-
Początki nałogu
Po pierwsze przelicz ile zajmie Ci jedno zdjęcie tylko tak dokładnie z przygotowaniem wszystkiego z obróbką itp. Przemnóż przez liczbę zdjęć zobaczysz ile Ci zejdzie czasu. Mniejwięcej jesteś wtedy w stanie określić ile chcesz zarobić na godzine i obliczyć ile będzie musiało kosztować zdjęcie. Do tego dodaj oczywiście wszelkie koszty typu amortyzacja sprzętu dojazdy itp i mniejwięcej jesteś w stanie określić ile ma kosztować jedno zdjęcie. Potem możesz dodawać sprawy typu czy klient ma węża w kieszeni czy nie itd kwestia utargowania dobrej ceny, ale obliczając poprzednie rzeczy będziesz w stanie określić swoje minimum. Sugeruje jeszcze dopytać dobrze o szczegóły zlecenia bo miałem np takie gdzie musiałem każde zdjęcie przypożądkować do numeru ujęcia i numeru kodu kreskowego produktu a to pożera czas dosłownie. Dodatkowo radzę wykonać zdjęcia próbne i spisać dokładną umowę łącznie ze specyfikacją zdjęć bo może się skończyć tym jak to duża firma że w połowie zmienią zdanie i spedzisz cenne godziny na przedstawianiu im różnych wariacji zdjęcia co też mi się zdażyło.
Uprawnienia umieszczania postów