Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 28 z 28

Wątek: Kalibrator kolorów a współużytkowanie

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Artubi Zobacz posta
    ....
    Poza tym ten wątek jest po to, by nawet ci ze Szczecina mogli sobie to i owo pokalibrować we własnym zakresie....

Ci ze Szczecina mają dość swobodny dostęp do spektrofotometru i kolorymetru też. I to zupełnie bez problemu.

Mam wątpliwość podobnie jak janmar czy Tom01 odnośnie sensu zakupu spektrofotometru i oprogramowania do niego. To wydatek kilku lub kilkunastu tysięcy złotych. Kedy się "zwróci"? Nigdy. Przy prywatnym użytkowaniu za profil do papieru trzeba zapłacić ok 50 zł a w wielu przypadkach przy zakupie papieru możemy taki profil dostać za darmo - tak było np. w cyfrowej ciemni u Dutego.

Ile profili potrzebujemy? Zwykle 5 może maksymalnie 10. Ukręciłem dobrze ponad dwie setki profili dla papieru ile z tego było dla mnie? Nie doszedłem do 10-ciu. Na oprogramowanie i i1Pro wydałem kilkanaście razy więcej niż zapłacił bym za zrobienie takowych profili.

Monitory LCD (to nie to co CRT) są dość stabilne i "raz na pół roku" albo i "raz na rok" dla amatora w zupełności wystarczy. Eizo z górnej półki woła o kalibrację co 200 godzin pracy. I co? ano nic. Kolejne kalibracje się zupełnie niczym nie różnią. Mój monitor ma 5759 godzin (tj. ok 3-4 lata użytkowania włącznie z netem) i ostatni LUT różni się od pierwszego marginalnie. Bardziej w granicach błędów spektrofotometru niż tzw. zużycia.

Od zawsze wiadomo, że mówiły jaskółki, najgorsze spółki. Jak ktoś nie wierzy w mądrości ludowe to niech próbuje. :-)

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    .... Co innego gdzieś na pustyni, np w Szczecinie. .....
    Nooooooooo.... to jestem pustelnik. Tak się chyba nazywa tych co żyją na pustyni. ;-) :-)
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 20-01-2012 o 13:23 Powód: Automerged Doublepost

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Od zawsze wiadomo, że mówiły jaskółki, najgorsze spółki.
    O totototo. Wyobraźcie sobie przykładowy scenariusz. Jest Was dajmy na to 10 wspólników. Jeśli zorganizowaliście się na C-B, to prawdopodobnie znacie się mało. Tyle, co z nicków. Co pewien czas sprzęt ląduje u innej osoby. Gdzieś po drodze a to komuś spadnie i się obtłucze, a to się pobrudzi a to coś aż po pewnym czasie trafia do Ciebie i stwierdzasz, że otrzymany profil jest kompletnie od czapy. Najwyraźniej ktoś przed Tobą potraktował go tak, że nie nadaje się do dalszego użytku. Kontaktujesz się z poprzedni użytkownikiem i co? Dowiadujesz się, że też zauważył jakieś dziwne działanie ale myślał, że to coś u niego, albo, że tak ma być.

Nikt za to nie odpowie, nikt nie będzie chciał ponieść kosztów naprawy, które nota bene zapewne będą zbliżone do ceny urządzenia.

Taki wspólny i niczyj zarazem kalibrator długo nie pociągnie.

I to jest główna przyczyna, dla której nie zachęcałbym to tego rodzaju inicjatywy.

Trochę co innego w gronie dobrze znających się i mających do siebie zaufanie przyjaciół. Bądźmy uczciwi, tu na forum jesteśmy jednak grupą nieznajomych, których łączy jedynie wspólne hobby.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Uzupełnię wypowiedż kolegów i rozwinę swoją ,o jeszcze jeden aspekt .

Monitor na początku traktowany jako mniej istotny element naszej fotografii,w miare jej uprawiania zmienia się w naszej ocenie.Nie zawaham się stwierdzić że jest może ważniejszym ogniwem łańcucha sprzętowego.
    Stanowiąc istotny koszt dobry monitor bywa planowany na kiedyś.Pierwszeństwo dajemy szkłom itp.
    Chciałoby się jednak powiedzieć "Cóż ślepemu po kolorach"
    Co to za fotka której nie zobaczymy tak naprawdę?.Jak obrabiać w warunkach zmiennych niestabilnych parametrów obrazu.?
    Nie namawiam do zakupu dobrego [drogiego] monitora obiecując w zamian natychmiast niebo doznań.Nirwanę tonalną itp.
    Podpowiadam że ta część fotografii jest,istnieje.
    Jest bodaj najżmudniejsza i najtrudniejsza w opanowaniu.W dodatku praktycznie nie opisana w popularnej literaturze fotograficznej.
    Ale aby być kompletnym kompetentnym użytkownikiem sprzętu cyfrowego opanować ten temat musimy.
    To pozwala ZOBACZYĆ.Ten kto zobaczył ,nawet używając laptopa ,poradzi sobie.Bo wie
    czego nie widzi,czego nie może a co jest możliwe.
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 20-01-2012 o 14:06

Początki nałogu Awatar Juriko

Domyślnie

... Przy prywatnym użytkowaniu za profil do papieru trzeba zapłacić ok 50 zł ...
    Tak z ciekawości, gdzie można zrobić profil za taką cenę, bo gdzie nie spojrzeć wołają stówkę?

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Juriko Zobacz posta
    Tak z ciekawości, gdzie można zrobić profil za taką cenę, bo gdzie nie spojrzeć wołają stówkę?
    Ja biorę jeszcze więcej, ale z uwagi na stale "świeży" I1 Pro, wzorniki min 2 tys próbek, optymalizowane skanowanie, profil lub kilka jego wersji, policzone pod preferencje użyszkodnika z gwarancją, że będzie działać jak należy, albo nie ma kasy. To usługa raczej dla tych co wiedzą czego chcą, nie jednorazowe profile do jednorazowych partii materiałów.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Dopiero zaczyna Awatar Artubi
    Miasto
    Orzesze

Domyślnie

Przy prywatnym użytkowaniu za profil do papieru trzeba zapłacić ok 50 zł
    Całe zamieszanie z tematem jak zwykle rozbija się o pieniądze. Jeżeli profil można zrobić z 50zł, a nie za 100 to cały cyrk z zakupem rzeczywiście coraz bardziej traci na atrakcyjności (szczególnie w świetle sceptycznych komentarzy).

Mam rozumieć, że u Ciebie Januszu wykonanie profilu to właśnie te wyżej cytowane 50zł?:grin:
    5DII+17-40+24-105+70-300IS+105+50=5DII+121-300IS=121+5(DII-60IS)

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

....
    Mam rozumieć, że u Ciebie Januszu wykonanie profilu to właśnie te wyżej cytowane 50zł?:grin:
    Źle rozumiesz :-) Za żaden z wykonanych profili nie wziąłem ani złotówki. Nie robię tego zarobkowo i po prostu czasem komuś ze znajomych mi się zdarza...
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 22-01-2012 o 21:18

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Całe zamieszanie z tematem jak zwykle rozbija się o pieniądze. Jeżeli profil można zrobić z 50zł, a nie za 100 to cały cyrk z zakupem rzeczywiście coraz bardziej traci na atrakcyjności (szczególnie w świetle sceptycznych komentarzy).
    W przypływie dobrego humoru wezmę pod rozwagę Wczoraj miałem sakramenckiego fuksa i przypadkiem natknąłem się na taką oto (mocno przykurzoną) perełkę, w dodatku z kompletnym zestawem filtrów (U, UV, P, D65):

Purple haze all in my brain
    Lately things just don't seem the same

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów