Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 52

Wątek: Lustrzanka za 3500zł

Coś już napisał

Domyślnie

Moze przez to znika mydło bo jak kogoś stać na 5d to sprzedaje plastikową 50 1.8 i kupuje lepszy obiektyw :P hehe i tu moze jest ta "magia" swoją drogą ja bym brał 5d ale to musi być twoja decyzja pamiętaj jednak że kupując 7d bierzesz nowszą konstrukcję niż stare 5d a czym starszy sprzęt tym może się wiecej zepsuć Już nie mówiąc że ciężko jest dostać 5d perełkę
    Brak ;(

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

Domyślnie

Magia magia, ale 5D to leciwy sprzęt, więc jak chcesz focić śluby to kup 5D MII albo dobrego Cropa.
    Miałem możliwość pobawić się 7D kolegi z forum i powiem, że odlot. System AF jest niesamowity. Już zachorowałem i zbieram kasę
    7D to kapitalna konstrukcja, świetna matryca i AF dorównujacy jedynkom. Zapomnij o zabytkach. Nie wiem jak 60D ale to ta sama matryca co siódemka więc powinno być super.
    Ślub to poważna sprawa więc raczej zainwestuj w pewny sprzęt co za tym idzię nowszy.

Z drugiej strony jak nie starczy CI na dobre szkła to żadne body nie nadrobi.
    Ja ostatio fociłem rodzinna imprezę w kościele i w lokalu. Mimo, że moja puszka do wypasów nie należy to jednak obiektyw jest już pełen wypas. Dzięki temu zdjęcia były udane i naprawdę byłem zadowolony ja jak i rodzinka

Podsumowujac, szkło to 40% sukcesu, puszka 10% reszta to umiejętności obsługi wszystkiego razem
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Początki nałogu

Domyślnie

Z jednej strony puszka to 10% sukcesu a z drugiej lepiej kupować sprzęt nowszy - bo jest pewniejszy. A prawda jest taka że robiąc pierwszy ślub nieważne czy ma się 40D czy 7D - jeżeli uważasz że nie uda Ci się go zrobić dobrze na 40D to i 7D nie pomoże.

Na miejscu autora wątku kupiłbym 5D w dobrym stanie (skoro już sprzedał 50D i chce FF).

A ślub spróbowałbym zrobić samym 50/1.4 - bo ten obiektyw autor wątku już zna w jakimś stopniu - oczywiście skonsultować to należy z Młodymi czy nie mają nic naprzeciw;-). 50tka na FF daje spore możliwości IMO. Nowa puszka z wymagającym opanowania AFem + żonglerka szkłami (np. 28/1.8) może przerosnąć.

Potem oczywiście warto dokupić 28/1.8 i 85/1.8 (zamiast 50-tki) albo 100/2 ( i zostawić sobie 50-tkę) ale przede wszystkim szkolić warsztat, tym bardziej, że autor jest chyba jeszcze dość młody ;-)
    5D I + Sigma 35mm + Canon 100mm

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PioterD Zobacz posta
    A ślub spróbowałbym zrobić samym 50/1.4 - bo ten obiektyw autor wątku już zna w jakimś stopniu - oczywiście skonsultować to należy z Młodymi czy nie mają nic naprzeciw;-).
    Może się mylę (nie jestem fotografem ślubnym), ale nie sądzę aby Młodzi mieli pojęcie o tym, czym pracuje fotograf. Żona i ja biorąc ślub 10 lat temu wzięliśmy fotografa oglądając jego prace na zdjęciach ślubnych znajomych i byliśmy zadowoleni. Zaznaczam, że żadne z nas nie zwróciło uwagi jakim sprzetem robione są ślubniaki.

Uzależniony
    Miasto
    Działyń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PBmarkII Zobacz posta
    pamiętaj jednak że kupując 7d bierzesz nowszą konstrukcję niż stare 5d a czym starszy sprzęt tym może się wiecej zepsuć Już nie mówiąc że ciężko jest dostać 5d perełkę
    Takie przestrogi bardziej tyczą się telewizorów, lodówek niżeli aparatów. Jakiś czas temu na forum sporo rozmawiało się o aparatach pracujących na drugich migawkach. Posiadam taki aparat (350D) i jak na moje działa znakomicie. W przypadku zakupu nowego sprzętu, to można się naczytać, co takiego ulegało popsuciu. Nawet po 1000 zdjęć.

Prawda jest taka, że nie ma reguły. Nie ważne czy kupiłeś nowy czy stary czy z 10 ręki, ten sprzęt może ulec uszkodzeniom.

Na miejscu autora, zamiast przejmować się sprzętem przemyślałbym sprawę zrobienia tego typu zdjęć. Być może się mylę, ale to nie będzie HOP SIUP. Tym bardziej rozważyłbym zabranie czegoś szerokiego i długiego. Jeden z kolegów polecił 50/1.4 jako jedyne szkło. Świetnie, ale to szkiełko pod FF jest dosyć szerokie. Co, to za fotograf, który będzie kręcił się koło pary młodej przez cały czas?

Dalej idąc. Jak wyglądają możliwości zrobienia takich zdjęć. Proboszcz zgodził się na dodatkowe błyskanie?
    |600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|

Dopiero zaczyna Awatar Bulka
    Miasto
    Warszawa/Kielce

Domyślnie

Faktem jest ze najlepsze zdjecia slubne sa robione na FF, jednak tam tez jest odpowiednia szklarnia i niemal zawsze 2, 3 lampki dopalajace pare mloda.

Bywalec Awatar r3b
    Miasto
    Legionowo

Domyślnie

Potraktujcie tą wypowiedź jak żart, który nic nie wnosi w wątek, ale tak mi ślina na język przyniosła. (i oczywiście nie chcę tym obrazić autora wątku)...

Jeśli masz 3500zł i chcesz zrobić znajomym dobre zdjęcia ślubne, to wynajmij za to profesjonalnego fotografa ślubnego

A tak już trochę na temat: Od d**y strony zabierasz się do robienia im zdjęć, jeśli wczesniej tego nie robiłeś, to lepiej poczytaj wątki o tym jak inni to robią, poogladaj ile się uda innych zdjęć i zastanów się jak inni to robią. Zmiana sprzętu nie pomoże, a wręcz może pogorszyć sprawę, bo jednak do nowego sprzętu trzeba się przyzwyczaić...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez drac Zobacz posta
    Obecnie posiadam 50 f/1.4 i chcę dokupić 28 f/1.8 Ogółem to chciałem przejsc na 5d ze względu na jakość zdjęć, w 50d wydawały mi się takie 'wyprane' a jak pobawiłem się 5d zauważyłem że obiektyw dużo ostrzejszy jest i cała jakość fotek znacznie lepsza w porównaniu z 50d. Teraz zastanawiam się czy kupić 5d czy 7d. Wiem ze 7d to bliżej 50d, bardzo zależy mi na jakości obrazka i na szerokich obiektywach. Dlatego jak na razie wybór pada na 5d.
    Jak zakupisz 7D to zyskasz na szybkostrzelności i zobaczysz co to są tak naprawdę wyprane kolory
    Jeśli chodzi o dylemat 5D czy 7D w kontekście ślubu, to nie ma dylematu - oczywiście 5D.
    Ostatnio edytowane przez Bolek02 ; 17-01-2012 o 13:29
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez r3b Zobacz posta
    Potraktujcie tą wypowiedź jak żart, który nic nie wnosi w wątek, ale tak mi ślina na język przyniosła. (i oczywiście nie chcę tym obrazić autora wątku)...

Jeśli masz 3500zł i chcesz zrobić znajomym dobre zdjęcia ślubne, to wynajmij za to profesjonalnego fotografa ślubnego

A tak już trochę na temat: Od d**y strony zabierasz się do robienia im zdjęć, jeśli wczesniej tego nie robiłeś, to lepiej poczytaj wątki o tym jak inni to robią, poogladaj ile się uda innych zdjęć i zastanów się jak inni to robią. Zmiana sprzętu nie pomoże, a wręcz może pogorszyć sprawę, bo jednak do nowego sprzętu trzeba się przyzwyczaić...
    wtrącę i ja swoje kilka groszy .
    r3b ma trochę racji .
    jesli nie czuje sie ktos w fotografii slubnej i nigdy tego nie robił ,to lepiej odpuścić . a juz na pewno gdy by miało nie być kogoś kto ma doświadczenie.
    lecz kiedyś jesli chce postawic pierwsze kroki to lepiej niech bedzie to z boku ( oczywiscie dogadając sie z tym któremu płacą ,kilka słow co gdzie i kiedy powinno załatwic problem )
    niektórzy ludzie w pewnych stresowych sytuacjach ( oczywiscie nie dotyczy to autora wątku ) potrafia zapomniec jak sie nazywaja a co dopiero o parametrach ekspozycji , a ślub jest tylko raz i nie da sie go powtórzyć . choćby słowami : prosze księdza prosze jeszcze raz bo mi lampa nie błysnęła albo nie taka miała być przysłona .

a co do Nikona w chwili obecnej ze względów ekonomicznych odradzał bym przesiadkę . sam nie dawno sie przesiadłem na Canona , a to co tam sie dzieje z cenami to masakra .
    Ostatnio edytowane przez krzys41 ; 17-01-2012 o 18:38
    kolekcjoner sprzętowy

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Darx Zobacz posta
    Takie przestrogi bardziej tyczą się telewizorów, lodówek niżeli aparatów. Jakiś czas temu na forum sporo rozmawiało się o aparatach pracujących na drugich migawkach. Posiadam taki aparat (350D) i jak na moje działa znakomicie. W przypadku zakupu nowego sprzętu, to można się naczytać, co takiego ulegało popsuciu. Nawet po 1000 zdjęć.

Prawda jest taka, że nie ma reguły. Nie ważne czy kupiłeś nowy czy stary czy z 10 ręki, ten sprzęt może ulec uszkodzeniom.

Na miejscu autora, zamiast przejmować się sprzętem przemyślałbym sprawę zrobienia tego typu zdjęć. Być może się mylę, ale to nie będzie HOP SIUP. Tym bardziej rozważyłbym zabranie czegoś szerokiego i długiego. Jeden z kolegów polecił 50/1.4 jako jedyne szkło. Świetnie, ale to szkiełko pod FF jest dosyć szerokie. Co, to za fotograf, który będzie kręcił się koło pary młodej przez cały czas?

Dalej idąc. Jak wyglądają możliwości zrobienia takich zdjęć. Proboszcz zgodził się na dodatkowe błyskanie?
    Widzisz nie tylko lodówek czy tv. Mi nie chodzi tylko o migawkę ale o całą elektronikę, migawka to najmniejszy problem. A co do aparatów które padają po 1000 zdjęć to zawsze masz gwarancję a na starego 5d już nie. Jeśli ktoś chce robić śluby i ma TYLKO zaznaczam jeszcze raz TYLKO 1 body to branie na ślub starego 5d którego co dopiero się kupiło jest dużym ryzykiem. Zgdodzę się z tobą w kwestii szkła. Ślub tylko z 50 ???? dla mnie to jest już porażka... Chcesz robić śluby i sądzisz że dasz radę i na tym zarobisz to weź kredyt i kup jakieś szkła jak nie masz teraz kasy a z zarobku to spłacisz. Sorka ale nie wyobrażam sobie tego co chcesz zrobić...
    Brak ;(

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów