Mnie się to wydaje całkiem prawdopodobne. Ciekawe jaka byłaby wytrzymałość migawki gdyby jechać seriami praktycznie bez przerwy - jacyś chętni.
Mnie się to wydaje całkiem prawdopodobne. Ciekawe jaka byłaby wytrzymałość migawki gdyby jechać seriami praktycznie bez przerwy - jacyś chętni.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
5 tys klapnięć dziennie to sporo, wychodzi w sklai doby jedno kliknięcie na 17 sekund a uwzglęniając 8 godzinny dzień pracy wychodzi jeden klik co 5-6 sekund![]()
Oko plus aparat - dobrana para.
sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....
Co 80 dni nowa migawka?
Pytanie - cykają może w LV bo wtedy "migawka" (znaczy się nie ma machania lustrem) dostaje mniej w d....
Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 14-01-2012 o 11:02
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Ale, off topic, ja bym jednak uzyl w tym celu EF-S 60mm a nie 17-40.
W wyższych seriach Canona jak i Nikona są znane przypadki gdzie migawka wytrzymuję około 500tyś, tylko że nie w tak zastraszającym tempie .
Tempo chyba nie ma tu żadnego znaczenia (oczywiście prócz nabijania przebiegu zdjeciami seryjnymi - choć i tu migawki wytrzymują po 250 tys klapnięć )
Oko plus aparat - dobrana para.
sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....
Hejka,
Bardzo ciekawe info - imho potwierdza jedynie "katalogową" żywotność sprzętu.
Warunki dla sprzętu w zasadzie cieplarniane i normalne użytkowanie zapewne skraca mocno przebieg.
BTW - nie mam znajomego fotoreportera reutersa, ale wśród moich znajomych pstrykających dużo znam tylko jeden przypadek wymiany migawki - w dodatku w wyniku wady raczej, bo przy kilkudziesięciu tysiącach klatek.
Zawsze po właściwej stronie obiektywu
5d | 50/1.4 | 17-40L | 135 L | 70-200/2.8L | 580EXII | 430EXII