Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Canon 5D - poszukuję lustra

Domyślnie Canon 5D - poszukuję lustra

Dzień dobry Kolegom,

zdaje się, że to mój pierwszy post tutaj, chciałbym poprosić o radę. Po dłuższej przygodzie z Canonem 350d, parę miesięcy temu nabyłem używany 5D. Pewnego dnia w trakcie focenia okazało się, że dolna część kadru jest nienaświetlona. Powodem był pęknięty kołek podnoszenia lustra, który blokował lustro. Udało się go przykleić klejem dwuskładnikowym epoksydowym. Niestety wystarczyło jedynie na jakieś 300-400 zdjęć, dziś znów się urwał.

Chyba nie mam już po co kleić, zacząłem rozglądać się za nowym lustrem, na jebaju w USA mają po ~170 USD z przesyłką, gdzieś indziej, też za oceanem za ~140 USD, ale niestety to są całe mirrorboxy. Nie znalazłem informacji czy ktokolwiek ma w ofercie same lustra (nie chodzi tylko o szkiełko, ale razem z całym "plastikiem" do którego jest przytwierdzone i ewentualnie lustrem spodnim do AF).

Reszta puszki, łącznie z mirrorboxem i migawką (choć zrobiła już ponad normę) są w najlepszym porządku, więc szkoda wymieniać.

Macie pomysł gdzie szukać? Może ktoś z "naprawiaczy" ma w zanadrzu taką część? Będę dźwięczny za każdą informację

Coś już napisał Awatar Natan
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Cześć.

Może tu coś wyczytasz: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=63295

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

Jeśli uważasz że odpadło Ci lustro serwis Canona wymienia na nowe na gwarancji (ta usterka nie powinna wystąpić nigdy, więc nawet przebieg powyżej 150000 oraz po okresie gwarancyjnym upoważniają do wymiany na nowe.
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Pełne uzależnienie Awatar gadget_zary
    Miasto
    Żary/Wrocław

Domyślnie

zanussi z tym, że kolega wziął się sam za naprawę a w tym przypadku serwis ma prawo odmówić mimo wszystko naprawy

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

no niestety tez o tym pomyślałem... ślady kleju
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Zanussi, Canon naprawia za darmo odklejone lustra od ramki, nie zaś lustra, w których pękł zawias. W tym przypadku gwarancja raczej nie działa i trzeba lustra szukać. Niestety w tym modelu (jak i w większości pozostałych Canona) lustro nie jest częścią zamienną lecz cały Mirror Box.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Ja spróbowałbym zapytać na allegro użytkownika FOTO-PARTS. Swego czasu można było kupić u nich dużo części w dobrej cenie. Nowe lustro do 5d też powinno się znaleźć.

Domyślnie

Dziękuję za sugestie,

Natan: ten wątek dotyczy jedynie odpadających luster.
    zanussi: to nie odpadnięte lustro, tylko złamany kołek podnoszenia.
    szopalek: zapytałem, czekam na odpowiedź

Naprawiacz: szkoda, trochę nie uśmiecha mi się płacenie za całego mirrorboxa kilkuset USD.

Napisałem jeszcze do kilku gości ze stanów, może znajda coś takiego.

Zablokowany
    Miasto
    EL PL

Domyślnie

szczerze... usuń klej albo zamaluj na czarno... sprawdź czy oby na pewno nie odpadło lustro - jeśli jednak odpadło wyślij do ASO i masz spore szanse że wymienią

były opisywane przypadki gdy ktoś sobie coś podklejał a i tak wymieniali

Bywalec Awatar Joshec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Em Es Zobacz posta
    szczerze... usuń klej albo zamaluj na czarno...
    Jeżeli zamierzasz tak zrobić to dalsze opisywanie tego w tym wątku chyba nie wyjdzie na dobre sprawie, bo w końcu po sąsiedzku jest "Autoryzowany Serwis Canon - CSI FOTO I VIDEO" ;-) Ale może Panowie z Żytniej tego nie czytają...

Cytat Zamieszczone przez szalat Zobacz posta
    Naprawiacz: szkoda, trochę nie uśmiecha mi się płacenie za całego mirrorboxa kilkuset USD.
    Eee, aż tyle to pewnie nie, choć pewnie cały koszt naprawy pod 1k PLN może podejść...
    Ostatnio edytowane przez Joshec ; 15-01-2012 o 20:40

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów