Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: problem z zasilaniem w 50D

Domyślnie problem z zasilaniem w 50D

kilka dni temu zauważyłem ze w niskiej temperaturze wydajnosc baterii spadła dosc znacznie . objawia sie to tym ze po zrobieniu kilkunastu fotek + RAW (ok 20-30 ) aparat wskazuje ze bateria jest rozładowana , ale gdy wkładam ja do ładowarki to ładowanie zaczyna sie od dwóch mrugnięć czyli prąd jeszcze powinien być .
    i teraz nie wiem czy jest to problem z akumulatorem czy też z ładowarką ,
    wyczytalem tez ze niektóre baterie mają mikrochipa wiec jesli tak to jak można to wykasować
    kolekcjoner sprzętowy

Coś już napisał
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

To problem temperatury, w plenerze ogrzej akumulator (np pod pachą) i znowu będzie działać jakiś czas.
    Canon 1D mark II N, Canon 1D mark I - usz., Canon EOS 3
    Canon 24-70 f/2.8 L, Canon 100 f/2.0, Canon 580EX
    Olympus mju II

Uzależniony Awatar RNz
    Miasto
    Chrzanów, Katowice

Domyślnie

Myślę, że to sprawa baterii (stara, ew. zamiennik) + temperatur.
    Jeżeli po 30-40 klatkach bateria pada, przy temperaturach oscylujących wokół zera, to raczej coś z nią jest nie tak.
    Najlepiej sprawdź na innej baterii.
    ... PhotoAnarchist ...
    nie jestem żadnym mądralą... mondralom tym bardziej!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zbychu Zobacz posta
    To problem temperatury, w plenerze ogrzej akumulator (np pod pachą) i znowu będzie działać jakiś czas.
    tak własnie robię, ale to denerwujące jest bo nie wiadomo kiedy tak naprawdę padnie

Cytat Zamieszczone przez RNz Zobacz posta
    Myślę, że to sprawa baterii (stara, ew. zamiennik) + temperatur.
    Jeżeli po 30-40 klatkach bateria pada, przy temperaturach oscylujących wokół zera, to raczej coś z nią jest nie tak.
    Najlepiej sprawdź na innej baterii.
    bateria nie jest az taka stara i jest to orginał . sprawdzil bym na innej gdybym miał .

a czy nie jest to wina tego mikrochipa , moze trzeba by ją całkowicie do zera rozładowac ( wiecej niz mozna w aparacie )
    kolekcjoner sprzętowy

Coś już napisał
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Rozładowywanie ogniw litowych do zera powoduje ich degradację, to nie ta technologia co NiCD. Radą jest zaopatrzenie się w drugi akumulator lub gripa z ogniwami NiMH.
    Canon 1D mark II N, Canon 1D mark I - usz., Canon EOS 3
    Canon 24-70 f/2.8 L, Canon 100 f/2.0, Canon 580EX
    Olympus mju II

Pełne uzależnienie Awatar adawro
    Miasto
    Ursynów

Domyślnie

Każda bateria może się w każdym momencie zepsuć. Po prostu sprawdź z inną baterią - innej drogi nie ma. To że się ładuje od dwóch błysków tym bardziej wskazuje na awarię baterii.

Uzależniony Awatar RNz
    Miasto
    Chrzanów, Katowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzys41 Zobacz posta
    aparat wskazuje ze bateria jest rozładowana
    zaraz, zaraz... a powiedz jeszcze jedno:
    aparat wskazuje wskaźnikiem poziomu naładowania baterii, czy się wyłącza?
    ... PhotoAnarchist ...
    nie jestem żadnym mądralą... mondralom tym bardziej!

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zbychu Zobacz posta
    Rozładowywanie ogniw litowych do zera powoduje ich degradację, to nie ta technologia co NiCD. Radą jest zaopatrzenie się w drugi akumulator lub gripa z ogniwami NiMH.
    a zatem jaka jest bateria w 50D? ja po porstu mam dwie: pracuję na jednej i jak mi się aparat wyłączy to wkładam zapas. Czy robię źle i przez to "degraduję" baterię? nie zauważyłem póki co spadku wydajności. JAk to jest? to znaczy, że jak zaczyna mi migać ikona baterii do już ją wymieniać i ładować czy czekać jak padnie całkowiecie?
    70D, C. EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM, C. EF 50mm f/1,8 STM, C. 100mm 2.8L Macro IS USM, C. EF 70-200mm f/4 L IS USM, C. Speedlite 430EX II, Velbon sherpa 600R, Marumi Super DHG

Początki nałogu
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzys41 Zobacz posta
    ...po zrobieniu kilkunastu fotek + RAW (ok 20-30 ) aparat wskazuje ze bateria jest rozładowana , ale gdy wkładam ja do ładowarki to ładowanie zaczyna sie od dwóch mrugnięć czyli prąd jeszcze powinien być .
    i teraz nie wiem czy jest to problem z akumulatorem czy też z ładowarką ,
    Stawiam na akumulator. Zakładam że ładowanie odbywa się już w pokojowej temperaturze, bo nie sądzę żebyś podłączał ładowarkę na dworze :-). Akumulator zdąży się ogrzać i jego pojemność wzrosnąć. Stąd informacja ładowarki że aku jest jeszcze w 50% naładowany. Ja bym wymienił aku, a najlepiej kupił dwa, to nie majątek.
    300V, 50D, S 17-50/2,8, S 70-200/2,8, czarny plecaczek, którego nie noszę ;-)

Uzależniony
    Miasto
    Działyń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kawo Zobacz posta
    jak mi się aparat wyłączy to wkładam zapas. Czy robię źle i przez to "degraduję" baterię?
    Nie, bo bateria nie wykańcza się wtedy do końca. Kolegom chodziło o CAŁKOWITE wyładowanie baterii. To, że aparat Ci się wyłączy nie oznacza jej rozładowania, tylko na baterii zostało zbyt mało % by móc zasilić aparat.
    Potwierdzeniem jest przetrzymanie takie rozładowanej baterii w cieplejszym miejscu przez 10-20 minut i późniejsze włożenie do aparatu. Cykniesz wtedy nawet i kilka fot.

JAk to jest? to znaczy, że jak zaczyna mi migać ikona baterii do już ją wymieniać i ładować czy czekać jak padnie całkowiecie?
    Czekać aż spadnie do poziomu, kiedy nie będzie w stanie zasilić aparatu. Czyli wyłączy Ci się aparat. Potraktuj, to w ten sposób. Jak zacznie migać, to bateria przestawiła się w tryb awaryjnego zasilania (w moim przypadku 10 fotek). Po tym czasie aparat wyłączy się. Wtedy powinieneś ją wrzucić w ładowarkę.
    |600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów