Polecam kółka od łyżworolek. Jako że śmigam na rolkach już, nazwijmy to, poważnie (rekord prędkości chwilowej na podłożu płaskim : 50km/h, średnia prędkość na maratonach (42km) : 30km/h) to mam kilka kompletów kółek i jeden z nich, z racji nie planowania wykorzystywania go do celów dla niego z definicji przeznaczonych, znalazł zastosowanie w produktach do prowadzenia aparatu podczas produkcji filmowych. "Podwozie" zrobiłem z czegoś takiego :
http://www.dromet.pl/files/pl/catalo...orowane-pp.jpg
Mocowanie kółek z podobnego materiału, tyle że kątowniki.
Wszystko idzie obczaić w Castoramie, dobrać na wymiar itp. Jedyna ponadprogramowa robocizna to powiększanie dziur i nawiercanie w niektórych miejscach nowych, ale z dobrym wiertłem do metalu idzie jak po maśle.
Nadwozie to głowica od statywu video i 5d2.
Im większa powierzchnia podwozia, tym mniejsze wibracje spowodowane nierównościami powierzchni (mniejsze przesunięcie kątowe względem środka). Doradzam jednak jeździć tylko po powierzchniach gładkich jak tafla (blaty, stoły, lakierowany parkiet itp), bo nierówności większe niż kurz wpływają zauważalnie na stabilność obrazu
Obecnie jestem przed drugą fazą testów Cable-Cama własnej konstrukcji. Jak doprowadzę go do stanu w którym będzie generował zadowalające efekty, nie omieszkam się pochwalić.