Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 157

Wątek: Nie! Dla cenzury internetu!!

Mieszany widok

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    ..... bo "przygotowanie na atak" oznacza przedsiewziecie srodkow do zapobiezenia jakiemus tam poziomowi i metodom ataku, .....
    Loginem: admin
    Hasłem: admin1

!?

Kruca bomba - poziom zabezpieczeń z gatunku "dziecinny". Na rządowym serwerze! Żeby chociaż hasło było admin123 albo 321admin to było by hasło z podstawówki a tak jest z przedszkola. :-)

EDIT: Korporacje i większe firmy mają ściśle określone procedury i wymagania odnośnie haseł, nie wspominając o bankach. Moje zabezpieczenia w sieci domowej są znacznie silniejsze (też da się złamać).
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 25-01-2012 o 18:25 Powód: Automerged Doublepost

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Janusz, nie kpij z rządowych expertów. Przecież ONI się starają i czują że dadzą radę
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Moje zabezpieczenia w sieci domowej są znacznie silniejsze (też da się złamać).
    Myślę, że dotyczy to większości społeczeństwa
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

!?
    ale skad masz pewnosc, ze tak rzeczywiscie bylo?

bo w starciu na linii rzad - obywatel, jakie tu ma miejsce, przez domniemanie rzad jest ta strona, ktora nie ma prawa miec racji?

znana jest jedna wersja wydarzen, upowszechniona przez krakerow. skad pewnosc, ze tak wyglada prawda?
    zupelnie pomijam, ze mowa jest o jakims jednym hasle, wyrwanym z kontekstu. nawet jesli zalozyc, ze to co pisza ci krakerzy (bez jakiegos dowodu) jest prawda, to chyba jednak nieco za duzym uproszczeniem jest przekonanie, ze to jest jedno i jedyne zabezpieczenie danych administracji panstwowej za pieniadze podatnikow.

duzy system zabezpieczen nie ogranicza sie do pojedynczego hasla. ja tez moge powiedziec, ze moje haslo truecrypta do domowego dysku backupowego to 123, ale to nadal nie znaczy, ze dostaniesz sie w ten sposob do mojego emaila, konta bankowego, danych deklaracji podatkowych itd. itp. myslmy logicznie...

Kruca bomba - poziom zabezpieczeń z gatunku "dziecinny". Na rządowym serwerze! Żeby chociaż hasło było admin123 albo 321admin to było by hasło z podstawówki a tak jest z przedszkola. :-)

EDIT: Korporacje i większe firmy mają ściśle określone procedury i wymagania odnośnie haseł, nie wspominając o bankach. Moje zabezpieczenia w sieci domowej są znacznie silniejsze (też da się złamać).
    nie masz pewnosci, ze rzadowe sa gorsze niz korporacyjne. powtorze: opierasz ocene na czyims (anonimowym) ogloszeniu w internecie, pozbawionym informacji o kontekscie itd. itp. jestes pewny, ze slusznie? uwazasz, ze gdyby login do jakiegos serwera publicznego wygladal tak jak na tym ogloszeniu, to trzeba by bylo wielkiej akcji "ataku na serwery rzadowe" zdenerwowanego narodu, zeby ktos w koncu przebrnal przez takie zabezpieczenia... sorki... myslmy samodzielnie, nie lykajmy wszystkiego co populistyczne media kleca
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

akustyk: a widziałeś filmik wsadzony na stronie kancelarii rządu? chyba nie powiesz, że sam się tam 'wsadził'. Chłopaki podali login i hasło i każdy mógł na serwery sobie wejść i się przekonać :-D
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Bywalec Awatar 4kwiatek
    Miasto
    T-miasto

Domyślnie

!?

Janusz... Oni mają takie procedury i zabezpieczenia. Ale nie od dzisiaj uczą że najsłabszym ogniwem jest człowiek . Na głupotę nie ma procedur i zabezpieczeń. Ja wierzę obu stronom bo sam widziałem okno z szybą pancerną... tylko otwarte .

Pozdrawiam...

Coś już napisał
    Miasto
    Wawa - Krk - Jasło

Domyślnie

A skutek tych zabezpieczeń jest taki że hasła poprzyklejane są do monitora lub schowane pod klawiaturą ( przykład z życia wzięty ). Zmiana hasła wymuszana co dwa tygodnie musi zawierać 6 liter ( w tym jedna musi być duża ) i 2 cyfry hasło nie może być takie jak ostatnie 12 haseł. To jedna z polis aby zalogować się do windowsa a tam jeszcze minimum 3-4 kolejne hasła potrzebne do programów, baz itp.
    Ludzie zwyczajnie powoli nie są w stanie zapamiętać wszystkich pinów, haseł, kodów dostępu etc.

Pozdr

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bs300f Zobacz posta
    A skutek tych zabezpieczeń jest taki że hasła poprzyklejane są do monitora lub schowane pod klawiaturą ( przykład z życia wzięty )....

Hasło przyklejone do monitora czy pod klawiaturą nie jest widoczne w sieci.

Są proste sposoby "mnemotechniczne" żeby pamiętać wszystkie hasła. :-) Trzeba tylko trochę wysilić pomyślunek.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Hasło przyklejone do monitora czy pod klawiaturą nie jest widoczne w sieci.
    no ale admin|admin1 tez nie bylo widoczne w sieci, tylko trzeba bylo zgadnac

Są proste sposoby "mnemotechniczne" żeby pamiętać wszystkie hasła. :-) Trzeba tylko trochę wysilić pomyślunek.
    z tym ze niestety nie zawsze ma sie pelna swobode wyboru hasla. czasem dostaje sie gotowe, czasem zasady sa obostrzone (xx cyferek, yy liter, zz z tego wielkich, itd. itp.). tak ze w praktyce niestety nie jest to zawsze tak latwe...

a wracajac do wczesniejszej dyskusji: zgadzam sie z opinia o wypowiedziach czlonkow rzadu. mam nadzieje, ze ta chryja odbije sie na wyborach i poniosa za to konsekwencje odpowiedzialni politycy. pol biedy w tym, ze podpisuja za plecami narodu umowy miedzynarodowe (mocno obecnie demonizowane przez spragnione fajerwerkow media). to co jest IMHO budujace, to ze ta awantura jest glosem mlodego pokolenia. i bardzo mnie ucieszy, jesli politycy przestana wylacznie wylizywac rowki pokolen sprzed 89' a wreszcie zauwaza, ze w Polsce zyja tez mlodzi, wychowani w innym systemie i oczekujacy normalnych urzedow i prawidlowego zalatwiania spraw przez administracje a nie arbitralnych decyzji i olewania spoleczenstwa. bo tak patrzac z zewnatrz - to jest najwieksze spolecznie wydarzenie wokol tego zamieszania o ACTA...
    www albo tez flickr

Uzależniony Awatar namoamo
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    to co jest IMHO budujace, to ze ta awantura jest glosem mlodego pokolenia.
    Bo to bezpośrednio w te pokolenie uderza. I nie ma żadnych wymówek jak w przypadku paliwa, rosnących cen, służby zdrowia, bezrobocia itd; że kryzys, że bliski wschód, że wina opozycji, że pogoda itp.
    Tutaj Młody ma czarno na białym, jest ofiara i jest sprawca. Czara się przelała ;-)

BTW właśnie na TVP1 odbywa się debata, w której minister KiD zapewnie że ta tworzona latami ACTA nie ingeruje i nie ma absolutnie żadnego wpływu na funkcjonowanie istniejących już przepisów w Polsce :smile:

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów