Ktoś z informatyków wpisał dla pierwszego logowania.pewnie robi to zawsze,słusznie zakładając że użytkownik jako pierwsze wykona "Zmień hasło".Za login: admin i hasło:admin1 należy się nagroda. Darwina.
"lecz do tanga trzeba dwojga."
Nie pamiętam gdzie się natknąłem na artykuł, ale czytałem kiedyś, że to dość częsty przypadek. I to wcale nie u przeciętnego użytkownika, który może zwyczajnie nie mieć świadomości, że TRZEBA to zmienić. Wielu "poważnych" administratorów nie robi tego z czystego lenistwa, bo "kto i po co chciałby się włamywać na naszą stronę..."
W artykule podano też listę najczęściej wykorzystywanych haseł. Pamiętam, że byłem zdziwiony ich banalnością i "ergonomicznością" - 12345 itp.
niekoniecznie, bo "przygotowanie na atak" oznacza przedsiewziecie srodkow do zapobiezenia jakiemus tam poziomowi i metodom ataku, a nie gwarancje, ze sie nic nie stanie. to jak z tymi slynnymi nocnikami w Szwejku - byl jeden pod lozkiem, drugi w sieni, trzeci w szafie, czwarty pod oknem i piaty za drzwiami. a jak delikwenta dorwala biegunka, to sie wzial i w lozku ....![]()
Loginem: admin
Hasłem: admin1
!?
Kruca bomba - poziom zabezpieczeń z gatunku "dziecinny". Na rządowym serwerze! Żeby chociaż hasło było admin123 albo 321admin to było by hasło z podstawówki a tak jest z przedszkola. :-)
EDIT: Korporacje i większe firmy mają ściśle określone procedury i wymagania odnośnie haseł, nie wspominając o bankach. Moje zabezpieczenia w sieci domowej są znacznie silniejsze (też da się złamać).
Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 25-01-2012 o 18:25 Powód: Automerged Doublepost
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.