Cytat Zamieszczone przez Łopal Zobacz posta
Co do trzymania cen, oj, to prawdaPozdr.
ano, spróbuj samochód z salonu kupić i po 5ciu latach sprzedać go za tyle ile kupiłeś albo max. 20% taniej

Cytat Zamieszczone przez Łopal Zobacz posta
Wiesz, mnie się po prostu włącza od razu wiele pytań, jak ktoś nie mówi, co fotografuje, czemu akurat dwie stałki, a nie zoomy, etc. Takie pytanie na dużym stopniu ogólności. stąd wydaje się, że odpowiedż nie może być jednoznaczna
Pozdr.
ja po paru latacvh na forum trochę inaczej to odbieram tzn. pytanie o dużym stopniu ogólności jest takie:
"Mam 4 tysiące - co kupić żeby zarabiać na ślubach?", albo "co kupić żeby robić zdjęcia robakom ale też dzieciom" natomiast już pytanie "co sądzicie o 24L" albo takie jak w pierwszym poście sugeruje że pytający przynajmniej wie o co pyta i prosi o konkretne odpowiedzi..

Cytat Zamieszczone przez BigMan Zobacz posta
Od kilku lat używam półśrodków (40D + c28-135, c10-22, 50 f/1.8) i chcę z tym skończyć. Bo kiedyś wydawało mi sie, że jak kupię 28-135 to bedzie dobrze, dzis kupiłbym coś innego a tak w ogóle to mogłem od razu odżałowac kasy i kupić 24-105L - i tak będzie zawsze chyba, że od razu kupię coś do czego z czasem i tak bym doszedł . Chcę zacząć od FF + 2 stałki a z czasem kompletować dalej. Wiem, że za cenę tych obiektywów mógłbym kupić i 8 innych ale nie jestem zainteresowany taką opcją - z czasem pewnie dokupię kolejne stałki i na pewno będa to także L-ki. Nie muszę mieć wszystkiego od razu ani kompletnego zakresu ogniskowych - nie zarabiam na foceniu i zależy mi by wybrać na początek 2 stałki tak, bym jak najmniej odczuwał braki innych ogniskowych...
ja miałem tak samo - od 350D zaczynałem, potem 40D miałem.. właśnie jak kupiłem 24-105 to potem doszedłem do wniosku że czas skończyś z półśrodkami.. to nie tak że szastam kasą - większość ze szkieł kupowałem na raty po około 8-12 miesięcy.. i po paru latach mam co mam.. jeden jeździ na qadzie drugi ma kolejkę piko w piwnicy, trzeci lata szybowcem a ja sobie robię fotki..

Cytat Zamieszczone przez BigMan Zobacz posta
PS. @ Arturs
ehh, masz zestaw marzeń
szczerze mówiąc to zastanawiam się jeszcze nad tylko jedną zmianą lub rozbudową - myślę powoli o 70-200/2.8 IS II - tylko nie wiem czy jak kupię to szkiełko to zostawię 135kę czy sprzedam po plecak za mały będzie..
no i jak wejdzie ta nowa zapowiedziana puszka 1Dx czy jak mu tam to pomyślę czy czasem nie wymienić puchy.. bo szkła zostaną na pewno..
ale to powoli, nie spieszy mi się.. moja 5d1 ma około 20 tysięcy klatek na liczniku więc szkoda sprzedawać bo obrazek genialny.. BTW.. koledzy z moich okolic wiedzą ale jakby ktoś chciał w kielcach przypiąć sobie coś z tego co mam do puszki to zawsze chętnie użyczam

Pozdrawiam