Tyle, że fotografia ślubna działa według pewnego standardu. Nie widziałem jeszcze "artystycznych" zdjęć ślubnych. Wszystkie dotyczą tego samego tematu, nie ma różnorodności. Trzaskasz zdjęcia pod jeden temat, dlatego też wielu ślubnych repo jest dobrych w swoim fachu.
Z tym drugim to mogę się zgodzić. Co innego tyczy się sprzętu. Jeśli o ten chodzi, to ma on spełniać kryteria określone przez użytkownika, a także pozwalać na komfortową pracę.Oczywiście sprzęt musi być z górnej półki z byle puszki nic nie wyjdzie i lata doświadczeń.
Dlatego też zdjęcia wykonuje się w RAW-ach i trzeba być naprawdę oczytanym by wykonywać je prawidłowo.Pejzaże,portrety możesz powtórzyć ale zdjęć ślubnych nie powtórzysz.
Widziałem ludzi robiących zdjęcia na d300 i tych robiących fotki 1ds mark II bodajże. Być może kompresja tak je niszczy czy może nagle matrycami się zamienili, ale różnicy nie widać.
No i niestety wrzuciłeś wszystkich do jednego wora. Powiedzmy, że są trzy grupy odbiorców.
1 grupa, to osoby, które liczą na cenę. Są w stanie zapłacić mniej byle by zdjęcia były. Jakby nie patrzeć chcą mieć pamiątkę by pokazać rodzinie. Jednak nie zwracają zbytnej uwagi na treść tylko kwotę jaką muszą uiścić.
2 grupa, to między innymi osoby, które wybierają nie po kosztach, ale po portfolio autora. Tym właściwie się kierują. Liczą na ładne zdjęcia. Nie tylko dla rodziny, ale i dla siebie by pokazać jak to naprawdę było i miło wspominać.
3 grupa, to ci, którzy dbają o tradycję, licząc się z kosztami wybierają ciekawe propozycje i robią to nie spoglądając na sprzęt czy wciągając się w portfolio.
Byłem na wielu ślubach, a to są moje obserwacje. Jakoś nigdy nie ciągnęło mnie by podpowiadać, kto zaś lepszy. Jednak jeśli chodzi o grupę 1 oraz 2, to mam ciekawostkę.
Grupa 1 = to małżeństwa z wpadek (poważnie).
Grupa 2 = to małżeństwa z miłości![]()
|600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|
Swego czasu 300D to była maszyna.Dzisiaj?W ubiegłym tygodniu będąc w górach na nartach widziałem jak focił gościo zdjęcia na ślubie 7-mką ale co jakiś czas grzebał w ustawieniach i wycierał czoło rękawem w końcu cisnął aparat w torbę i wyciągnął Nikona70s.Po ślubie przed kościołem z moją 5 podszedłem do Pana i pytam się co się stało a on na to "Panie myślałem że zawału dostanę przez ten aparat ,wczoraj kupiłem go i całą noc uczyłem się obsługi ale jak co do czego doszło to mi się wszystko pomieszało nawet pisało po nie naszemu".Poprosił mnie czy nie mógłbym mu coś nie co pokazać,po kilku minutach załapał nawet mi piwo postawił . Powiedział że ten stary to szajs w porównaniu do tej 7-ki że nareszcie ma dobry aparat.Poinformowałem go że jest taka stronka w internecie o użytkownikach Canona powiedział że na pewno ją otworzy żeby się poduczyć.Tak że praktyka i chęć szczera zrobi z ciebie .....mistrza.
Witam was ponownie, trochę zboczyliście od tematu wątku. Ja szukałem aparatu do 3,5k, natomiast wy piszecie mi o twórczości xD. Przed chwilą kupiłem używana 5d z potwierdzonym przebiegiem 50tyś za 2,9k Dzięki wszystkim za pomoc w wyborze lustrzanki mam nadzieje ze 5d mi posłuży.
Canon 5D, C50/1.4, METZ 58
Posluzy Ci - jesli bedziesz mial watpliwosci/wyrzuty sumienia, to pamietaj, ze 5D kosztowalo kiedys 11 tys wiec wiecej niz teraz marekII :P
świetny zakup ! gratuluję i udanych zdjęć
chciałbym w wieku 16 lat móc potrzymać w ręku 5Dale wtedy inne czasy były
zdaje się że wtedy szczytem farta było jak mogłem potrzymać N F4 2x starszego kolegi![]()
niezla cena. mk1 zawsze w cenie 2w zeszlym roku mialem fanaberie i kupilem mk1 jako zestaw do mk2 (od Parteq'a przyp. aut.) za 3,1 k i w ciagu ponad roku 2 stowy straty.
Drac 5d bedzie ci sluzyl potem przyjdzie czas na dokupienie obiektywu szerszeg niz 50 i jasniejszego niz zoom celuj w 35 1,4
Aparat dziś dojechał po kilku zdjęciach zakochałem się w nim !!! Różnica jakości między 50d jest ogromna. Co do af jest wolny ale trafia mi w punkt co nie zdarzało się w 50d. Jedynym mankamentem jest słaby wyświetlacz. W końcu widzę magię pełnej klatki !! Polecam każdym ten aparat a nie amatorskie aps-c ;D Dzięki wam wszystkim za pomoc w wyborze ^^
Canon 5D, C50/1.4, METZ 58