Pokaż wyniki od 1 do 10 z 35

Wątek: Walka o prawa autorskie

Mieszany widok

Domyślnie

Ok, rozumiem. Rozwiązania ma większość krajów, w tym Polska. Spróbuj jednak ściągnąć zdjęcie z serwerów spoza UE i USA.

Poza tym teraz nie rozumiem. Dopiero pisałeś, że jeżeli ktoś zamieszcza zdjęcie w necie to musi się liczyć z tym, że ktoś je gdzieś skopiuje i zamieści w innym miejscu a teraz piszesz, że wysyłałeś maile o tym, że to są zdjęcia kradzione.
    Wcześniej zrozumiałem, że uważasz, że to co w necie można sobie bezkarnie ściągać i kopiować, teraz okazuje się, że jednak nie.
    Więc jak w końcu jest?
    canon, olympus

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lMl Zobacz posta
    Wcześniej zrozumiałem, że uważasz, że to co w necie można sobie bezkarnie ściągać i kopiować...
    Tego nie napisałem!

Wysłałem e-maile o zdjęcia bo zostałem poinformowany o użyciu tych zdjęć i zajęło mi to dwie minuty. Gdyby te strony były ciekawsze poprosiłbym tylko o podlinkowanie zdjęcia do mojej strony.
    Nie rozumiem gdzie w moich postach wyczytałeś poparcie dla kradzieży??
    Napisałem że należy liczyć się z potencjałem i ryzykiem używania technologii.
    Wszystkie moje zdjęcia, nie robione dla klienta, są licencjonowane przez Creative Commons umożliwiając niekomercyjne wykorzystanie bez modyfikacji oryginału.

@Darx Moderowanie zostaw Moderatorom.

@greatidea Używając takiego porównania bardziej by pasowało:
    Jeżeli nie chcesz jakiejś rzeczy stracić nie zostawiaj jej leżącej na ulicy.
    W końcu nie mówimy o kradzieży z twojego dysku twardego (domu) tylko ze strony web dostępnej dla dowolnej ilości ludzi (ulicy).

Cytat Zamieszczone przez greatidea
    W przypadku kradzieży powinienem mieć pretensje tylko do siebie ponieważ nie zastosowałem się do powyższego.
    W przypadku kradzieży sprzętu z domu możesz mieć pretensje do złodzieja, policji, że jest bezradna, rządu, mentalności narodowej i całego świata. Ale nie wiem czy odzyskasz swój sprzęt w ten sposób. Dlatego zawodowcy używają szaf pancernych a amatorzy się nie chwalą jaki to mają sprzęt w domu. Ale to raczej kwestia zdrowego rozsądku.

Wracając do zdjęć. Poważnie. Jaką stratę przyniesie komuś, że jakiś dzieciak użyje zdjęcia na stronie lub wrzuci sobie na FB i powie że to jego?
    Co innego jest gdy zdjęcie zostaje użyte komercyjnie i o tyle łatwiej można odzyskać pieniądze... Pamiętam niedawno jak amerykańska artystka fotograf Rockie Nolan, zaskarżyła polską firmę odzieżową Reserved. Zarobiła na tym odszkodowanie i dostała swoje 5min sławy plus ofertę dalszej współpracy.
    szczegóły na fotoblogia.pl

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rOOmak Zobacz posta
    .....
    Wracając do zdjęć. Poważnie. Jaką stratę przyniesie komuś, że jakiś dzieciak użyje zdjęcia na stronie lub wrzuci sobie na FB i powie że to jego?
    Co innego jest gdy zdjęcie zostaje użyte komercyjnie......
    Kradzież jest kradzieżą bez względu na wartość kradzionego przedmiotu. "Dzieciak" dzisiaj ukradnie zdjęcie, nie poniesie żadnych konsekwencji to jutro weźmie sobie Twój samochód. Ot tak, na przejażdżkę, bez zamiaru kradzieży. Co dziecku nie dasz?

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Uprawnienia umieszczania postów