Gdyby tylko wszystko było białe lub czarne, życie byłoby łatwiejsze... a może nie.
W każdym razie istnieje nieograniczona ilość odcieni szarości.
Nie chciałem usprawiedliwiać kradzieży.
Chciałem jednak zwrócić uwagę na możliwość korzyści płynącej ze zmiany sposobu robienia biznesu przez artystów i koncerny filmowe i muzyczne.
O ile artyści już to zrozumieli(może jeszcze nie w Polsce) to koncerny z tego powodu zaczęły panikować.
Polecam film dokumentalny do ściągnięcia za darmo lub(!) do kupienia na stronie http://www.presspauseplay.com/
Czasy się zmieniają i artyści się dostosowują. Artyści wykorzystają nową technologię do własnych potrzeb. Dzięki temu można ominąć stary system i wyjść bezpośrednio do odbiorcy.
Zamiast wymagać zapłaty przed obejrzeniem filmu, oglądasz i decydujesz czy i ile chcesz za niego zapłacić.
Wiele głów jeszcze tego nie da rady ogarnąć, ale to jest nasza przyszłość. Chyba że wprowadzimy przepisy które nam to skutecznie uniemożliwią...
W powyższym filmie jest zawarta ciekawa historia opowiadana przez Seth Godin na temat wydania jego książki "Unleashing the Ideavirus". W skrócie, Seth wydał swoją książkę za darmo w formie PDF i zarobił na tym więcej niż gdyby skorzystał z klasycznej drogi przez wydawcę.
Kolejny dobry przykład na tego typu biznes to CreativeLive.com założone przez Chase Jarvis w Seattle. Organizują darmowe workshopy na żywo, które są za darmo dla ludzi z całego świata, a następnie umożliwiają kupno tych workshopów tym, którzy nie mogli obejrzeć na żywo lub uważają te informacje na tyle istotne, że chcą do nich wrócić w przyszłości.
Przy okazji CreativeLive zarabia na sponsorach których bardzo ładnie reklamują.
Co do kradzieży i definicji tego słowa w prawie polskim - źródło: Wikipedia
"(...)W przypadku programu komputerowego kradzież polega na bezprawnym uzyskaniu go w jakikolwiek sposób, niekoniecznie połączony z zaborem nośnika. Dodatkowo sprawca musi działać w celu osiągnięcia korzyści majątkowej.(...)
Przestępstwo może zostać popełnione tylko umyślnie, w zamiarze bezpośrednim, przy czym konieczne jest, by sprawca działał w celu przywłaszczenia rzeczy, tzn., by chciał postępować z nią tak, jak właściciel, uzyskać nad nią trwałe władztwo."
Według powyższego, moja czynność bez świadomości kradzieży jest usprawiedliwiona
Dlatego mówiłem, że potrzebna jest edukacja, szczególnie młodzieży.
Podsumowując moją poniekąd chaotyczną myśl, uważam że jako artyści i biznesmeni, zamiast ganiać przestępców, powinniśmy się zastanowić jak wykorzystać ludzką mentalność i dostępną technologię na naszą korzyść... a przestępcy przestaną być przestępcami.