Pokaż wyniki od 31 do 35 z 35

Wątek: Walka o prawa autorskie

Widok wątkowy

Uzależniony

Domyślnie

Nie mogę zaprzeczyć. Nieznajomość prawa nie usprawiedliwia...

...Ale nie miałem na celu usprawiedliwiać kradzieży.

Wolałbym bardziej zwrócić uwagę na korzyści płynące ze zmiany metody prowadzenia biznesu, korzystając z obecnej technologii i internetu.

Powtórzę się tutaj.
    Uważam, że zamiast walczyć ze złodziejami, powinniśmy się zastanowić jak wykorzystać ludzką mentalność i obecną technologię na naszą korzyść.
    Okazuje się, że dając za darmo jakąś wartość, możemy osiągnąć większą korzyść niż próbą samej sprzedaży.

Jak to wszystko ma się do iStock?
    Na stockach zarabia się w oparciu o dużą produkcję zdjęć. Stocki "zniszczyły" dość ciekawą część rynku, która zapewniała w przeszłości stały dopływ gotówki z pojedynczych zdjęć. Teraz trzeba zrobić setki...
    Otworzyło to możliwość zarabiania przez amatorów, co jest pozytywne, ale skutkiem ubocznym jest dostępność tych zdjęć dla wszystkich użytkowników internetu, wliczając złodziei.
    Gdybym robił stocki i jedno czy dwa zdjęcia by gdzieś wyciekły do prywatnego użytku, nie przejmowałbym się tym tylko zrobił 100 następnych zdjęć.
    Co innego gdybym był autorem zdjęcia typu Afghan Girl które jest jedyne w swoim rodzaju i ktoś by je opublikował jako swoje. W takiej sytuacji wziąłbym taką osobę/instytucję do sądu, zademonstrował swoje RAWy lub negatyw i odebrałbym co mi się należy.
    Tak jak mówiłem wcześniej, jest wiele odcieni szarości.

Ważne jest, żeby być świadomym co ze sobą niesie technologia i umieć ją wykorzystywać na swoją korzyść.
    Nie dajmy się zwariować.

I niech nikt nie odbiera tego, że w jakimkolwiek stopniu popieram kradzież!!
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    A to już zależy, oglądanie znacznej części tych "produkcji" przynosi stratę.
    Na psychice.
    Też o tym myślałem ale nie chciałem się już w to zagłębiać
    Ostatnio edytowane przez rOOmak ; 24-01-2012 o 23:13 Powód: Automerged Doublepost

Uprawnienia umieszczania postów