Chłopaki podali login i hasło i każdy mógł na serwery sobie wejść i się przekonać :-D
Jestę fotografę
miszcz martwi się o podpis
Właśnie dlatego, ze usiłuję myśleć samodzielnie i wyciągać wnioski z wypowiedzi co poniektórych członków rządu to... mam większe zaufanie do hakerów niż do ichniego systemu bezpieczeństwa. :-)
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Co by nie robili ci nasi eksperci od zabespieczen tamci sobie poradza,no chyba ze ciekawi wiadomosci na stronach rzadu sami zablokuja serwer.[
A skutek tych zabezpieczeń jest taki że hasła poprzyklejane są do monitora lub schowane pod klawiaturą ( przykład z życia wzięty ). Zmiana hasła wymuszana co dwa tygodnie musi zawierać 6 liter ( w tym jedna musi być duża ) i 2 cyfry hasło nie może być takie jak ostatnie 12 haseł. To jedna z polis aby zalogować się do windowsa a tam jeszcze minimum 3-4 kolejne hasła potrzebne do programów, baz itp.
Ludzie zwyczajnie powoli nie są w stanie zapamiętać wszystkich pinów, haseł, kodów dostępu etc.
Pozdr