Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 35

Wątek: Walka o prawa autorskie

Uzależniony
    Miasto
    Działyń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rOOmak Zobacz posta
    Ja oczywiście rozumiem takie podejście do sprawy.
    Po prostu nie uważam, że ACTA jest rozwiązaniem
    Chyba nie bardzo rozumiesz. W tym wątku dyskusja toczy się na temat kradzieży czyjeś własności przez osobę cywilną, a nie na temat ustawy międzynarodowej. Rozumiem, że jesteś za akcją STOP ACTA, ale nie wrzucaj tego do każdego tematu. Już cała sieć wrze od tego typu ogłoszeń i sprzeciwów, ale to nie znaczy by np. w wątku "o majonezie" pojawiły się takie wpisy.

Cytat Zamieszczone przez greatidea Zobacz posta
    Odnoszę takie wrażenie, że wg Ciebie aby uchronić się przed kradzieżą mojej własności w domu powinienem:
    a) nie trzymać żadnych rzeczy w domu
    b) użyć hiper zabezpieczeń i zatrudnić ochronę

W przypadku kradzieży powinienem mieć pretensje tylko do siebie ponieważ nie zastosowałem się do powyższego.
    W jednym z wątków na CB był pomysł by kupić 150kg szafę pancerną. Podobno kilku forumowiczów ma i chwali

Jedynym zabezpieczeniem przed złodziejami, są informacje dla potencjalnego "rabusia" kupującego. Informacją mogą być znaki wodne z logiem, nazwiskiem autora; znaczki "C" copyrights nazwisko oraz wpisy w exifie. Wielu potencjalnych "rabusiów" nie decyduje się by te znaki usuwać, chociażby ze względu na utratę jakości i/lub ogrom pracy związanej z usuwaniem znaków.

Te, które wrzucone są do przeglądarki flashowej także można wyciągać, to nie jest zasada.
    |600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lMl Zobacz posta
    Wcześniej zrozumiałem, że uważasz, że to co w necie można sobie bezkarnie ściągać i kopiować...
    Tego nie napisałem!

Wysłałem e-maile o zdjęcia bo zostałem poinformowany o użyciu tych zdjęć i zajęło mi to dwie minuty. Gdyby te strony były ciekawsze poprosiłbym tylko o podlinkowanie zdjęcia do mojej strony.
    Nie rozumiem gdzie w moich postach wyczytałeś poparcie dla kradzieży??
    Napisałem że należy liczyć się z potencjałem i ryzykiem używania technologii.
    Wszystkie moje zdjęcia, nie robione dla klienta, są licencjonowane przez Creative Commons umożliwiając niekomercyjne wykorzystanie bez modyfikacji oryginału.

@Darx Moderowanie zostaw Moderatorom.

@greatidea Używając takiego porównania bardziej by pasowało:
    Jeżeli nie chcesz jakiejś rzeczy stracić nie zostawiaj jej leżącej na ulicy.
    W końcu nie mówimy o kradzieży z twojego dysku twardego (domu) tylko ze strony web dostępnej dla dowolnej ilości ludzi (ulicy).

Cytat Zamieszczone przez greatidea
    W przypadku kradzieży powinienem mieć pretensje tylko do siebie ponieważ nie zastosowałem się do powyższego.
    W przypadku kradzieży sprzętu z domu możesz mieć pretensje do złodzieja, policji, że jest bezradna, rządu, mentalności narodowej i całego świata. Ale nie wiem czy odzyskasz swój sprzęt w ten sposób. Dlatego zawodowcy używają szaf pancernych a amatorzy się nie chwalą jaki to mają sprzęt w domu. Ale to raczej kwestia zdrowego rozsądku.

Wracając do zdjęć. Poważnie. Jaką stratę przyniesie komuś, że jakiś dzieciak użyje zdjęcia na stronie lub wrzuci sobie na FB i powie że to jego?
    Co innego jest gdy zdjęcie zostaje użyte komercyjnie i o tyle łatwiej można odzyskać pieniądze... Pamiętam niedawno jak amerykańska artystka fotograf Rockie Nolan, zaskarżyła polską firmę odzieżową Reserved. Zarobiła na tym odszkodowanie i dostała swoje 5min sławy plus ofertę dalszej współpracy.
    szczegóły na fotoblogia.pl

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

.....
    Wracając do zdjęć. Poważnie. Jaką stratę przyniesie komuś, że jakiś dzieciak użyje zdjęcia na stronie lub wrzuci sobie na FB i powie że to jego?
    Co innego jest gdy zdjęcie zostaje użyte komercyjnie......
    Kradzież jest kradzieżą bez względu na wartość kradzionego przedmiotu. "Dzieciak" dzisiaj ukradnie zdjęcie, nie poniesie żadnych konsekwencji to jutro weźmie sobie Twój samochód. Ot tak, na przejażdżkę, bez zamiaru kradzieży. Co dziecku nie dasz?

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Domyślnie

Ja mam trochę inne podejście do tego wszystkiego. Jak obawiasz się że ktoś wykorzysta twoje zdjęcie to go nie umieszczaj w internecie.
    (...)
    Właściwie cały pierwszy akapit jest istotny, ale po tym zdaniu stałem się wręcz zwolennikiem ACTA.
    canon, olympus

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Wątek o acta czy pipa piętro wyżej Żadna ustawa nie sprawi, że pewne praktyki (powiedzmy delikatnie zapożyczenia cudzych zdjęć) znikną.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Uzależniony

Domyślnie

Na argument Janusza Body odpowiem opowiadając swoją historię
    Jak nie miałem komputera to mało oglądałem telewizję i bawiłem się w klejenie samolotów.
    Jak złożyłem swój pierwszy komputer, ściągaliśmy filmy u kolegi(on miał łącze 256k ) bez świadomości kradzieży. To była jedyna możliwość oglądania nowszych filmów w moim regionie. Poza tym nie stać mnie było na podróż do Łodzi (40km) żeby dotrzeć do kina.
    Przez to oglądanie kradzionych filmów, wypracowałem w sobie zwyczaj śledzenia kinematografii.
    Mam wykupiony abonament w Netflix (streaming starszych pozycji) i przynajmniej 3 razy w miesiącu jestem z dziewczyną w kinie.
    Teraz mało, że nie kradnę samochodów to jeszcze regularnie płace za oglądanie filmów...

Strach pomyśleć co by ze mnie wyrosło jak by mnie wsadzili za ściąganie tych filmów.
    Tu jest potrzebna edukacja nie kara.

Pełne uzależnienie Awatar ripek

Domyślnie

Zapraszam na walke o prawa autorskie. Złodziej ukradł zdjęcia Jeffowi Ascoughtowi.

http://www.facebook.com/pages/woznia...=wall&filter=1
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Uzależniony

Domyślnie

Dokładnie. Technologia jest mieczem obosiecznym. Ukradł i teraz mu się tak dostanie, że już kariery w życiu nie zrobi

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

.... ściągaliśmy filmy u kolegi(on miał łącze 256k ) bez świadomości kradzieży. To była jedyna możliwość oglądania nowszych filmów w moim regionie. Poza tym nie stać mnie było na podróż do Łodzi (40km) żeby dotrzeć do kina.
    Przez to oglądanie kradzionych filmów, wypracowałem w sobie zwyczaj śledzenia kinematografii. .....
    Jeśli uważasz, że istnieje coś takiego jak kradzież usprawiedliwiona np:

- własną biedą,
    - młodym wiekiem,
    - brakiem znajomości prawa,
    - "bo ja nie mam a on ma i nieużywa więc się marnuje"
    - "on jest bogaty i na tym jednym czymś za 1$ przecież nie straci..."

to może poniższe:

Exodus 20:15 (NASB) "You should not steal"

Matthew 10:28 (NASB) "and do not fear those who kill the body, but are unable to kill the soul; but rather fear Him who is able to kill both soul and body in hell"

Propagując kradzież "usprawiedliwioną" w pewnym sensie namawiasz do kradzieży.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ripek Zobacz posta
    Zapraszam na walke o prawa autorskie. Złodziej ukradł zdjęcia Jeffowi Ascoughtowi.

http://www.facebook.com/pages/woznia...=wall&filter=1
    Już się nie otwiera
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów