Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 33 z 33

Wątek: 300D Pomocy mydli

Pełne uzależnienie Awatar kami74
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Pisz na priva do Diodaka. On takie rzeczy to małym palcem koryguje
    5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
    MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czeredrecki
    test z 50mm
    http://img480.imageshack.us/my.php?image=50mm2jr.jpg
    .. na moje oko czarno to widzę a wy ??
    Test jaki przeprowadziłeś jest wrażliwy na ewentualną rozbieżność położenia czujnika af i kropeczki na matówce. W rzeczywistości aparat może ostrzyć na punkt położony nieco poniżej kropki na matówce.

Spróbuj powtórzyć taki sam test trzymając aparat do góry nogami, wtedy będzie nieco jaśniejsza sprawa, choć najlepiej sporządzić sobie planszę testową według:
    http://md.co.za/d70/focus11.pdf
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Uzależniony Awatar Diodak
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Na CB już był o tym wątek, bodajże kocis regulował swoje 300D, ale też nie mogę znaleźć tego wątku. Napiszę w takim razie jak to było u mnie.

TEST
    Drukujemy sobie test chart'a od nikoniarzy (link wyżej) i wykonujemy kilka fotek pod kątem 45 stopni do kartki papieru na np. duzej dziurze. Dla EF50 1.8 II będzie to powiedzmy 2.0 lub 2.8 (żeby nie było za dużego mydła). Oglądamy fotki w powiekszeniu 1:1 i stwierdzamy czy jest FF (ostrość bliżej aparatu niż wskazuje na to punkt AFa) czy BF (ostrość dalej od punktu AFa).

KLUCZYK
    Pierwsza rzecz której nie da się przeskoczyć i trzeba trochę czasu poświęcić to zrobienie kluczyka. Otwór regulacyjny od AFa w body jest o przekroju kwadratu ok. 1x1mm. Ja miałem pod reką zestaw małych sześciokątnych imbusów w kształcie litery L. Trzeba teraz wziąć drobny pilnik i przypiłować krótsza końcówkę tak aby miała przekrój kwadratu. Potrzebny będzie trochę grubszy imbus żeby przy piłowaniu nie brakło materiału . Samą końcówkę można więcej przypiłować żeby łatwo wchodziła w otwór regulacyjny.

DOPASOWANIE KLUCZYKA
    Po wstępnym spiłowaniu wypadałoby sprawdzić czy kluczyk pasuje. Podnosimy lustro za krawędz aby dotknęło matówki (uważamy na szybko zamykające się lustro od AFa) i całość przyklejamy np. taśmą izolacyjną (zaczynamy na lustrze i przyklejamy na zewnątrz korpusu). Na czas regulacji powinno się trzymać - nie ma sensu podnosić lustra elektronicznie np. MLU jesli ktoś ma, czy włączać czyszczenia sensora bo po co sobie utrudniać życie . Teraz patrzymy pod skosem w jakim położeniu jest kwadratowy otwór i próbujemy włożyć delikatnie nasz kluczyk (uwaga na listki migawki). Jeśli się nie mieści piłujemy odrobinę i sprawdzamy ponownie. Kluczyk musi być ciasno dopasowany ale musi wejść na głębokość 2-3mm bo inaczej będziemy mieli problemy z regulacją a dodatkowo kształt otworu może się zniszczyć i załatwimy się na dobre .

REGULACJA
    Jeśli nasze szkło wykazuje FF to dzwigienkę kluczyka przesuwamy w dół korpusu, jeśli mamy BF to odwrotnie. Zmiany powinny być naprawdę bardzo niewielkie. Fakt, że śruba regulacyjna przekręca się poznamy po delikatnym trzeszczeniu . Teraz wyjmujemy kluczyk, odklejamy taśmę z lustra (jednocześnie trzymając je palcem) i opuszczamy, zapinamy szkło i wykonujemy kilka zdjęć testowych. Foty sprawdzamy przy powiększzeniu 1:1 i porównujemy z wcześniejszymi. Stwierdzamy, ze FF zmniejszył się o połowę to trzeba mniej więcej o tyle samo znowu przekręcić kluczyk. Lepiej powoli kręcić w jednym kierunku, niż za daleko i mieć na przemian raz FF, raz BF i w końcu nie będzie wiadomo ile dokładnie trzeba przekręcić żeby było dobrze . Całość powtarzamy aż będziemy zadowoleni z ustawienia. Warto w każdej fazie regulowania sprawdzac jak zachowują się pozostałe szkła. To tyle chyba .
    EOS 450D, EF 24mm 1.4 L, EF 50mm 1.2 L, EF 24-105mm L, EF-S 10-22mm

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów