Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 44

Wątek: Zrób to sam-slide kamera

Coś już napisał Awatar skylight

Domyślnie

dzięki, no za 50zł to można się zrujnować, ale teraz jeszcze trzeba by to wszystko zmontować z czymś ^^
    Fotografować to znaczy wstrzymać oddech, uruchamiając wszystkie nasze zdolności w obliczu ulotnej rzeczywistośc /Henri Cartier - Bresson

Domyślnie

Witam
    Chciałbym zaznaczyc ze zawsze diabeł tkwi w szczegółach, i dlaczego slidery sa takie drogie?. Jak ktoś bawił sie sliderami oraz samoróbkami to wie o czym mowie. Nawet IGUS którego mam niby na pierszwy rzut oka wygladal na wypas ale wozek zacina sie podczas kamerowania. To tak dla przykładu itd itp. Nie chciałbym robic reklamy ale moj znajomy robi slidery za okazyjne pieniadze i to jest dopiero sprzet. Po prostu bomba. Nie bede reklamowal wiec jak ktos chce wiecje szczegolow to prosze o maila.
    Reasumując jak zawsze jesli coś mało kosztuje to jest do d... Za dobe urządzenie trzeba zapłacic. Chyba że ktoś chce robic popeline z filmów wiec jego sprawa. Wcześniej czy pózniej i tak siądzie na lepszy sprzet.

Bywalec
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Zrobiłem sobie namiastkę slidera na prowadnicy od maszynki do cięcia kafelek i niestety to nie jest to. Przesuw jest nierównomierny, w dodatku ciężko się to przesuwa. Nic to - koszt maszynki to niespełna 30zł plus jakiś stary statyw więc dużo nie straciłem. Chyba jednak trzeba będzie pogodzić się z większym wydatkiem i kupić szynę IGUS.
    był 350D, 4D, 7D - jest 5D

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

Wystarczą dwie aluminiowe rurki i kawałek aluminiowego kątownika (w sklepie z metalami kolorowymi kosztują kilkadziesiąt złotych za 4 metry), w Castoramie, czy innym Leroy Merlin kupujemy 3 rolki od jakiegoś wielokrążka, czy innych przesuwnych drzwi. Na przykład taki http://www.carlstahl.pl/images/shop/.../small_57d.jpg Z kątownika robimy 3 - 4 "podkłady kolejowe" do których mocujemy rurki. Oczywiście jak najdokładniej rozmierzone. Z pozostałego kątownika robimy wózek, do którego mocujemy rolki (dwie z jednaj strony i jedną z drugiej), które będą jeździły po rurkowych torach i głowicę pod aparat. W ten sposób powstało prowadzenie, które w wielu zastosowaniach i tak będzie aż nad to wystarczające...

Wiertarka elektryczna, piłka do metalu, kilka śrubek i 1h czasu.
    Ostatnio edytowane przez mc_iek ; 25-04-2012 o 12:21
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Coś już napisał Awatar skylight

Domyślnie

mc_iek masz gdzieś zdjęcie tego monstrum, ciężko mi to sobie wyobrazić trochę...
    Fotografować to znaczy wstrzymać oddech, uruchamiając wszystkie nasze zdolności w obliczu ulotnej rzeczywistośc /Henri Cartier - Bresson

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

Nie mam, bo nie używam, ale to naprawdę żadna filozofia... Jak ktoś jest zainteresowany, to mu takie coś wyrzeźbię.
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Bywalec
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez skylight Zobacz posta
    mc_iek masz gdzieś zdjęcie tego monstrum, ciężko mi to sobie wyobrazić trochę...
    :-) tu masz prawie gotowca :-)

http://allegro.pl/przyrzad-do-ciecia...315302779.html

pewnie da sie znaleźć dłuższe wg potrzeb

Bywalec
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pajlot Zobacz posta
    :-) tu masz prawie gotowca :-)

http://allegro.pl/przyrzad-do-ciecia...315302779.html

pewnie da sie znaleźć dłuższe wg potrzeb
    Jakbyś poczytał uważnie posty to zobaczyłbyś że pisałem o czymś takim oraz także o tym, że nie zdaje to egzaminu.

Bywalec
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marito Zobacz posta
    Jakbyś poczytał uważnie posty to zobaczyłbyś że pisałem o czymś takim oraz także o tym, że nie zdaje to egzaminu.
    przepraszam szanownego kolege - musiałem cos minąć. to było tak raczej w kwestii humorystycznego "zrób to sam" na szybko :-)

edit: moja maszynka jest 2 razy droższa więc może nie ma tego problemu co Twoja :-) a jeszcze droższe są pewnie dobrze łożyskowane.
    Ostatnio edytowane przez pajlot ; 09-05-2012 o 22:23

Bywalec
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Oczywiście nie odbierz mnie źle pajlot. Jeśli ktoś ma ochotę wykorzystać ten patent to oczywiście ma do tego pełne prawo. Ja sprawdziłem jak to działa i nie jestem w żaden sposób zadowolony dlatego tez odradzam. No chyba żeby faktycznie znaleźć gdzieś łożyskowane- powinno zdać egzamin.

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów