Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 52

Wątek: Lustrzanka za 3500zł

Dopiero zaczyna Awatar Wulkano

Domyślnie

Witam,

to moze jako byly użytkownik 7D i tester (2 tygodniowy) 5D napisze cos od siebie.

7D - 50D w porownaniu do 7-demki naprawde sporo odstaje, przemawia na duży + lepsza matryca, o niebo lepszy AF, lepsze wyższe ISO no i masz nagrywanie filmow w FullHD. No ale tu pojawia sie pytanie, co z obiektywami?
    Jak teraz masz C50/1.4, C17-85 IS USM i do tego lampe METZ 58, no to zooma bym sprzedał i kupil Tamrona 17-50 f2.8, C50/1.4 tez bym sie pozbym na rzecz C28/1.8.
    Jakbyś jeszcze dokupił za jakiś czas 85/1.8 to bedziesz mial ekstra zestaw do CROPA.
    - zoom z dobrym swiatlem (17-50)
    - jasny standard (28/1.8, ktory w cropie daje obraz prawie jak 50mm na FF
    lub zostawic 50/1.4 i mieć odpowiednik krotkiego Tele z dobrym światłem – okolice 80mm)
    - plus jasny tele (85/1.8, ktory na cropie to odpowiedznik 135mm, jeżeli nie zostawisz sobie 50-tki)
    No i lampa, ktorej raczej nie powinienes uzywac, bo szkła beda jasne i ISO w 7D naprawde daje rade. Chyba, ze do doświetlania, bo oślepianie nie będzie potrzebne.

Nie padła tutaj jeszcze wg mnie bardzo ważna kwestia, mysle tutaj o robieniu zdjęć w RAW-ach. Crop jest OK w JPG-ach, ale RAW-ach robi się jeszcze ciekawiej i mysle, ze nie będzie tutaj jakość zdjęć odstawac od starej 5-tki.

5D – pomimo, ze testowalem tylko 2 tygodnie, to mogę powiedziec, ze stara konstrukcja idealnie sprawdza się w zdjęciach statycznych – krajobrazy, portrety ALE pod warunkiem dobrych szkieł (mam na mysli L-ki) Testowalem ja z moim 24-70 f2.8, kolegi 24-105 f4, moim 85 f1.8 no i jeszcze jednym 70-200 f4. Wszystkie szkla oprócz 85mm są to Luxury, L-ka zobowiazuje wiec jakośc naprawde bdb. Jednak 85 USM również dawal rade, którego to uzywam obecnie do 5dmk2.
    5D mk1 – FF, wysoka jakość obrazu, szkla tylko na EF, stara konstrukcja, AF bardziej statyczny, bo z pewnością nie dynamiczny, no ale z tego co piszesz to nei pstrykasz sportu .

Co do szkieł pod FF (pisales ze lubisz stałki):
    - 50 f1.4 możesz zostawić
    - do tego dokup 28 f1.8 lub 35 f2 ale 35-tka to PlastikFantastik :P, wiec chyba lepiej 28
    - do tego jakis Tele by Ci się przydal - np 85 f1.8 (taniej) lub zoom w stylu 70-200 (sporo drożej)

No ale do krajobrazu i architektury ekstra nada sie 24-105L f4, do tego zostaw 50tke jako portret i zamykasz temat. Bo w zasadzie to jasne szkla potrzebne by Ci byly glownie na ten slub, choc portrety tez tego wymagaja.

Sam nie wiem, co bym zrobil w Twojej sytuacji.
    Ale analizując na pewno Taniej wyjdzie Cie zestaw pod FF, ale cropem 7D też nie będziesz zawiedziony, pod warunkiem zmiany zooma. A i konstrukcja NOWA z gwarancją!

Apropos kupna 5D, mogę podpytac kolegi, od którego chciałem kupic ten sprzet, czy jeszcze ma go na handel, bo aktualnie posiada 5Dmk2 no i stara 5-tka lezala w szufladzie. A sprzet był naprawde szanowany i wykorzystywany glownie do architektury i krajobrazu.

Jak cos to na PW .

P.S. Acha, wez jeszcze pod uwage to, w jakim kierunku potoczy sie Twoje focenie, bo z tego co piszesz, to raczej ślub to tylko ten jeden, no chyba ze odkryjesz powolanie. Reszta to krajpbraz i ludzie - portrety jak dobrze pamietam.

Pozdr.
    Ostatnio edytowane przez Wulkano ; 17-01-2012 o 19:06
    5D mk2 + Newell Grip
    35L / 24-70L / 135L / 430 ex2
    LoweproNova 200AW / Plecak DELTA SX2

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Kurczę, czytam i oczom nie wierzę :razz:

Tak to się zaczęło:
    Cytat Zamieszczone przez drac Zobacz posta
    ... Poszukuję lustrzanki którą będę mógł sfotografować ślub kumpla, a tak poza tym to do zdjęć krajobrazu, architektury i ludzi...
    I krótki wyciąg z ostatnich 10 postów:
    Cytat Zamieszczone przez xxx Zobacz posta
    ...Jeśli ktoś chce robić śluby...
    ...jesli nie czuje sie ktos w fotografii slubnej...
    ...w kontekście ślubu...
    ...chcesz zrobić znajomym dobre zdjęcia ślubne...
    Faktem jest ze najlepsze zdjecia slubne...
    ...Co, to za fotograf, który będzie kręcił się koło pary młodej przez cały czas?...
    ...nie sądzę aby Młodzi mieli pojęcie o tym, czym pracuje fotograf....
    ...A prawda jest taka że robiąc pierwszy ślub...
    ...jak chcesz focić śluby...
    Wiem, zdania powyciągane z kontekstu (przepraszam), ale gdzie architektura, krajobraz i ludzie
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Coś już napisał
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

po ślubie ;-)

Domyślnie

dlatego architektura jak najbardziej ok , krajobraz tak .ale bez dobrego obycia sie z sprzetem i praktyki w ciemnych kościołach stanowcze nie !

chyba przyznasz ze mam racje

nie sztuka jest dobrym sprzętem spaprać komuś jedyna pamiątkę
    Ostatnio edytowane przez krzys41 ; 17-01-2012 o 21:55
    kolekcjoner sprzętowy

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Przyznaję Ci rację - jak ktoś ma spaprać to spapra obojętnie co kupi :-) Robiąc EOSami od xx lat obsługuję je...hmm...intuicyjnie Nie wierzę iż kolega po przesiadce z 50D na model który kupi nagle zgłupieje i nie da sobie rady
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacek_73 Zobacz posta
    Przyznaję Ci rację - jak ktoś ma spaprać to spapra obojętnie co kupi :-) Robiąc EOSami od xx lat obsługuję je...hmm...intuicyjnie Nie wierzę iż kolega po przesiadce z 50D na model który kupi nagle zgłupieje i nie da sobie rady
    tak masz i ty racje , ale gdyby jednak sie przesiadł na innego producenta przydalo by sie przyzwyczaic do tego pod którym guzikiem co sie kryje . a nie szukać tego w trakcie np: gdzie iso , gdzie korekcja ekspozycji

i z tego co wyczytalem to nie robil fotek w kosciele ( przynajmniej nigdzie o tym nie pisze ) gdzie na pozór wydaje sie ze jest jasno .a w rzeczywistosci tak nie jest .

do tego najważniejsza sprawa , chyba nawet wazniejsza niż RAW . rozmowa z księdzem przed i zasady podczas ceremonii. nie daj boże ze nadepnie na odcisk i ma po fotkach . a bywają tacy księża
    Ostatnio edytowane przez krzys41 ; 17-01-2012 o 22:25
    kolekcjoner sprzętowy

Coś już napisał Awatar drac
    Miasto
    Bytów

Domyślnie

Bylem już na weselu raz jako asystent, a drugi raz już sam. Jak asystowałem to się wszystkiego nauczyłem, czyli zasad podczas ceremonii itp. Co do rozmów z księżmi to nie ma problemu w mojej okolicy, bez problemu dadzą fotografować Myślę że moje umiejętności idą do przodu i warto zacząć coś nowego. Co do ślubu który robiłem nie miałem najmniejszych problemów, w kościele było ciemno ale nie przeszkadzało mi to zbytnio. Potem tylko obróbka RAW-ów z kościoła i wszystko miodzio było. Młodzi byli mega zadowoleni ze zdjęć ! Dla mnie była to genialna przygoda którą mam zamiar powtórzyć. Dlatego rozważając zakup aparatu myślę o zdjęciach ślubnych. Myślę że do tego celu 5d będzie się idealnie nadawał wraz z C28 + C85 na początek.
    Canon 5D, C50/1.4, METZ 58

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez drac Zobacz posta
    Bylem już na weselu raz jako asystent, a drugi raz już sam. Jak asystowałem to się wszystkiego nauczyłem, czyli zasad podczas ceremonii itp. Co do rozmów z księżmi to nie ma problemu
    wiekszosc księży nie robi problemów ale jak zagadzasz nawet chwile przed , jednak gorzej jest jak wyskoczy któryś ni stąd ni zowąd .
    kolekcjoner sprzętowy

Pełne uzależnienie

Domyślnie

jesli nie czuje sie ktos w fotografii slubnej i nigdy tego nie robił ,to lepiej odpuścić . a juz na pewno gdy by miało nie być kogoś kto ma doświadczenie.
    lecz kiedyś jesli chce postawic pierwsze kroki to lepiej niech bedzie to z boku ( oczywiscie dogadając sie z tym któremu płacą ,kilka słow co gdzie i kiedy powinno załatwic problem )
    niektórzy ludzie w pewnych stresowych sytuacjach ( oczywiscie nie dotyczy to autora wątku ) potrafia zapomniec jak sie nazywaja a co dopiero o parametrach ekspozycji , a ślub jest tylko raz i nie da sie go powtórzyć . choćby słowami : prosze księdza prosze jeszcze raz bo mi lampa nie błysnęła albo nie taka miała być przysłona .
    Kumpel mnie ostatnio wrobił w fotografowanie swojego ślubu i wesela. Makabra. Biorąc pod uwagę, że nawet wcześniej ślubu z bliska nie widziałem. Heh. Ale mówiłem, mu że tak będzie. Coś porobiłem, ale wyjątkowo dokumentacyjne i nic więcej. Większość kluczowych momentów uchwyciłem. Dobrze by było wynająć jednak kogoś kto ma już jakieś doświadczenie. Nawet jeżeli nie robi nie wiadomo jak artystycznych zdjęć to i tak będzie przynajmniej miał doświadczenie i podejdzie do tego ze spokojem.

A jak chce się robić śluby to chyba trzeba by zacząć od terminowania u kogoś doświadczonego. Aparat tu ma najmniej do rzeczy. Problemem jest światło i jego dopełnienie.

Bywalec
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Żeby robić dobre fotki ślubne trzeba być artystą przez duże a.Oczywiście sprzęt musi być z górnej półki z byle puszki nic nie wyjdzie i lata doświadczeń.Pejzaże,portrety możesz powtórzyć ale zdjęć ślubnych nie powtórzysz.

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów