Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 35

Wątek: Walka o prawa autorskie

Domyślnie

W jaki sposób właściciel ma trzymać rękę na pulsie? Od momentu akceptacji obrazu jest on pod opieką agencji (stocka), który ma swoich prawników i innych pracowników, zajmujących się sprawami jak wyżej. Co właściciel (autor) zdjęcia ma jeszcze zrobić?
    Inna sprawa, kiedy umieszczasz zdjęcie na swojej stronie, nie sprzedając go (skrót myślowy), a potem znajdujesz owe zdjęcie w sieci w podobnych okolicznościach, czyli zdjęcie reklamuje czyjąś działalność, jest wykorzystywane... Wtedy działasz na własną rękę, a wtedy dobrze mieć raw tego zdjęcia
    Ostatnio edytowane przez Ariene ; 15-01-2012 o 10:53

Coś już napisał
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Obserwując, czy agencja (w tym przypadku istock) dokłada wszelkich starań, by chronić jego prawa. Ja, jako osoba postronna nie będę przecież w razie czego dopytywał się istocka, czy załatwili już sprawę lub co zrobili w czyjejś sprawie. Chyba najlepiej będzie, jak będzie to śledził sam zainteresowany.
    Wychodzę z założenia, że jak sama nie dopilnujesz swoich interesów, to nikt też za Ciebie tego nie zrobi. Nie chodzi mi przecież by sam autor wykłócał się z jakimś złodziejem. Ale na wszelki wypadek może przypilnować, czy w jego imieniu robi to jego dystrybutor.

Początki nałogu
    Miasto
    Miasto

Domyślnie

Istock odezwał się:
    Thanks for contacting us and for bringing this to our attention.
    We will proceed with an investigation of this matter accordingly.
    We do appreciate this type of community involvement and thank you for taking to time to let us know.

-- ciekawe jak sprawa się potoczy.
    Smiena [Смена] + szklarnia i inne drobiazgi.

Domyślnie

Widzę że mają standardową odpowiedź bo otrzymałem taką w poprzednim tygodniu

Uzależniony

Domyślnie

Ja mam trochę inne podejście do tego wszystkiego. Jak obawiasz się że ktoś wykorzysta twoje zdjęcie to go nie umieszczaj w internecie.
    Technologia jest jaka jest. Zamiast cyfrowo możemy robić zdjęcie na filmie, drukować i powiesić sobie na ścianie.
    Jeżeli chcesz się zdjęciami pochwalić przed światem to ryzykujesz że ktoś sobie te zdjęcie przywłaszczy.
    Zamiast płakać nad tym jacy ludzie są źli, znajdź nowy sposób zarabiania na fotografii.

Niedługo możemy zostać ofiarami takiego właśnie płaczu i internet zostanie poddany całkowitej cenzurze.
    Tylko dlatego że ludzie nie potrafią się przystosować i wykorzystać nowej technologii stoimy przed zagrożeniem przejęcia pełnej kontroli nad internetem przez garstkę bilionerów. W USA powstały dwa projekty SOPA i PIPA a w europie ACTA.
    26 stycznia 2012r rząd podpisze ACTA.

Więc, jeżeli zdjęcia wyciekają ci z iStock i tracisz pieniądze to może iStock nie jest najlepszym sposobem na prowadzenie biznesu...

Tymczasem zerknij tu i obejrzyj to żeby dowiedzieć się więcej.
    Ostatnio edytowane przez rOOmak ; 21-01-2012 o 00:40

Domyślnie

Kolego, ale albo Ty czegoś nie rozumiesz, albo My...
    Zdjęcia umieszczamy w galeriach (w sieci), by się nimi podzielić wizualnie z odwiedzającymi tą galerię, a nie rozdawać wszem i wobec do korzystania z utworu za free (pomijamy teraz stocki, gdzie opłata jest oczywistością).

Zdjęcie publikowane w mojej galerii nadal jest moje i jako autor decyduję, kto i do czego nim dysponuje... Takie jest prawo autorskie. Możesz sobie, owszem, zapisać zdjęcie na dysku i na nie popatrzeć jak masz ochotę, ale nie korzystać w dalszym obiegu moją (Naszą) pracą.

To, że coś znajdujesz w Naszej galerii, nie znaczy: "umieściłem, byście brali i czerpali korzyści"... Co innego "chwalić się" zdjęciem, a co innego udzielić licencji do korzystania za opłatą, tak?
    Ostatnio edytowane przez Ariene ; 22-01-2012 o 12:08

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rOOmak Zobacz posta
    Ja mam trochę inne podejście do tego wszystkiego. Jak obawiasz się że ktoś wykorzysta twoje zdjęcie to go nie umieszczaj w internecie.
    Właśnie przez takie opinie jestem za wprowadzeniem obostrzeń odnośnie praw autorskich.
    canon, olympus

Uzależniony

Domyślnie

Ja oczywiście rozumiem takie podejście do sprawy. Jeżeli ktoś wykorzystuje twoje zdjęcie do zarabiania pieniędzy to powinien Ci za to zdjęcie zapłacić. Dlatego możesz taką osobę lub instytucję pozwać do sądu i odzyskać swoje pieniądze plus odszkodowanie.
    Ja osobiście znalazłem dwa swoje zdjęcia skradzione. Jedno to było zdjęcie Dennisa Rodmana użyte w jakimś artykule, drugie zdjęcie modelki skradzione z jej profilu na ModelMayhem. Oba zdjęcia zostały ściągnięte w 24h po moich emailach.

Trzeba jednak pamiętać czym jest technologia i zdawać sobie sprawę z potencjalnych skutków jej używania. Można się przecież zabezpieczyć przed kradzieżą zdjęć, "ukrywając" je w aplikacji flash. Można również się nie przejmować i zamiast szukać złodziei, skupić się na budowaniu kariery.
    Ludzi się nie zmieni siłą. Ja wierze jednak że na wszystko jest sposób.

Zabawne jest jak starzy fotografowie narzekali, że firmy typu iStock pozbawiają ich biznesu, a teraz ludzie wystawiający na iStock płaczą, że ich zdjęcia gdzieś wyciekają...

IMI ja również uważam, że kradzież jest zła i kopiowanie i używanie czyichś zdjęć jest kradzieżą, która powinna być karana. Po prostu nie uważam, że ACTA jest rozwiązaniem(domyślam się, że do tego nawiązujesz).

Domyślnie

Ok, rozumiem. Rozwiązania ma większość krajów, w tym Polska. Spróbuj jednak ściągnąć zdjęcie z serwerów spoza UE i USA.

Poza tym teraz nie rozumiem. Dopiero pisałeś, że jeżeli ktoś zamieszcza zdjęcie w necie to musi się liczyć z tym, że ktoś je gdzieś skopiuje i zamieści w innym miejscu a teraz piszesz, że wysyłałeś maile o tym, że to są zdjęcia kradzione.
    Wcześniej zrozumiałem, że uważasz, że to co w necie można sobie bezkarnie ściągać i kopiować, teraz okazuje się, że jednak nie.
    Więc jak w końcu jest?
    canon, olympus

Coś już napisał
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rOOmak Zobacz posta
    Można się przecież zabezpieczyć przed kradzieżą zdjęć, "ukrywając" je w aplikacji flash.
    To nie jest metoda, która Cię uchroni przed kradzieżą.

Odnoszę takie wrażenie, że wg Ciebie aby uchronić się przed kradzieżą mojej własności w domu powinienem:
    a) nie trzymać żadnych rzeczy w domu
    b) użyć hiper zabezpieczeń i zatrudnić ochronę

W przypadku kradzieży powinienem mieć pretensje tylko do siebie ponieważ nie zastosowałem się do powyższego.
    Ostatnio edytowane przez greatidea ; 23-01-2012 o 16:05

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów