Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: problem z zasilaniem w 50D

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Darx Zobacz posta
    Nie, bo bateria nie wykańcza się wtedy do końca. Kolegom chodziło o CAŁKOWITE wyładowanie baterii. To, że aparat Ci się wyłączy nie oznacza jej rozładowania, tylko na baterii zostało zbyt mało % by móc zasilić aparat.
    Potwierdzeniem jest przetrzymanie takie rozładowanej baterii w cieplejszym miejscu przez 10-20 minut i późniejsze włożenie do aparatu. Cykniesz wtedy nawet i kilka fot.

Czekać aż spadnie do poziomu, kiedy nie będzie w stanie zasilić aparatu. Czyli wyłączy Ci się aparat. Potraktuj, to w ten sposób. Jak zacznie migać, to bateria przestawiła się w tryb awaryjnego zasilania (w moim przypadku 10 fotek). Po tym czasie aparat wyłączy się. Wtedy powinieneś ją wrzucić w ładowarkę.
    ok. dzieki. tak właśnie robię. już się wystrachałem, że rozładowuję zupełnie baterie
    70D, C. EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM, C. EF 50mm f/1,8 STM, C. 100mm 2.8L Macro IS USM, C. EF 70-200mm f/4 L IS USM, C. Speedlite 430EX II, Velbon sherpa 600R, Marumi Super DHG

Początki nałogu
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kawo Zobacz posta
    ok. dzieki. tak właśnie robię. już się wystrachałem, że rozładowuję zupełnie baterie
    W zdecydowanej większości współczesnych urządzeń całkowite rozładowanie akumulatora jest cokolwiek trudne :-). Pomijam latarki, piloty itp :-). Trochę bardziej zaawansowany sprzęt sam się wyłącza w momencie, kiedy układ odpowiedzialny za zasilanie uzna, że aku ma już za mało energii. Oczywiście można aku nie wyjmować jeszcze przez rok i wtedy zapewne padnie do zera, ale producent zakłada że użytkownik jednak stosunkowo szybko naładuje go z powrotem, gdyż jest zainteresowany dalszym korzystaniem z zakupionej zabawki :-).
    300V, 50D, S 17-50/2,8, S 70-200/2,8, czarny plecaczek, którego nie noszę ;-)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RNz Zobacz posta
    zaraz, zaraz... a powiedz jeszcze jedno:
    aparat wskazuje wskaźnikiem poziomu naładowania baterii, czy się wyłącza?
    podczas intensywnego focenia dość szybko spada moc z pełnego naładowania ,
    potem jest połowa , potem pokazuje zero czerwonym miganiem a czasem ot poprostu sie wyłączy po zrobieniu fotki .

ale po ogrzaniu tak jak mi poradzono wraca na chwile prąd , jednak po kilku fotkach znow sie wyłącza
    kolekcjoner sprzętowy

Początki nałogu
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzys41 Zobacz posta
    podczas intensywnego focenia dość szybko spada moc z pełnego naładowania ,
    potem jest połowa , potem pokazuje zero czerwonym miganiem a czasem ot poprostu sie wyłączy po zrobieniu fotki .

ale po ogrzaniu tak jak mi poradzono wraca na chwile prąd , jednak po kilku fotkach znow sie wyłącza
    Moja rada: kup nowy akumulator, to naprawdę nie majątek. Obstawiam że Twój już dogorywa. Jak z nowym będzie to samo to chociaż wyeliminujesz jedną przyczynę, a nowy aku i tak Ci się przyda jako zapasowy :-). Bo jak na razie to trwa teoretyczna dyskusja, a w tym przypadku dość łatwo eliminować ewentualne przyczyny. Ja stawiam na padnięty akumulator :-)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dzidofon Zobacz posta
    Stawiam na akumulator. Zakładam że ładowanie odbywa się już w pokojowej temperaturze, bo nie sądzę żebyś podłączał ładowarkę na dworze :-). Akumulator zdąży się ogrzać i jego pojemność wzrosnąć. Stąd informacja ładowarki że aku jest jeszcze w 50% naładowany. Ja bym wymienił aku, a najlepiej kupił dwa, to nie majątek.
    jest dokladnie tak jak piszesz. dzieki za wszelki informacje .

ale zapytam jeszcze jak sie sprawy mają z zamiennikami , który wybrać i czy jest to prawdą ze trzymają tyle co orginały i bedzie mozna je tyle samo razy ładowac ( ilosc cykli) pytam dlatego ze moze ma ktos wieksze rozeznanie w tym temacie .
    bo chyba szkoda było by wydac naprzyklad połowe lub jedna trzecia ceny orginału a za rok czy tez półtora znów kupować inny
    Ostatnio edytowane przez krzys41 ; 16-01-2012 o 18:17
    kolekcjoner sprzętowy

Początki nałogu
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

zapytam jeszcze jak sie sprawy mają z zamiennikami , który wybrać i czy jest to prawdą ze trzymają tyle co orginały i bedzie mozna je tyle samo razy ładowac ( ilosc cykli) pytam dlatego ze moze ma ktos wieksze rozeznanie w tym temacie .
    bo chyba szkoda było by wydac naprzyklad połowe lub jedna trzecia ceny orginału a za rok czy tez półtora znów kupować inny
    Ja mam od dwóch lat zamiennik, firma to jakiś Phottix ;-), i póki co działa :-). Trzyma dłużej niż oryginał, ma niby 1600 mAh. Nie liczę cykli ładowania, ale swoje już przeżył. A co do ceny to z tego co widzę to zamienniki są zdecydowanie tańsze niż oryginał ;-). Opłaca się nawet jakby miał przeżyć tylko 100 ładowań ;-).

Uzależniony
    Miasto
    Działyń

Domyślnie

Od roku korzystam z zamienników. Mam trzy sztuki i oryginał. Oczywiście jakieś najtańsze robione przez tańsze, chińskie rączki, po 20 złotych. Nie sprawdzałem ile trzyma oryginał, ale te trzymają naprawdę nieźle
    |600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|

Domyślnie

dziekuje wszystkim za pomoc . tak własnie zrobię jak pisaliście zamawiam Phottixa , oby chcial tylko działać z orginalną ładowarką .
    kolekcjoner sprzętowy

Początki nałogu
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

dziekuje wszystkim za pomoc . tak własnie zrobię jak pisaliście zamawiam Phottixa , oby chcial tylko działać z orginalną ładowarką .
    Działa.

Uzależniony Awatar RNz
    Miasto
    Chrzanów, Katowice

Domyślnie

Bierz Phottixa, na pewno będzie działał. Mam i wszystko z nim jest ok.
    ... PhotoAnarchist ...
    nie jestem żadnym mądralą... mondralom tym bardziej!

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów